På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

En pro-rysk aktivist läser på torsdagen en bok på barrikaden som omger Donetsks administrationsbyggnad. Foto: Manu Brabo / AP / TT

Pastor tillfångatogs i Ukraina

Oroligheterna i Ukraina har gjort tillvaron alltmer osäker. Häromdagen tillfångatogs en kristen pastor av separatister.

Nyheter · Publicerad 00:00, 9 maj 2014

Pastor Rostyslav Kudin hade anlänt till Donetsk för att delta i Livets ords pastorskonferens. När han kom till staden ville han se den ockuperade administrationsbyggnaden och stannade till där. Han filmade lite med sin mobilkamera. Då slog separatisterna till. Pastor Kudin, och några kvinnor i sällskapet, slets ur sin bil och fördes med våld in i administrationsbyggnaden.
Trots att gruppen vid upprepade tillfällen försäkrade separatisterna om att de var fridsamma människor som kommit för att delta i en kristen konferens, beslagtogs deras datorer och telefoner. De utsattes också för ett genomgripande förhör, och separatisterna gjorde dessutom en bakgrundskoll på pastorn Kudin och de andra i gruppen.
Separatisterna hävdade att pastorn och hans sällskap var "anhållna", men ville inte delge dem på vilka grunder.
Senare samma dag släpptes de, sedan det stod klart att de inte kunde påträffas i databasen.

Händelsen är inte unik för Ukraina i dag. De väpnade striderna blir alltfler, liksom våldsdåd utan direkt politisk motivation. Antalet provokationer ökar ständigt, både i Donetsk och i andra städer.
Några dagar innan pastor Kudin attackerades och tillfånga­togs, överfölls och misshandlades två studenter av våldsamma separatister. Studenterna hade deltagit i en demonstration för ukrainsk enhet i Donetsk. Och i slutet av april attackerade ett tiotal våldsamma separatister några ukrainare med batonger och järnkedjor i centrala Donetsk.
Under förra helgen omkom över 40 personer då en byggnad sattes i brand efter att separatister och anhängare av ukrainsk enhet drabbat samman i strider i södra Odessa. De flesta omkom av röken, men några omkom också då de försökte ta sig ut ur den brinnande byggnaden genom att hoppa ut genom fönstren.
Enligt polisen var detta den värsta våldshandlingen i området sedan president Viktor Janukovitj avsattes i februari. Och det finns ingenting som tyder på att våldet kommer att trappas ner – snarare tvärtom. Många invånare säger i dag att de är rädda för följderna, och för att människor från båda sidor kommer att söka hämnas.

Rostyslav Kudin är pastor i Dawn of Life Church, en kyrka som ingår i Livets ords nätverk i Ukraina. Kyrkan har på kort tid vuxit till cirka 800 troende, och har planterat åtta kyrkor i omkringliggande städer. Pastor Kudins hustru Svetlana är också pastor och tillsammans driver de Dawn of Lifes bibelskola. De upplever att de är kallade att missionera, inte bara i Ukraina, utan även utanför landet.
Pastor Kudin hade kommit till Donetsk för att delta i Livets ords pastorskonferens. Från Sverige deltar Christian Åkerhielm som reste på torsdagen och som kommer att tala på konferensen samt predika i två stora församlingar under helgen. Men långtifrån alla har kunnat ta sig till konferensen. Omkring 20 pastorer, bland annat från Krim, har blivit förhindrade att resa på grund av det politiska läget.

Teologen Anders Gerdmar, som känner Rostyslav Kudin från sitt mångåriga arbete inom Livets ord och som själv var i Ukraina just när krisen började, säger till Världen idag:
– Rostyslav är en fantastisk man som hjälpt oss väldigt mycket på olika sätt. Han har hållit på med pastoralt arbete länge och har varit en hängiven student hos oss hela tiden.
Anders Gerdmar fortsätter:
– Vi har en lång, lång relation med de kristna ledarna i Ukraina och det är klart att man blir väldigt berörd när man hör sådant här. Donetsk är dessutom hjärtat i vårt missionsarbete i Ukraina. De här människorna är fantastiska församlingsbyggare och gör verkligen allt för Guds rike i Ukraina, och de har en väldigt svår situation. Sedan är de väldigt angelägna om att inte agera politiskt utan helt enkelt agera som kristna ledare och medmänniskor.
– I det här läget känner man verkligen att man hör ihop i Kristi kropp. När våra ukrainska bröder och systrar lider så lider även vi, avslutar Anders Gerdmar.

Bite Assarmo
redaktionen@varldenidag.se

Pastor Rostyslav Kudin. Foto: Privat

Var lugn – jordens resurser kommer att räcka till för alla

Ledare Att världens befolkning växer framställs ofta som ett hot mot mänskligheten. Men för oss som tror... torsdag 6/5 00:10

Tänk om värme blev den känsla människor associerar till när de tänker på kristna?

Ledarkrönika I vår församling har vi tre värderingsord som vi håller högt. De tre orden är: varmt, relevant och... torsdag 6/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier