Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Peter Paulsson Foto: fotoateljé Wasa

Peter Paulsson: "Kollapsar systemet blir det kaos"

I den senaste tidens debatt om Nordkorea pratas det mycket om kärnvapenhotet och landets oberäkneliga regim. Frågan är om allt som händer är bra eller dåligt för Nordkoreas folk. Både och, blir svaret som Världen idag får av två Nordkorea-kännare.

Nyheter · Publicerad 11:07, 7 apr 2017

– Om systemet skulle kollapsa skulle det bli totalkaos. Det skulle bli enorma flyktingströmmar till Kina och Sydkorea. Det vore önskvärt med en övergångsfas, säger Peter Paulsson från organisationen Open Doors.

Han medger dock att en kollaps skulle gynna de enskilda människorna i Nordkorea.

– Nordkoreanerna lever under ett extremt grymt förtryck. Skulle det bli en förändring skulle det bli en förändring för många. Alla de kristna som sitter i fångläger skulle bli frigivna, säger Peter Paulsson.

Att hantera en eventuell övergång skulle dock kräva en ofantlig administration, påpekar han.

– Går man in militärt så tar man på sig ett enormt stort ansvar att hantera situationen.

Peter Paulsson poängterar att nordkoreanerna har levt avskärmade från världen och inte vet hur de ska hantera information.

Sven-Erik Johansson, som bott i Nordkorea i tio år, tror inte att den uppskruvade tonen mot landet gynnar nordkoreanerna.

– Jag tror inte att det är så bra. Det här sluter landet ännu mer. Det ger ytterligare bränsle till uttalanden om att USA är det stora hotet, säger han.

De minst 50 gånger som han varit i Nordkorea har han arbetat med att utveckla nationens jordbruk.

– Jag hoppas verkligen inte att det blir en konflikt. Det skulle vara förödande, säger han.
Ett redan fattigt land skulle bli ännu fattigare och dra med sig hela regionen till ett stadium som inte går att överblicka, menar han. Dessutom frågar han sig var flyktingar skulle få skydd.

Skulle inte en konflikt kunna frigöra folket?

– Nej. Vilket folk har blivit fritt av en konflikt? Frihet måste komma inifrån, säger Johansson.

Han tror heller inte att sanktioner är rätt väg att gå.

– Vem drabbar sanktioner? Det finns ett asiatiskt ordspråk som säger: ”När valarna slåss är det räkorna som kommer i kläm”. Sanktioner gynnar inte den lilla människan, säger Johansson.

Han är dock inte negativ till att Donald Trump och Xi Jinping träffas.

– Samtal är väldigt bra. Att ha en dialog med Kina kan betyda mycket. Om det är någon som Nordkorea lyssnar på så är det Kina.

Om sanktioner eller ingripande inte är rätt väg att gå – vad kan man då göra?

– Det handlar om att få en öppen dialog, säger Sven-Erik Johansson.

– Det finns någon slags gemensam nämnare mellan nordkoreaner och sydkoreaner, och en längtan efter att återförenas. Även om det inte går att kombinera de två systemen så tror jag att det är på det här planet man måste börja – genom historien och förhållandet till syd, säger Peter Paulsson.

Han tror även att Kim-dynastin är en nyckel i sammanhanget.

– Vi ber mycket för Kim Jong-un, säger han.

Kommer det inte ta jättelång tid att förändra landet genom dialog?

– Går det fortare att gå in militärt? frågar sig Sven-Erik Johansson.

På frågan om Nordkorea håller på att förändras inifrån svarar han dock nej. Tvärtom upplever han att respekten för regimen ”ligger stabilt”. Att befolkningen till viss del, genom tv, fått insyn i hur det ser ut i andra länder gör inte att de sviker sin ledare, menar han.

Det låter mörkt. Finns det ingen lösning, enligt dig?

– Jag vill hoppas att det finns ljus. Men då ska vi lämna det politiska.
En lösning är att ge nordkoreanerna humanitär hjälp i form av konstgödsel, bättre utsäde och mer bränsle, menar han. Han skulle önska att nordkoreanerna fick möjlighet att odla mer på de gällande kooperativen för egen del. Fick människor odla själva skulle de kunna sälja sina egna grödor och få in varor från Kina, menar han.

Är evangeliet ett hopp?

– Tittar vi runt om i världen så ser vi att evangeliet har varit positivt. Det skulle gälla här också, säger Johansson.

Han uppmanar Världen idags läsare att be för Nordkorea.

– Det finns hopp på många olika sätt för landet, säger han och önskar att han hade möjlighet att berätta om allt positivt som han har sett hända under sina resor.

Oavsett hur det går för Trump att ”ta itu med Nordkorea” så tror Peter Paulsson att en förändring förr eller senare är oundviklig. 

– Nordkoreanerna lever i en utopi. Ända sedan barnsben har de vaggats in i föreställningen om att de bor i ett paradis. Samtidigt lever de under en oerhört hård press. Systemet kommer inte att hålla hur länge som helst, säger han.

Går man in militärt så tar man på sig ett enormt stort ansvar att hantera situationen.

Republikansk reträtt oroar abortmotståndare

Politik. Ilska inom prolife-rörelsen USA:s president Donald Trump och det republikanska partiet har intensivt drivit frågan om att slopa federalt stöd till Planned parenthood som utför...

Hur kan vi se på när antisemitismen tilltar?

Ledare Judar i Europa Hela 90 procent av judarna i Europa anser att antisemitismen har tilltagit de senaste fem åren. De alarmerande siffrorna presenteras i en ny studie...