Släck inte Anden. Förakta inte profetior, men pröva allt, behåll det goda och håll er borta från allt slags ont.
1 Thessalonikerbrevet 5:19–21

Världen idag

Pastor som fördes bort av ryssar frisläppt

Den pastor i Melitopol som för en tid sedan hämtades av ryska soldater är nu tillbaka hemma igen. Det bekräftar Livets Ords missionsdirektor Christian Åkerhielm efter kontakt med pastorns hustru.

Nyheter · Publicerad 17:00, 28 mar 2022

Dmitry Bodyu och hans hustru Helena leder kyrkan Livets Ord i Melitopol, som ligger i sydöstra Ukraina, samt ett nätverk av omkring 25 församlingar i regionen och på Krimhalvön.

Världen idag skrev i förra veckan om att Dmitry Bodyu lördagen den 19 mars hämtades i kyrkan av ryska soldater, som samtidigt beslagtog mobiltelefoner och pastorns amerikanska pass.

Därefter hämtade man en sovsäck och en bibel till honom i häktet, med besked om att han skulle släppas efter ytterligare ett par dagars förhör.

Så skedde dock inte, och först drygt tio dagar sedan, måndagen den 28 mars, bekräftade Helena Bodyu att hennes make är tillbaka.

– Han hälsar och säger att han är hemma. Allt är bra, han mår bra och de tackar för all omtankte, alla förböner och allt stöd under den här tiden, säger Christian Åkerhielm till Världen idag.

Melitopol ligger halvvägs mellan Mariupol and Cherson, nära Krim, och togs över av ryska styrkor den 26 februari.

Eftersom det sedan dess har varit svårt för stadens invånare att kommunicera med omvärlden har Livets Ord i Uppsala inte kunnat få mer information om läget i församlingen.

Enligt tidningen Ukrainskaja Pravda bröts all mobilkommunikation och internetuppkoppling i lördags för alla som använde det ukrainska nätet.

Ivan Arefiev är talesperson för den ukrainska miliätra administrationen i regionen Zaporizjzja, som omfattar Melitopol. Han meddelade i helgen på Telegram att ryssarna har ”börjat leta upp dem som inte vill underkasta sig” den nya ryska ledningen.

”Man säger 'fascister' om alla dem som inte håller med om att Melitopol är ryskt, som visar eller äger en ukrainsk flagga eller vapensköld, eller som anser att den ukrainska regeringen är den enda legitima”, skriver han.

Ny politisk inriktning med Tjeckiens nye president

Nyhetskommentar Efter att i tio år ha haft en Ryssland- och Kinavänlig samt EU-skeptisk statschef, i... onsdag 8/2 12:00

Kristendomen avgörande för avskaffandet av kusinäktenskap

Ledare Trots skarp kritik från organisationer som arbetar mot hedersförtryck, såsom GAPF, och den annars... onsdag 8/2 00:10