Sök Herren medan han låter sig finnas, åkalla honom medan han är nära.
Jesaja 55:6

Världen idag

Peter Artman, präst i Vara. Foto: Arkiv

Peter Artman: En märklig situation

Efter SVT:s Uppdrag granskning har Peter Artman, präst i Vara, varit ett hett ville­bråd. ”I stormens öga är det lugnt.”, skriver han i ett mejl till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 10:41, 2 jun 2014

Efter att han medverkade i Uppdrag granskning och programmet sändes i onsdags kväll har det stormat rejält för Peter Artman. ”Just alla reportrar som ringer har oroat mig och min fru”, skriver han och berättar att de haft telefonerna avstängda. Han beskriver det som ”en absurt märklig situation”.

”Den förste april blev jag våldgästad av Ali Fegan och hans gäng från Uppdrag granskning. Jag förstod att det skulle storma, men det här är ju som en hel tsunami.”
Artman har ifrågasatts av en ledande kristdemokrat i distriktet och det har spekulerats i att han skulle petas ur partiet efter hans uttalanden i TV-programmet. Så verkar det nu dock inte bli. Själv är han tacksam för det stora stöd han samtidigt fått.

”Vad många vänner man har, utan att veta om det! Så mycket uppmuntran! Nära tvåhundra mejl på en dag, och många sms därtill”, berättar han.

Han tycker att journalisterna gått över gränsen med sitt arbetssätt men tror samtidigt att Gud kan vända detta till något gott i slutänden.

”I virvelvindens mitt, i stormens öga är det lugnt. Så är det. Guds frid”, skriver Peter Artman som också vill förtydliga sina citat i Världen idag från förra veckan.

”Jag har aldrig uteslutit att det kan finnas homosexualitet som är medfödd. Kanske kunde man få det intrycket av det jag uttryckte i fredagens tidning. Då citerades jag på ett sätt som kan tolkas som att jag tror att sexualitetens riktning bara skulle styras av miljöpåverkan och den egna viljan.

”Solsystem och celler, både makro- och mikrokosmos, är omöjliga att greppa. Människan och hennes sexualitet är ett lika stort universum. Ju mer man tror sig veta, desto mer inser man att man inte behärskar. Den ödmjukheten bör vi alla ikläda oss. Vi lever inte i den bästa av världar. Hela jorden, hela kosmos, är full av Guds härlighet, Guds ”kavod”, men hela skapelsen är också drabbad av syndafall, degeneration och förgängelse”, menar Peter Artman.

”Grundtonen är god, livet förnyas och Skaparen låter männi­skan samverka och ge liv till nya generationer. Likafullt avviker ibland sexualitetens riktning från kroppens och könsorganens funktion. Vad som är medfött eller förvärvat senare i livet ligger utanför människans eller forskningens synfält.”

Samuel Teglund​
samuel.teglund@varldenidag.se

Centerns besked kan rulla ut samtliga partier ur kyrkan

Ledare Beslut av slaget ”Partistyrelsen får i uppdrag att utreda …” känns sällan som någon revolution på... tisdag 28/9 00:10

Schweiz och San Marino om familj och fosterrätt

Ledare Förskjutningen i värdeliberal riktning, bort från klassiska kristna hållningar, fortsätter i... tisdag 28/9 00:00

Långsam återhämtning för museerna efter pandemin

Kultur. Allt fler börjar besöka museer igen, efter det stora publiktappet under pandemisommaren 2020. Men... tisdag 28/9 05:00

S partistyrelse vill fortsätta styra över Svenska kyrkan

Kyrkopolitik. Banden mellan S och Svenska kyrkan ska inte luckras upp. Det slår Socialdemokraternas partistyrelse... måndag 27/9 13:29
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier