Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

Pastorer utbildade över 100 anställda på Migrationsverket

Kristna ledare i Göteborg har utbildat över hundra anställda på Migrationsverket i konvertitfrågan. – Det känns jättebra. Vi vill föra ut till församlingar att låt inte frustrationen vara slutet utan ta initiativ, säger pastorn Mark Beckenham.

Nyheter · Publicerad 14:35, 17 feb 2020

Beckenham är ansvarig pastor för de verksamheter i Smyrnakyrkan i Göteborg som riktar sig till bland annat den farsitalande gruppen och det var efter den så kallade konvertitutredningen som Mark Beckenham och hans kollegor i Smyrnakyrkan upptäckte att Göteborg var överrepresenterat vad gällde avslag i konvertitärenden. Mark Beckenham och Urban Ringbäck, som är föreståndare i Smyrnakyrkan, tog ett gemensamt initiativ och skrev med anledning av detta ett brev till chefen för region väst på Migrationsverket, under senvåren 2019. 

– Vi uttryckte vår frustration och ställde frågan om det handlade om misstro mot vår kyrka, eller vad det handlade om, och sade att vi har känslan att det finns kunskapsbrister som vi skulle kunna vara med och rätta till, beskriver Beckenham. 

De båda pastorerna från Smyrnaförsamlingen samt en präst från Svenska kyrkan blev snabbt inbjudna till samtal och fick sedan erbjudandet att vara med och starta en pilotkurs, för handläggarna och beslutsfattarna på en av Migrationsverkets fem enheter i regionen. 

Pilotkursen hölls i december, där trion hade tre timmars undervisning, och religionsforskaren Dan-Erik Andersson från Lunds universitet bjöd på ytterligare tre timmar om hur religion har påverkat individer historiskt. 

De tre kristna ledarna pratade bland annat om hur olika snabbt människor upptäcker den kristna tron, använde exempel ur Bibeln på människors möten med Gud och undervisade om begrepp som lärjungaskap och efterföljelse. De berättade också om möten med människor som varit muslimer och sedan konverterat till kristen tro. 

Utfallet ska ha uppskattats från båda sidor, och övriga enheter inom Migrationsverkets region väst fick sedan gå kursen i januari, som därmed getts till över hundra anställda.

– Det känns verkligen i efterhand som att det var värt varenda sekund som vi har behövt investera i detta, säger Beckenham glatt. 

Beckenham och Ringbäck uppmanar kristna församlingar i resten av Sverige att ”i en ande av lyhördhet” undersöka om de kan bidra till liknande utbildningsinitiativ. 

– Vad jag har förstått, så verkar det finnas liknande behov runt om i landet. Jag tror att det verkligen är tid för församlingar att ta det här första steget och erbjuda de resurser vi har men inser samtidigt att vi som församlingar också har en hel del att lära oss, säger Beckenham.

Jag tror att det verkligen är tid för församlingar att ta det här första steget och erbjuda de resurser vi har.

Det är frukten som bör styra vilka träd vi bör vattna med våra bidrag.

Ledarkrönika Alla gagnas av goda resultat. Ett sunt och stabilt företag som lyckas med sin verksamhet och som... torsdag 17/9 00:00

Kampsport för att skada eller för självförsvar – det är frågan

Mot väggen Hur ska man som kristen förälder se på sitt barns önskan att börja någon våldsam kampsport såsom... torsdag 17/9 00:10

Dyrare sprit och tobak ska stärka försvaret

Politik. Regeringen vill höja alkohol- och tobaksskatten. Höjningen ska betala en del av försvarets... fredag 18/9 13:20

Kampsport för att skada eller för självförsvar – det är frågan

Mot väggen Hur ska man som kristen förälder se på sitt barns önskan att börja någon våldsam kampsport såsom...