På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

En kyrka i Nanyang i Henanprovinsen stängdes ner av kinesiska myndigheter i somras. Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Pastor och hundra medlemmar greps i Kina

En framstående pastor finns bland omkring hundra kristna som nyligen frihetsberövades i Chengdu i Kina. Tillslaget mot församlingen belyser regimens allt hårdare tag mot religionsfriheten i landet, enligt människorättsgrupper.

Nyheter · Publicerad 12:00, 21 dec 2018

Pastorn Wang Yi och över hundra medlemmar av församlingen Det tidiga regnets förbundskyrka greps i staden Chengdu den 9 december. Sedan dess har många av dem släppts, men tiotals sitter fortfarande frihetsberövade.

Några som har släppts på fri fot uppger att de har blivit misshandlade. En av dem säger att han blev fastbunden vid en stol utan vatten eller mat i ett dygn, enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch.

– Just nu försöker man se till att de får träffa sina advokater, men i övrigt väntar man bara på information från myndigheterna, säger Patrick Poon, forskare vid människorättsorganisationen Amnesty International, till TT.

Enligt grundlagen råder religionsfrihet i Kina, men den är i praktiken starkt begränsad. Religiösa samfund är tvungna att registrera sig och verkar under hård statlig kontroll.

Wang Yis församling är inte registrerad, utan är en så kallad huskyrka, och ses därför som en illegal kyrka av myndigheterna.

– Orsaken är att man inte vill vara under total kontroll av den kinesiska regimen. Registrerar man sig är det till exempel myndigheterna som väljer alla pastorer och all kyrkopersonal, säger Poon.

Människorättsorganisationer varnar för att en redan svår situation har försämrats ytterligare. Under president Xi Jinpings styre har hundratals kyrkor stängts och biblar har konfiskerats.

Sedan i februari gör ny lagstiftning gällande att alla religiösa samfund som inte är registrerade klassas som olagliga – något som Det tidiga regnets förbundskyrka drivit ett upprop mot.

Pastorn Wang Yi, som manade till civil olydnad bara några dagar före gripandet, riskerar nu upp till 15 års fängelse för uppmuntran till ”omstörtande verksamhet” mot statsmakten.

– Oregistrerade religiösa samfund har setts som olagliga i myndigheternas ögon i många år, men det är först nu som det har formulerats i text, vilket gör att regeringen har en ursäkt att agera som den gör, säger Poon.

– Det tidiga regnets förbundskyrka är en väldigt populär husförsamling. Wang var tidigare en framstående lärare inom juridik och blev pastor för några år sedan. Många välutbildade har följt efter honom, och det är ytterligare en orsak till myndigheternas tillslag.

Men det är inte bara evangeliska kristna kyrkor som drabbats av den strängare lagstiftningen, också katolska kyrkor och moskéer är hårt ansatta, betonar Poon.

Religionsfrihet råder enligt grundlagen

Kinas grundlag slår fast att det råder religionsfrihet i landet. Statens tidigare ”rätt att propagera för ateism” är borttagen. Ännu måste man dock vara ateist för att bli medlem i kommunistpartiet.

Religiösa samfund är också strikt övervakade och måste registrera sig under någon av de intresseorganisationer som finns för buddhism, daoism, katolicism, protestantism och islam.

Den största religionen är buddhism. Men det finns ett stort antal kristna kyrkor, både katolska och protestantiska.

Uppgifterna om antalet troende kineser varierar kraftigt.

Källa: Landguiden

Var lugn – jordens resurser kommer att räcka till för alla

Ledare Att världens befolkning växer framställs ofta som ett hot mot mänskligheten. Men för oss som tror... torsdag 6/5 00:10

Tänk om värme blev den känsla människor associerar till när de tänker på kristna?

Ledarkrönika I vår församling har vi tre värderingsord som vi håller högt. De tre orden är: varmt, relevant och... torsdag 6/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier