Saliga är de som vandrar i fullkomlighet, som lever efter Herrens undervisning.
Psaltaren 119:1

Världen idag

Per Ewert (i mitten) tillsammans med bedömningskommittén från den norska högskolan VID samt handledaren Kjell O Lejon. Foto: VID

Per Ewert doktorerade om svensk sekularisering – i Norge

Hur kunde Sverige bli så sekulariserat? Den frågan ställde sig Per Ewert, ledarskribent i Världen idag och ledare för Claphaminstitutet, i en avhandling som nu har resulterat i en doktorsexamen.

– Det är en blandning av förfäran och inspiration människor känner när de läser avhandlingen, säger han.

Nyheter · Publicerad 15:00, 22 nov 2022

Världen idag har tidigare berättat om Per Ewerts doktorsavhandling om svensk 1900-talspolitik och sekulariseringen i Sverige. I förra veckan avlade han sin doktorsexamen vid det norska insitutet VID (står för vetenskaplig, internationell och diakonell), som tidigare gick under namnet Missionshögskolan.

– Det är väldigt skönt att ha gjort färdigt arbetet, men framför allt kul att få möjlighet att presentera slutsatserna, säger han.

I sin doktorsavhandling har Per Ewert studerat hur Sverige blev ett av världens mest sekulära och individualistiska länder. Frågan han ställer sig i sin doktorsavhandling är om det skedde medvetet, och svaret han kom fram till var ett övergripande ja.

– Det fanns en medveten politisk strävan att driva Sverige i en individualistisk och sekulär riktning. Framför allt genom Socialdemokraterna som hade makten och drev den agendan, men också av radikala liberala idéer, menar han.

Disputationen skedde vid VID i Norge i förra veckan och i helgen presenterade han sin avhandling för politiker vid kyrkomötet. På onsdag kväll presenterar han den även i samband med att hans bok på temat har release i Kungsporten i Huskvarna.

– Det är en blandning av förfäran och inspiration människor känner när de läser avhandlingen. De inser att det hänt något väldigt omtumlande i vårat land, men det väcker också ett frö till inspiration för att åstadkomma en förändring, säger Per Ewert.

Sanningen om universums orsak och moralens källa finns i Bibeln

Ledare Vad är sanning? Finns det en objektiv sanning, eller är sanningen flytande och temporär? Eftersom... lördag 26/11 00:10

Tre skäl till Kinas hårda covidregler

Covid. Som en annan planet. Så beskriver kineser fotbolls-VM som pågår i Qatar och som visas på statliga... måndag 28/11 12:50

Dubblad ISK-skatt – trots löfte från regeringen

Budget. Skatten på ISK-sparande blir dubbelt så hög nästa år på grund av att statslåneräntan höjs.... måndag 28/11 10:00