På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Ett hus som skadats under strider mellan den ukrainska militären ch separatister i Lugansk i östra Ukraina. Foto: Michail Ivantjenko / Ap / TT

Pastorer flyr för sina liv i Ukraina

Situationen för de protestantiska kristna i rebellkontrollerade östra Ukraina är svår. Det berättar pastorer och församlingsmedlemmar för Livets ords missionsdirektor Christian Åkerhielm.

Nyheter · Publicerad 14:41, 28 jul 2014

– En söndag tvingades vår pastor i Shaktersk, i Donetskregionen, att fly för sitt liv tillsammans med hustru, son och övriga familj för att komma undan väpnande separatister som invaderat kyrkan, tvingat ut medlemmarna och ”exproprierat” byggnaden och allt som fanns i den.

Det berättar en källa, som bett om att få vara anonym, för Christian Åkerhielm i en mejlväxling som Världen idag har fått ta del av.

– Pastorn tillbringade några timmar som fånge hos DNR [Folkrepubliken i Donetsk], misshandlades och släpptes senare, med varningen att de skulle mörda honom nästa gång. De tog hans bil, hans dator och alla ägodelar.

Separatisterna i östra Ukraina förklarade i maj att regionerna Lugansk och Donetsk i östra Ukraina efter folkomröstningar nu var självständiga ”republiker”.  Sedan dess har stridigheterna fortsatt och enligt Röda Korset är situationen i östra Ukraina nu att klassa som fullt krig.

En grupp som kommit i kläm är de protestantiska kristna.

Förra veckan utfärdade ledare för en rad protestantiska kyrkor – lutheraner, baptister, karismatiker och pingstvänner - ett uttalande där de fördömde den religiösa förföljelsen och vädjade om stöd från omvärlden.

”De väpnande milisernas medvetna attacker mot evangeliskt troende åtföljs av bortföranden, misshandel, tortyr, hot om avrättning, pogromer vid bönemöten, konfiskering av bönehus, rehabiliteringscenter och andra byggnader, samt åverkan på pastorer och prästers person och personliga ägodelar”, skriver de.

Bilden bekräftas av pastorsparet Nikolaj och Ludmila Kalinichenko, som berättar om den våg av religiös intolerans som sveper över regionen.

– I ”författningen” för den organisation som för närvarande har överhanden i området – den så kallade Folkrepubliken i Donetsk – har den rysk-ortodoxa kyrkan under moskvapatriarken förklarats som den nya ”statens” enda officiella kyrka. Alla andra kyrkor och samfund ska stängas och deras egendomar och ägodelar ska konfiskeras, skriver de.

– I flera fall nyligen har Livets ord och andra protestantiska samfund fått sina kyrkobyggnader och rehabiliteringscenter skövlade, förseglade och även ockuperade, uppger en annan källa, som berättar att detta skett ibland annat Shahtersk, Slaviansk, Gorlovka, Krasnogorovka, Torez.

Kyrkornas pastorer har hotats, attackerats och även bortförts, och många har tvingats fly tillsammans med sina familjer.

Alla av Livets ords församlingar uppges vara drabbade.

– För bara två dagar sedan greps en administratör och en annan broder i Lugansk-församlingen och hölls som fångar i två dagar innan de släpptes. Och samma kväll som en pastor och hans fru flydde staden med ett fåtal tillhörigheter bröt sig beväpnade män in i deras lägenhet och slog bokstavligen sönder den – möbler, dörrar, fönster, även badrumsattiraljer slogs i spillror. Kyrkobyggnaden är förseglad. Familjer lämnar staden.

Källorna berättar om hur en pastor från Privolie i Luhansk-regionen och hans assistent greps under ett bönemöte, där alla deltagare tvingades lägga sig på golvet med ansiktet nedåt.

– De hölls som fångar, fråntogs alla sina tillhörigheter och torterades under flera dagar. När pastorn släpptes var han i mycket dåligt skick: svår hjärnskakning, käkbenet och flera andra ben var brutna, blåmärken, brännsår. Han ligger till sängs och kunde ett tag bara dricka genom ett sugrör.

Men också andra samfund, som katoliker och pingstvänner, drabbas hårt.

– En pingstkyrka i Slaviansk förlorade fyra bröder som torterades till döds – två diakoner och två pastorssöner. Deras söndertrasade kroppar påträffades i en massgrav efter att staden befriats av den ukrainska armén.

Livets ords församlingar avstår nu från att fira gudstjänst, både i Lugansk och i Donetsk.

– På en del håll har man små cellgruppsmöten, men även dessa är sällsynta eftersom läget är osäkert.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

Nikolaj och Ludmilla Kalinichenko, pastorspar i Shakhtersk i Donetskområdet, är ett av flera par som vittnar om förföljelse i östra Ukraina. Foto Livets ord

Var lugn – jordens resurser kommer att räcka till för alla

Ledare Att världens befolkning växer framställs ofta som ett hot mot mänskligheten. Men för oss som tror... torsdag 6/5 00:10

Tänk om värme blev den känsla människor associerar till när de tänker på kristna?

Ledarkrönika I vår församling har vi tre värderingsord som vi håller högt. De tre orden är: varmt, relevant och... torsdag 6/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier