Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

Pia vädjar till vuxna: Våga vägra Halloween

Våga vägra halloween – det var rubriken på ett blogginlägg som Pia Qvist skrev för två år sedan. Då hade hon precis haft en obehaglig upplevelse, där mötet med utklädd personal i barnens skola påminde om en traumatisk händelse.

Nyheter · Publicerad 09:30, 29 okt 2018

Fortfarande får Pia Qvist mejl och kommentarer på sitt inlägg, trots att hon är inaktiv på bloggen.

– Det märks att det är något som engagerar många, säger hon.

Den morgonen för två år sedan möttes Pia av utklädd skolpersonal, allt ifrån häxor med gigantiska vårtor till någon med avskuren hals och blodet rinnande.

– Det vände sig i mig, jag blev väldigt upprörd. Jag rusade ut och grät hela vägen i bilen. Det väckte enorma minnen i mig.

Tre år tidigare hade Pias son tagit sitt liv och på grund av missade rutiner hade hon fått se hans sargade kropp i ett tillstånd hon inte skulle ha behövt uppleva.

I sitt inlägg skrev hon också om de många flyktingbarn som gick på skolan, barn som kunde vara traumatiserade av svåra upplevelser från kriget.

– Vi vuxna måste ta vårt ansvar. Jag lider själv av posttraumatisk stress och det behövs inte mycket för att kroppen ska gå in i en sorts jagat tillstånd, förklarar Pia.

Det hon vänder sig emot är normaliseringen av det hemska, bloddrypande, med fejkade sår och avskurna halsar.

– Sådana skador kan du inte tillfoga dig själv. Det får du bara genom att ha varit med om något fruktansvärt, vansinnesdåd, olyckor eller krig. Hur kan det vara något som vi vill lära våra barn?

Året innan Pia skrev sitt inlägg hade skolattacken i Trollhättan ägt rum och hon fick privata mejl från personal på den skolan. Någon annan berättade att en socialförvaltning skulle ha en fest med temat massaker.

Pia är tillräckligt gammal för att ha varit med om när Halloween inte fanns i Sverige och hon har aldrig tyckt om fenomenet. När hennes barn har haft firande på dagis har de fått klä ut sig till något neutralt.

– Det är en vidrig, fejkad tradition som är till för att handlarna ska tjäna pengar, säger hon.

Hur tycker du att man ska hantera detta som förälder?

– Genom sunt förnuft. Prata med barnen och förklara varför du inte vill att de ska klä ut sig till något skrämmande, att det kan finnas klasskompisar som mår dåligt av att se det. Barnen förstår så väl och om det bara blir ett förbud så blir det ännu mer intressant.

Det är en vidrig, fejkad tradition som är till för att handlarna ska tjäna pengar.

Vår tillhörighet som kristna är Guds rike

Ledare Två rörelser i tiden brukar kallas för nationalism och globalisering. Hur ska vi som kristna... lördag 26/9 00:00

Driver podd som kritiserar evolutionen

Ung. Stämmer det läraren säger på NO-lektionen? Hur väl underbyggd är egentligen evolutionsteorin? Redan... lördag 26/9 18:00

Ny verksamhetsledare inom Pingströrelsen

Församling. Pingst styrelse har utsett en ny verksamhetsledare till Pingst Församling. Det blir Richard... lördag 26/9 14:00

Ingen paus för förföljelsen under corona

Missionsglimten Under corona­pandemin har jag skickat flera vädjanden om förbön för kristna som förföljs på grund... torsdag 24/9 00:10

Driver podd som kritiserar evolutionen

Ung. Stämmer det läraren säger på NO-lektionen? Hur väl underbyggd är egentligen evolutionsteorin? Redan...

Hur blir jag bättre på att lyssna på min fru?

Familjefrågan Jag har ett problem. Min fru och flera andra blir lätt irriterade på mig för att de upplever att...