Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Daniel Alm är föreståndare för Pingst FFS (Fria församlingar i samverkan). Foto: Lina Hagström / Arkiv

Pingstledare möts: ”Glädje genom tårarna”

När flera hundra pingstledare möts i Umeå i helgen vill Daniel Alm, föreståndare för Pingst FFS, åter betona församlingens roll och vikt. – Jag hoppas vi ska återupptäcka detta enorma att Jesus bygger sin församling, säger han.

Nyheter · Publicerad 14:00, 18 okt 2017

Över 500 ledare från pingstförsamlingar i norra Sverige kommer till Umeå på lördag. Ledarträffen är den första av flera som kommer att hållas framöver i olika delar av landet. 

– Det finns en positiv anda, vi är jätteglada att det finns ett stort intresse att vara med och det är alltid en glädje att träffa ansvariga människor som bär i sina församlingar, det ligger en väldig uppmuntran i det, säger Daniel Alm.

Under ledarträffarna finns flera olika spår att välja på beroende på vad man arbetar med i församlingen och ett antal olika seminarier arrangeras med inriktning på allt ifrån ljudteknik till att leda smågrupper. 

Daniel Alm säger att han hoppas att man ska få uppleva en ton och en riktning från Gud när man kommer tillsammans. Själv kommer han att tala om församlingstanken och om att återupptäcka det stora uppdraget som det innebär att vara församling.

– Församlingstanken är så otroligt viktig. Med de utmaningar vi står inför i samhället, med egoism och girighet, så står kyrkan där som det alternativa samhället. Man talar i dag om behovet av det tredje rummet, bredvid jobbet och hemmet. När institutioner monteras ned i vårt land så är detta rum ofta svagt. Men församlingen behöver vara en del av det rummet, vi behöver som troende prioritera församlingen för mängder av människors skull. För att de ska hitta en tillhörighet.

– Vi vill hedra tanken att bidra till församlingen och gudstjänstfirandet, att bära och inte bara vara publik.

Daniel Alm beskriver tillståndet i pingströrelsen som ”glädje genom tårarna”. Man ser mycket positivt ske i form av tillväxt och utveckling, men där finns också många prövningar och svåra situationer, både på individ- och församlingsnivå. 

– Mycket är bra i vårt land men samtidigt finns en enorm nöd. Det finns ett tryck, en del församlingar kämpar med att hitta ledare och det finns en viss teologisk brokighet.  Behovet av samling är jättestort. Kanske är det också det många känner och att det är därför man prioriterar en sådan här ledardag. En del av intresset kommer ur glädjen och framgången, men en del också utifrån behoven och nöden, säger han.

Det finns en positiv anda, vi är jätteglada att det finns ett stort intresse att vara med och det är alltid en glädje att träffa ansvariga människor som bär i sina församlingar.

Nåd tema när soulartist och tv-pastor gör show

Föreställning. Till helgen kommer föreställningen Avslöjad att spelas på Nyhemsveckan och sedan på Torpkonferensen. Det är Samuel Ljungblahd och Egil Svartdahl som...

Lars Adaktusson lämnar KD:s partiledning

Politik. Lars Adaktusson lämnar Kristdemokraternas partistyrelse och rollen som andre vice partiledare, säger han till Expressen. – Jag hade förväntat mig att...

Vad är Palestina och vilka är palestinierna?

Israelkommentar Ofta talas det om ”palestinierna” som om de vore ursprungsbefolkningen i det som är dagens Israel. Men detta, som så mycket annat när det gäller...

Palestinskt bistånd kan öka med 500 miljoner

Politik. Trots att flera andra länder fryst eller minskat biståndet till palestinska myndigheten på grund av misstankar om korruption och att medel används...

90-plussare tränar för livet

I takt med en åldrande befolkning ökar intresset för motion allt högre upp i åldrarna. På Body Joy i Värmdö träffas varje vecka ett gäng...