Herre, upp i himlen räcker din nåd, din trofasthet ända till skyarna.
Psaltaren 36:6

Världen idag

Pastor som fördes bort av ryssar frisläppt

Den pastor i Melitopol som för en tid sedan hämtades av ryska soldater är nu tillbaka hemma igen. Det bekräftar Livets Ords missionsdirektor Christian Åkerhielm efter kontakt med pastorns hustru.

Nyheter · Publicerad 17:00, 28 mar 2022

Dmitry Bodyu och hans hustru Helena leder kyrkan Livets Ord i Melitopol, som ligger i sydöstra Ukraina, samt ett nätverk av omkring 25 församlingar i regionen och på Krimhalvön.

Världen idag skrev i förra veckan om att Dmitry Bodyu lördagen den 19 mars hämtades i kyrkan av ryska soldater, som samtidigt beslagtog mobiltelefoner och pastorns amerikanska pass.

Därefter hämtade man en sovsäck och en bibel till honom i häktet, med besked om att han skulle släppas efter ytterligare ett par dagars förhör.

Så skedde dock inte, och först drygt tio dagar sedan, måndagen den 28 mars, bekräftade Helena Bodyu att hennes make är tillbaka.

– Han hälsar och säger att han är hemma. Allt är bra, han mår bra och de tackar för all omtankte, alla förböner och allt stöd under den här tiden, säger Christian Åkerhielm till Världen idag.

Melitopol ligger halvvägs mellan Mariupol and Cherson, nära Krim, och togs över av ryska styrkor den 26 februari.

Eftersom det sedan dess har varit svårt för stadens invånare att kommunicera med omvärlden har Livets Ord i Uppsala inte kunnat få mer information om läget i församlingen.

Enligt tidningen Ukrainskaja Pravda bröts all mobilkommunikation och internetuppkoppling i lördags för alla som använde det ukrainska nätet.

Ivan Arefiev är talesperson för den ukrainska miliätra administrationen i regionen Zaporizjzja, som omfattar Melitopol. Han meddelade i helgen på Telegram att ryssarna har ”börjat leta upp dem som inte vill underkasta sig” den nya ryska ledningen.

”Man säger 'fascister' om alla dem som inte håller med om att Melitopol är ryskt, som visar eller äger en ukrainsk flagga eller vapensköld, eller som anser att den ukrainska regeringen är den enda legitima”, skriver han.

Misstänkt båt var i Sverige före Nord Stream-sabotaget

Nord Stream. Den tyska segelbåten Andromeda misstänks ha använts vid sprängningarna av gasledningarna Nord... onsdag 27/9 19:00

När ska polletten trilla ner hos våra teologer och pastorer?

Ledare Tidskriften The Spectator, en brittisk veckotidning med fokus på politik, publicerade förra veckan... onsdag 27/9 00:10

Trefaldighetskyrkan i Arvika utsatt för skadegörelse

Arvika. Trefaldighetskyrkan i Arvika har utsatts för omfattande skadegörelse. Kyrkan är därmed för... onsdag 27/9 16:00

Deltagare brast ut i lovsång när konferens bombhotades

USA. Ett bombhot tvingade en kristen konferens i USA att avbrytas. Deltagarna evakuerades till ett... onsdag 27/9 13:00

Yom Kippur – en medicin mot offermentalitet

Israelkrönika I går (måndag) inföll Yom Kippur i Israel. Under dagen befann jag mig i Tiberias tillsammans med en... onsdag 27/9 00:00