Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Per Ewert (i mitten) tillsammans med bedömningskommittén från den norska högskolan VID samt handledaren Kjell O Lejon. Foto: VID

Per Ewert doktorerade om svensk sekularisering – i Norge

Hur kunde Sverige bli så sekulariserat? Den frågan ställde sig Per Ewert, ledarskribent i Världen idag och ledare för Claphaminstitutet, i en avhandling som nu har resulterat i en doktorsexamen.

– Det är en blandning av förfäran och inspiration människor känner när de läser avhandlingen, säger han.

Nyheter · Publicerad 15:00, 22 nov 2022

Världen idag har tidigare berättat om Per Ewerts doktorsavhandling om svensk 1900-talspolitik och sekulariseringen i Sverige. I förra veckan avlade han sin doktorsexamen vid det norska insitutet VID (står för vetenskaplig, internationell och diakonell), som tidigare gick under namnet Missionshögskolan.

– Det är väldigt skönt att ha gjort färdigt arbetet, men framför allt kul att få möjlighet att presentera slutsatserna, säger han.

I sin doktorsavhandling har Per Ewert studerat hur Sverige blev ett av världens mest sekulära och individualistiska länder. Frågan han ställer sig i sin doktorsavhandling är om det skedde medvetet, och svaret han kom fram till var ett övergripande ja.

– Det fanns en medveten politisk strävan att driva Sverige i en individualistisk och sekulär riktning. Framför allt genom Socialdemokraterna som hade makten och drev den agendan, men också av radikala liberala idéer, menar han.

Disputationen skedde vid VID i Norge i förra veckan och i helgen presenterade han sin avhandling för politiker vid kyrkomötet. På onsdag kväll presenterar han den även i samband med att hans bok på temat har release i Kungsporten i Huskvarna.

– Det är en blandning av förfäran och inspiration människor känner när de läser avhandlingen. De inser att det hänt något väldigt omtumlande i vårat land, men det väcker också ett frö till inspiration för att åstadkomma en förändring, säger Per Ewert.

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00