– Jag vill veta vad präster får lov att säga och skriva. I dag finns en gråzon, säger Anders Brogren, pensionerad kyrkoherde i Falkenberg, som har gjort anmälan till JK.
Världen idag har tidigare berättat om hur prästen Jan-Åke Karlsson nyligen blev av med sin tjänst i Bro-Brastads pastorat sedan kyrkorådet beslutat att köpa ut honom. Orsaken var en insändare Karlsson skrivit och fått publicerad i lokaltidningen. Där kallade han RFSL ”Riksförbundet för sexuell lössläppthet”. Vidare skrev Karlsson att "politiker darrar i knävecken, när RFSL erbjuder plats i Pridetåg” och att ”Många politiker känner sig tvingade att delta, även om de innerst inne inte alls är stolta för det som ska manifesteras i tåget".
Pastoratets petning av Karlsson blir nu alltså ett fall för Justitiekanslern.
– Jag vill att JK ska utreda om detta är ett tryckfrihetsmål, säger Anders Brogren som efterlyser ett klargörande.
– Är detta ett tryckfrihetsbrott eller inte och var går i så fall gränserna för vad präster får säga och skriva? Och även för andra, vad får man lov att säga och inte?
Anders Brogren framhåller att yttrandefrihet och tryckfrihet är kärnvärden i demokratin. Genom sin anmälan vill han veta exakt var gränsen går för de grundlagsfästa friheterna. Inte minst för präster.
– I dag vill man gärna tysta präster som vill hävda uppfattningar som går emot det politiskt korrekta, anser den tidigare kyrkoherden och prosten.
– För mig handlar det här om prästens frihet att predika Guds ord, säger han. Jag vill veta vad som gäller rent juridiskt. Som jag ser det är predikstolens frihet i fara.
– Dessutom gäller det demokratin, tillägger Anders Brogren. Den är inte given en gång för alla utan måste ständigt värnas mot auktoritära tendenser. Tryck- och yttrandefriheten är grundläggande.