Detta är slutsatsen, när allt blivit hört: Frukta Gud och håll hans bud, det gäller alla människor.
Predikaren 12:13

Världen idag

Pastor väljer att stanna i Ukraina: ”Många vänder sig till Gud”

Medan människor strömmar iväg från Ukraina väljer flera pastorer att stanna kvar. En av dem är Rostislav Kudin, vars kyrka nu är full av madrasser och förnödenheter.

– Det är viktigt för moralen att vi ledare är på plats, säger han till Världen idag och berättar att många vänder sig till Gud i krisen.

Nyheter · Publicerad 12:00, 10 mar 2022

Församlingen Livets gryning, Dawn of Life, grundades 1991 och är en av 80 församlingar i Livets Ords nätverk i Ukraina.

Här finns nu ett av nätverkets fem transitboenden för flyktingar på väg från landets utsatta östra delar, till gränserna i väst.

– När kriget precis brutit ut tog vi framför allt emot kristna från andra Livets Ord-kyrkor. Men när flyktingströmmen ökade lade vi ut madrasser också i den stora hallen, där vi tack och lov har golvvärme, så att vi kan ta emot fler, säger Rostislav Kudin.

Han berättar att det inte bara är människor som kommer, utan att många har med sig sina husdjur.

– Vi hade 16 katter och hundar här en natt och fick springa runt och jaga dem, så vi gjorde burar till slut. Det var rena rama Noas ark.

Chmelnitski ligger på vägen mellan Kiev i öst och Lviv i väst, och de flesta som passerar stannar bara över natten.

– Vår region är inte helt säker, och det ligger en militär flygbas bara fem mil bort som bombats flera gånger, säger Rostislav Kudin.

Av församlingens 250 medlemmar har många kvinnor och barn redan gett sig av. Av dem som är kvar är de flesta fullt engagerade i transitboendet, där de får hjälp av talrika volontärer utifrån.

– Vi lagar varm mat, för många är hungriga när de kommer fram efter flera timmars resa, säger Rostislav Kudin.

I vanliga fall tar det drygt fyra timmar att köra från Kiev till Chmelnitski. Under kriget har restiden ökat till 20 timmar. Och från städerna längre österut kan människor vara på väg i flera dagar.

– Köerna är enorma och dessutom råder utegångsförbud från klockan 21. De som inte hittar någonstans att bo över natten sover i bilen, säger Rostislav Kudin.

En del flyktingar anländer med tåg om natten, och får då poliseskort till kyrkan.

Andra kyrkor i Chmelnitski erbjuder liknande transitboenden. Tack vare kontakterna i stadens interreligiösa råd började församlingarna tidigt att både be och samarbeta kring sängplatser och annat stöd.

– Just i dag samlades vi för bön i den ortodoxa kyrkan, och efteråt åt vi tillsammans och delade våra erfarenheter, berättar Rostislav Kudin.

– Vi talade om praktiska frågor, som hur vi gör för att få hit nödhjälpen som kommer utifrån, och hur vi kan hjälpa människor på bästa sätt.

Något kyrkorna talat om är hur de kan mildra det hat och den bitterhet som kriget för med sig.

– Människor är fyllda av hat mot Ryssland och ryssar, och det uttalas svordomar hela tiden. De skrivs också ut på stora affischer runt om i staden, säger Rostislav Kudin.

– Vi stöder det inte, men förstår att det är känsligt. Nu tänker vi föreslå staden att den gör som i Rivne, där den kristna borgmästaren låtit sätta upp affischer med bibelord som stöd för armén.

Allt fler av flyktingarna kommer från områden som utsatts för kraftig beskjutning, och är svårt traumatiserade, berättar pastorn.

– De är traumatiserade, slutkörda, skräckslagna. En del gråter bara och kan inte tala. Vi ber för dem och läser ur evangeliet. Många öppnar sig för Gud och kyrkan när de förstår vilka vi är och vad som driver oss.

Än så länge är hela Rostislav Kudins familj kvar i Chmelnitski, bortsett från en dotter som bor i USA.

– Det är viktigt för moralen att vi ledare är på plats. Men om jag bedömer att det är en verklig fara, skickar jag i väg mina döttrar.

En del gråter bara och kan inte tala. Vi ber för dem och läser ur evangeliet.

Kriminella har arbetat som coacher till gängavhoppare

Gängkriminalitet. SVT:s Uppdrag granskning (UG) avslöjade nyligen flera fall där aktiva kriminella arbetat hos... onsdag 1/2 20:00

Hbtq och medlemskap blir en nyckelfråga för svenska frikyrkor

Ledare Vi står inför ett viktigt och kanske även avgörande år för våra stora kristna samfund. Det gäller... torsdag 2/2 00:10

Dolly Parton släpper ny låt: ”Gud gav mig den i en dröm”

Musik. I en dröm upplevde den kristna artisten Dolly Parton att hon mötte Gud, som var bekymrad över det... onsdag 1/2 18:00

Visst är en tvåstatslösning möjlig – om vissa kriterier uppfylls …

Israelkommentar ”En tvåstatslösning skulle lösa konflikten mellan Israel och palestinier, för om det fanns två... torsdag 2/2 00:00