Ert tal ska alltid vara vänligt kryddat med salt, så att ni vet hur ni ska svara var och en.
Kolosserbrevet 4:6

Världen idag

Världsevangelisten och pastorn Peter Ljunggren fortsätter att skapa kontroverser omkring sig. I fredags gifte han sig för tredje gången. Foto: Världen idag arkiv

Peter Ljunggren omgift igen

I fredags gifte sig den svensk-kanadensiske pastorn och evangelisten Peter Ljunggren för tredje gången.Hemma i församlingen i Toronto växer missnöjet gentemot huvudpastorn.

Nyheter · Publicerad 00:00, 5 okt 2011

Världsevangelisten och pastorn flyttade på 70-talet från Sverige till Kanada. 1982 skilde sig han från sin första fru och gifte sig sedan igen.
Runt 2002 uppdagades det att Ljunggren haft en affär med en kvinna som arbetade nära i Ljunggrens organisation. Tillsammans fick de också ett barn.
När omfattningen av otrohetsrelationen blev känd fick Ljunggren kliva av som ordförande för den predikantorganisation han själv startat, Open Bible Faith Fellowship (OBFF).  Organisationens nuvarande ordförande Rick Ciaramitaro konstaterade i ett uttalande förra året att man på grund av otrohetsaffären inte längre samarbetar med Ljunggren "i någon form eller något sätt sedan år 2007".
– OBFF kommer inte att ha något med hans organisation att göra, sade Ciaramitaro.

Ljunggren skrev år 2004 ett brev till svenska understödjare där han bad om förlåtelse för sin otrohet.
Han berättade om det inträffade och förklarade vägen framåt och att han, med hjälp av andra kristna ledare, försonats med sin fru, anhöriga och församling, samt att han inte hade för avsikt att ta en paus från sin tjänst
Det väckte kritiska röster även i Sverige. Tommy Lilja och Johannes Amritzer sade till tidningen Dagen att man inte ville samarbeta med Ljunggren eller med hans svenska missionsorganisation Etal, från vilken för övrigt flera medarbetare sade upp sig på grund av turerna.

2009 stormade det åter kring Ljunggren. Predi­kanten Bill Prankard vägrade, med hänvisning till Ljunggrens äktenskapsproblem, dela talarstol med honom på Arkens helandekonferens. Det slutade med att konferensen rullade på utan att Peter Ljunggren medverkade.
– Vi har allvarliga svårigheter i vårt äktenskap och har haft så i tjugo år. Jag har insett att det varit oförståndigt av mig att försöka dölja det. Vi får professionell hjälp och har inte ansökt om skilsmässa, men vi inser att det kan bli så till slut, sade Peter Ljunggren till Dagen år 2009.

Det hela resulterade i skilsmässa och i fredags gifte sig den kanadensiske pastorn igen.
Till Världen idag konstaterar Peter Ljunggren på söndagen att bröllopet sätter punkt för "en mångårig smärtsam resa".
"Jag tror att Gud har väglett det här beslutet, och jag ser framemot att kunna njuta av ett livslångt partnerskap, bygga ett hem och leva i ett kärleksfullt förhållande från dag till dag, så som det var menat att äktenskapet skulle vara".
I hemförsamlingen, To­ronto Celebration Church som Peter Ljung­gren startade år 2000, växer missnöjet bland medlemmarna. En person med stor insyn i församlingen berättar för Världen idag bland annat att många kvinnor i församlingen nyligen bojkottade en  kvinnokonferens på grund av det nya giftermålet.


Samuel Björk
samuel.bjork@varldenidag.se

Vad finns det att omvända sig ifrån?

Ledare Är coronakrisen ett tillfälle för omvändelse? Ett antal röster från svensk och internationell... tisdag 2/6 00:00

Protesterna i USA urartar – nu kan militären kallas in

Upplopp. President Donald Trump säger att han kallar in militären för att möta våldsamma protester i städer... tisdag 2/6 14:29

Sann mångfald kräver olika åsikter, SVT!

Ledare Blott Sverige svenska stollerier har! Så skulle man kort kunna kommentera veckans uppmärksammade... lördag 30/5 00:00

Trump höll upp Bibeln vid vandaliserad kyrka

USA. Bland sina supportrar hyllas president Donald Trump för att han lät sig fotograferas vid en kyrka... tisdag 2/6 14:27

Fyra aktuella frågor till SMR:s nya generalsekreterare

Personporträtt. I sin nya roll som generalsekreterare kommer Charlotta Norrby att få hantera många frågor, av vilka...