Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Påven väljer kriminella i stället för präster

På Skärtorsdag får 12 unga kriminella antagligen att få ett minne för livet. Då får de nämligen sina fötter tvättade – av påven. Franciskus fortsätter att bryta mot traditionerna och väljer ett fängelse i stället för Peterskyrkan.

Nyheter · Publicerad 08:52, 22 mar 2013

Ändringen av de ursprungliga planerna, som Vatikanen meddelade på torsdagen, har fått stor uppmärksamhet i media världen över. I stället för att fira den högtidliga mässan i Peterskyrkan som annars tänkt var, beger sig nu den nyvalde påven till ett ungdomsfängelse i Rom.

I Skärtorsdagens mässa i katolska kyrkor tvättar den celebrerande prästen – som ju också kan vara påven – fötterna på tolv män; detta för ett erinra om kärleksbudet och om hur Jesus tvättade lärjungarnas fötter. På senare år har denna mässa som regel firats i Lateranbasilikan, Roms domkyrka, där 24 prästerliga fötter symboliskt har tvagats av biskopen av Rom, det vill säga påven.

Eftersom den nyvalde påven Franciskus ännu inte hunnit ta sin domkyrka i besittning, var tanken att gudstjänsten skulle äga rum i Peterskyrkan. Men – Franciskus hade en helt annan uppfattning. I stället för Peterskyrkan blir det, på påvens uttryckliga önskemål, mässa, präglad av liturgisk enkelhet, i ungdomsfängelset Casal del Marmo.

Som ärkebiskop av Buenos Aires brukade kardinal Bergoglio fira Skärtorsdagsmässan i fängelse, på sjukhus eller i härbärgen för fattiga och marginaliserade, och som påve ser Franciskus ingen anledning att bryta denna vana.

Casal del Marmo har haft påvlig påhälsning förut. 2007 besökte Franciskus företrädare, påve emeritus Benedikt XVI fängelset, där de unga lagbrytarna utbildas till bland annat snickare, skräddare och kockar.

Tvåfrontskrig krävs för att stå emot dödshjälpsvågen

Ledare På europeisk nivå faller nu skymningen när det gäller frågan om eutanasi. Hitintills är det fyra... onsdag 14/4 00:10

Har du någon som ber för dig?

Vardagskrönika Min morfar flyttade till himlen när jag var elva år. De sista åren var han svag av sin sjukdom och... onsdag 14/4 00:10

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier