Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Pastor Saeed Abedini har förflyttats till ett fängelse där hans liv tros vara i omedelbar fara. Foto: Privat

Pastor Saeed i akut livsfara

Pastor Saeed Abedini har flyttats från fängelset Evin och förts till ett fängelse där förhållandena är ännu värre och han svävar nu i akut livsfara, fruktar de anhöriga.

Nyheter · Publicerad 11:50, 5 nov 2013

En av pastor Saeeds anhöriga i Teheran kom till fängelset Evin på måndagen för att besöka honom, men fick då beskedet att han dagen innan flyttats till fängelset Rajai Shahr i Karaj, ett tiotal mil utanför Teheran. Familjemedlemmen reste då dit och fick veta att Saeed är fängslad där, och inte får ta emot besökare, rapporterar American Center for Law and Justice, ACLJ, som tillsammans med Saeeds hustru Naghmeh Abedini kämpar för den iransk-amerikanske pastorns frihet.

Beskedet om förflyttningen ses som mycket oroväckande, då Rajai Shahr är ett fängelse för grova våldsbrottslingar, till skillnad från Evin där Saeed var fängslad tillsammans med politiska fångar. ACLJ uppger att de fått bekräftat att Saeed Abedini sitter i en av de farligaste avdelningarna på fängelset.

Naghmeh Abedini säger till ACLJ på måndagen att hon nu för första gången på allvar fruktar för sin makes liv.
– Vi vet inte hur länge han kan överleva där. Bara under de senaste 24 timmarna har två fångar dött och vakter kommer regelbundet och misshandlar dem. Jag har alltid varit hoppfull om att han skulle få komma hem, men nu kan han förlora sitt liv när som helst.

– Nu gäller det liv eller död för Saeed, säger Jay Sekulow, direktor vid ACLJ, som slagit larm till det amerikanska utrikesdepartementet och uppmanar till ett snabbt och kraftfullt agerande från regeringens sida.
– Det behövs ett omedelbart ingripande för att rädda Saeed, hans liv är i fara, säger han.

ACLJ fruktar att förflyttningen är regimens sätt att göra sig av med Saeed. De citerar en nederländsk diplomat vid ambassaden i Teheran, som 2005 gav en skrämmande beskrivning av Rajai Shahr: "När man hamnat där upphör man att vara en mänsklig varelse. Man placeras utom synhåll, även från människorättsaktivister och media. I Rajai Shahr tvingas politiska fångar dela cell med mördare, våldtäktsmän och narkomaner som inte tvekar att attackera sina medfångar. De har inget att förlora, många av dem är ändå dömda till döden. Mord och ouppklarade dödsfall sker regelbundet."

Samtidigt rapporteras att Mostafa Bordbar, en 27-årig kristen man som i juli dömdes till till tio års fängelse för att ha planerat "brott mot Irans nationella säkerhet", släpptes ur Evinfängelset på söndagen. Detta efter att en överklagan av domen lett till att han friats från alla anklagelser, skriver World Watch Monitor.

David Högfeldt

Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Inflytelserik fransk filosof anklagas för pedofili i ny bok

Frankrike. Var den franska filosofen Michel Foucault, som är känd för sina reflektioner kring maktstrukturer... söndag 11/4 12:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier