Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Peter Artman, präst i Vara. Foto: Arkiv

Peter Artman: En märklig situation

Efter SVT:s Uppdrag granskning har Peter Artman, präst i Vara, varit ett hett ville­bråd. ”I stormens öga är det lugnt.”, skriver han i ett mejl till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 10:41, 2 jun 2014

Efter att han medverkade i Uppdrag granskning och programmet sändes i onsdags kväll har det stormat rejält för Peter Artman. ”Just alla reportrar som ringer har oroat mig och min fru”, skriver han och berättar att de haft telefonerna avstängda. Han beskriver det som ”en absurt märklig situation”.

”Den förste april blev jag våldgästad av Ali Fegan och hans gäng från Uppdrag granskning. Jag förstod att det skulle storma, men det här är ju som en hel tsunami.”
Artman har ifrågasatts av en ledande kristdemokrat i distriktet och det har spekulerats i att han skulle petas ur partiet efter hans uttalanden i TV-programmet. Så verkar det nu dock inte bli. Själv är han tacksam för det stora stöd han samtidigt fått.

”Vad många vänner man har, utan att veta om det! Så mycket uppmuntran! Nära tvåhundra mejl på en dag, och många sms därtill”, berättar han.

Han tycker att journalisterna gått över gränsen med sitt arbetssätt men tror samtidigt att Gud kan vända detta till något gott i slutänden.

”I virvelvindens mitt, i stormens öga är det lugnt. Så är det. Guds frid”, skriver Peter Artman som också vill förtydliga sina citat i Världen idag från förra veckan.

”Jag har aldrig uteslutit att det kan finnas homosexualitet som är medfödd. Kanske kunde man få det intrycket av det jag uttryckte i fredagens tidning. Då citerades jag på ett sätt som kan tolkas som att jag tror att sexualitetens riktning bara skulle styras av miljöpåverkan och den egna viljan.

”Solsystem och celler, både makro- och mikrokosmos, är omöjliga att greppa. Människan och hennes sexualitet är ett lika stort universum. Ju mer man tror sig veta, desto mer inser man att man inte behärskar. Den ödmjukheten bör vi alla ikläda oss. Vi lever inte i den bästa av världar. Hela jorden, hela kosmos, är full av Guds härlighet, Guds ”kavod”, men hela skapelsen är också drabbad av syndafall, degeneration och förgängelse”, menar Peter Artman.

”Grundtonen är god, livet förnyas och Skaparen låter männi­skan samverka och ge liv till nya generationer. Likafullt avviker ibland sexualitetens riktning från kroppens och könsorganens funktion. Vad som är medfött eller förvärvat senare i livet ligger utanför människans eller forskningens synfält.”

Samuel Teglund​
samuel.teglund@varldenidag.se

Politiska experiment – förödande för familjer

Ledare Vi vet att även om det finns en stabilitet och självläkningsprocess inbyggd i det ekologiska systemet så kan balansen rubbas. Ingreppen kan bli så...

Hot mot biografer inför abortfilm

Minst två biografer i Kanada har utsatts för hot i samband med planerade visningar av filmen Unplanned, om pro life-aktivisten Abby Johnsons liv....