Herren har blivit min borg, min Gud är min tillflykts klippa.
Psaltaren 94:22

Världen idag

Ingegerd Sjölin, rektor vid pastoralinstitutet.

Pastoralinstitutets rektor: ”Det här blev inte bra för våra studenter”

Efter Världen idags granskning av musikgruppen Tetra, backar nu pastoralinstitutets rektor Ingegerd Sjölin från skolans agerande.– Vi har brustit i vår research. Det här blev inte bra för våra studenter, säger hon.

Nyheter · Publicerad 00:00, 23 nov 2011

Enligt Ingegerd Sjölin fick skolan tipset om gruppen Tetra från världsmusiklinjen på Göteborgs musikhögskola.
– Sedan samtalade vi med gruppen om gräns-överskridande musik och hur den kan användas på olika sätt när det gäller religionsmöten, säger Ingegerd Sjölin.

Ingegerd Sjölins bild av vad som skedde i workshopen är denna:
– Tetra gav exempel på hur romersk-katolska församlingar i den världen där voodoo används, tagit upp voodoo som musikstil och gav exempel på det. Den lärare som var med upplevde inte att de sjöng en voodoo-sång, utan gruppen gav exempel på hur församlingar där tagit upp musikstilen voodoo i sitt arbete.
Hur ser du på det faktum att flera elever i efterhand känner sig lurade att tillbe främmande gudar?
– Det är alltid oerhört tragiskt när det vi har inte blir det utveckling, det är ju vårt mål. Det är ju alltid svårt när man har gäster, för man vet ju aldrig i förväg vad som kommer och hur det uppfattas. Det är väldigt ledsamt och jag har pratat med studenter efteråt.
Vad var deras kritik?
– Det talar jag inte om. Det hör till skolan. Jag utlämnar aldrig en student.
En snabb internetslagning visar att gruppen bland annat gjort familjeföreställningar som "Låt andarna dansa". Vad säger du till den som tycker att pastoralinstitutet verkar vara naiv i sina researchrutiner?
– Vår research bestod i att vi läste gruppens hela hemsida, de fick Svenska kyrkans kulturpris 2010. Dessutom talade en av våra lärare med gruppen innan om syftet med upplägget. Vi gjorde bedömningen utifrån vad vi läste på hemsidan och det är alltid svårt att backa och säga hur man skulle gjort på ett annat sätt. Jag tycker att det är sorgligt när det inte blir bra för våra studenter.
Med det du vet i dag. Hade du kallat gruppen Tetra igen till er och gjort om samma föreställning?
– Det är en svår fråga att svara på tycker jag... men du har gett mig en massa information som inte jag hade tidigare. Det är så klart att jag hade gjort en annan bedömning då. Det här blev inte bra för våra studenter. Vi försöker göra så gott vi kan. Det ska vi försöka göra även i fortsättningen.
Vad har du att säga till den i Svenska kyrkan som kan bli orolig över pastoralinstitutets omdöme i andliga frågor?
– Den mesta undervisningen vi har är vår egen, men vi gör vårt allra bästa för att få kunskap om de gäster vi har här. Ibland får vi inte all kunskap som vi skulle behöva ha. Det är väldigt tråkigt, men så kan det vara och det ska vi på alla sätt försöka hindra så att det inte är så i fortsättningen.


ERIK LUNDSTRÖM
erik.lundstrom@varldenidag.se

Återupprätta det svenska civilsamhället

Ledare Ett viktigt steg för att få det vacklande svenska samhället i balans är att civilsamhället... torsdag 22/10 00:00

Varför tro på uppståndelsen?

Mot väggen De första kristna hävdade att de mött Jesus uppstånden. Varför ska vi ta det påståendet på allvar?... torsdag 22/10 00:00

Jag är så tacksam för att det fanns en liten församling i det samhälle där jag växte upp.

Det är viktigt att komma ihåg varifrån man kommer. Själv växte jag upp i en litet gruvsamhälle i... torsdag 22/10 00:00

Cecilie Fassotte: ”En spännande resa”

Norska kyrkan. – Det är otroligt fint att gå den här vägen som par, säger Cecilie Fassotte, 44 år. Hon upplever...

Varför tro på uppståndelsen?

Mot väggen De första kristna hävdade att de mött Jesus uppstånden. Varför ska vi ta det påståendet på allvar?...