Tag på er hela Guds vapenrustning, så att ni kan stå emot djävulens listiga angrepp.
Efesierbrevet 6:11

Världen idag

Pfizers vd Albert Bourla avslöjar nu att han var tveksam inför att producera företagets vaccin mot covid-19. Foto: Giannis Papanikos/AP/TT

Pfizers vd tvekade inför produktion av coronavaccin

Läkemedelsföretaget Pfizers vd Albert Bourla var själv tveksam till att använda så kallad mRNA-teknik i syfte att ta fram vaccin mot covid-19, men lät sig till slut övertygas. Nyligen har Bourla släppt en bok där han berättar om vägen till det första vaccinet.

Nyheter · Publicerad 10:00, 25 mar 2022

Såväl Pfizers som flera andra covid-19-vaccin är framtagna med hjälp av den så kallade mRNA-tekniken. Traditionella vaccin innehåller den aktiva substansen, det vill säga antigenet. mRNA-vaccin innehåller inget antigen. Den aktiva substansen i vaccinet är coronavirusets ytprotein, det vill säga det så kallade spikproteinet. Kroppens försvarssystem identifierar detta spikprotein som främmande och börjar producera antikroppar mot det, beskriver finska Institutet för hälsa och välfärd på sin webbsajt.

Inledningsvis var vd:n Albert Bourla långt ifrån övertygad om det rätta i att framställa vaccin med hjälp av mRNA. Tekniken hade aldrig använts vid framställning av någon tidigare produkt, nu skulle den plötsligt användas till produktion av vaccin till miljarder människor.

– Vi hade bara arbetat med mRNA, det var en teknik som aldrig tidigare levererat en enda produkt. Jag blev förvånad när man sade åt mig att detta var vägen vi skulle välja, jag ifrågasatte det, säger Bourla i en intervju med Washington Post.

Men så småningom lät han sig övertygas, även om han påpekar att det var ett ”mycket svårt beslut” att fatta. Nu har Pfizers vd släppt boken ”Moonshot: Inside Pfizer’s Nine-Month Race to Make the Impossible Possible” som handlar om hur företaget tog fram det första vaccinet mot covid-19.

Boken berättar om hur man övervann kriser längs vägen samt avslöjar tvivel, beslut, hinder och misslyckanden man stötte på, skriver sajten Bokus.

Jag blev förvånad…, jag ifrågasatte det.

Etablissemanget är inte tillfreds förrän kyrkan sjunger med

Ledare I en kommersialiserad och mediedriven tid råder förenklingar och polarisering. Högt röstläge,... lördag 3/6 00:10

Därför bör vi fira Sveriges 500 år som nationalstat

Ledare Den 6 juni väntar en stor minnesdag för konungariket Sverige. Det är dock slående hur svagt... fredag 2/6 00:10