På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Flera kyrkor i Kina har stängts av myndigheterna. Här syns en stängd kyrka i Peking. Foto: Andy Wong/AP/TT

Pastorer greps när megakyrka revs i Kina

En över 3 000 sittplatser stor kinesisk kyrkobyggnad revs förra veckan av kinesiska myndigheter, rapporterar människorättsorganisationen China Aid. Dessutom ska församlingens två pastorer ha gripits och kvarhållits över helgen.

Nyheter · Publicerad 14:27, 23 okt 2019

Församlingen ska tillhöra en av landets officiellt erkända församlingsnätverk och kyrkobyggnaden ha legat i området Funan, i Anhui-provinsen i östra Kina.

Enligt China Aid var det mitt under en lovsångsgudstjänst som rivningen påbörjades, utan att församlingen först fick ta del av något juridiskt godkännande dokument. På sin hemsida har människorättsorganisationen lagt ut ett kort videoklipp som visar en maskin med hög kran som är i full färd med att riva ner en del av kyrkan.

Under helgen ska pastorerna Geng Yimin och Sun Yongyao ha blivit gripna och hållits kvar av myndigheterna, misstänkta för att ha ”samlat en folkmassa för att störa den sociala ordningen”.

En mängd mindre mötesplatser tillhörande den statsgodkända Tre-själv-kyrkan ska också ha stängts ner under året i olika kinesiska provinser, skriver webbmagasinet Bitter Winter, som bevakar religionsfrihet och mänskliga rättigheter i Kina och ges ut av italienska Centrum för studier av nya religioner, Cesnur.

Enligt Bitter Winter är det mötesplatser som har legat långt bort från huvudkyrkobyggnaderna, framför allt på landsbygden, som har stängts ner. De flesta statskontrollerade protestantiska församlingarna uppges vidare ha flera mötesplatser av det här slaget, för att underlätta för de troende att mötas och minska deras resekostnader.

Mötesplatserna beskrivs också som det enda alternativet för äldre personer med fysiska problem, som vill utöva sin tro i gudstjänstlokaler som tillåts av staten, men som inte klarar av att ta sig till närmsta huvudkyrkobyggnad.

– Jag kan inte lämna Gud, ska en 80-årig kristen kvinna ha sagt, när hon fick höra nyheten om nedstängning.

De två vanligaste skälen som anges för nedstängningar av Tre-själv-kyrkans mötesplatser är enligt Bitter Winter att ”förebygga extern infiltration” och att ”många mötesplatser orsakar problem för styrningen”.

Var lugn – jordens resurser kommer att räcka till för alla

Ledare Att världens befolkning växer framställs ofta som ett hot mot mänskligheten. Men för oss som tror... torsdag 6/5 00:10

Tänk om värme blev den känsla människor associerar till när de tänker på kristna?

Ledarkrönika I vår församling har vi tre värderingsord som vi håller högt. De tre orden är: varmt, relevant och... torsdag 6/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier