När min kropp och mitt hjärta ger upp, är Gud mitt hjärtas klippa och min lott för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Världen idag träffa Jean Kabuidibuidi i ett av besöksrummen på Migrationsverkets förvarsenhet i Märsta. Hans utvisning blev på tisdagen inställd på grund av omständigheter i mottagarlandet Kongo-Kinshasa. Beslutet står dock fortfarande fast. Foto: Erik Lundström

Pastor Jean förtröstar på Gud

MÄRSTA Pastor Jean Kabuidibuidi skulle utvisats till Kongo i tisdags, men efter krångel med inhemska myndigheter blåstes resan i sista stund av.– Gud har kontroll. Han vill inte att jag ska dö. Därför har han gjort så, säger pastorn när Världen idag möter honom i Migrationsverkets förvar i Märsta.

Nyheter · Publicerad 00:00, 21 okt 2011

När Världen idag kommer till Migrationsverkets lokaler i Märsta utanför Stockholm är det många församlingsmedlemmar från immigrantförsamlingen Les ambassadeur de Christ som samlats i entrén.
De är här för att stötta sin pastor Jean Kabuidibuidi som sitter inlåst i förvaret en trappa upp.
– Jag vågar inte tänka på vad som kommer att hända med pastorn om han utvisas till Kongo. Det är fruktansvärt, säger Benjamin Onandika, kongoles och vaktmästare i Svenska kyrkan i Högdalen.

Efter att följt vakten genom gröna korridorer kommer vi så småningom till det rum där pastor Jean väntar. Vore det inte för alla dörrar vi just passerat skulle det vara svårt att tro att mannen framför sitter inlåst på Migrationsverket. Han är fint klädd i grå kostym och vit skjorta, och ur kavajfickan sticker en rosa näsduk upp med lila prickar på.
Här sitter han i väntan på gränspolisens verkställighetsbeslut. Eller rättare sagt - i väntan på att Gud ska gripa in.
– Gud som har kontroll över allting, säger pastorn som tackar Gud för det faktum att polisen på tisdagen ställde in hans utvisningsflight till Kongo.
– Gud vill inte att jag ska dö. Därför har han gjort så.

Framför sig på bordet har han sin bibel uppslagen. Ett bibelord som styrkt honom i Migrationsverkets förvar är från sjunde kapitlet i profeten Mikas bok.
– I sjunde versen står det att man ska söka efter Herren och hoppas på honom och att han ska höra mig. Det bibelordet bär mig just nu.
Jean berättar att han ofta ber till Gud. På förvaret här i Märsta finns ett speciellt andaktsrum som han brukar gå till.

Till Sverige kom Jean 2003, efter att flera gånger blivit fängslat av regimen.
Han greps på grund av att militären påstod att han hade samröre med den gamla presidenten.
För fem år sedan blev han pastor i immigrantförsamlingen Les ambassadeur de Christ, för kongoleser. Församlingen står i nära kontakt med Stefan Swärd och Elimkyrkan i Stockholm.
– Jag tror inte att Gud vill att jag ska återvända för att dö i Kongo, säger Jean.
Han är säker på att regimen kommer att döda honom om han kommer tillbaka till Kongo, säger han.
– Det är viktigt för Migrationsverket att veta vad deras beslut att utvisa mig får för konsekvenser i Kongo. Jag kommer att bli mördad av regimen i Kongo eller i bästa fall bli inspärrad i fängelse, säger Jean.
Han nämner bland annat pastorskollegan Kutino Fernando, som suttit  fängslad i snart sex år. Han arresterades i maj 2006 efter att ha kritiserat regimens avsaknad på respekt för mänskliga rättigheter. Därför åtalades han för "uppvigling till hat" och dömdes till 20 års fängelse.
– Jag ber Migrations­verket om en ny prövning i mitt ärende och inte skicka mig tillbaka till Kongo eftersom det kommer att kosta mig mitt liv.
Blir du inte arg på Gud? Känns det inte som att han har övergett dig?
– Nej, Gud är med mig. Han står på min sida.
Hur kan din tro på att Gud ska hjälpa vara så stor?
– Det finns många exempel i Bibeln på hur Gud har hjälpt andra som suttit fängslade, ta exempelvis Josef, Petrus eller Daniel som räddades av Gud ur lejongropen. Jag tror att Gud kan göra samma sak med mig, säger han.

Erik Lundström
erik.lundstrom@varldenidag.se

 

Pastor Jeans hälsning till Migrations­verket!
Kära Migrationsverket!
Titta igen på mitt ärende. Om jag återvänder blir jag dödad. Regimen i Kongo letar efter mig. De vet allt som händer. De känner väl till den situation jag befinner mig i just nu - att jag är inlåst i Märsta. Allt som händer här vet man i Kongo. Makten i Kongo dödar människor. Många av mina pastorskollegor har blivit dödade i Kongo. Hur kan ni garantera min säkerhet i Kongo?

Sverige är ett lagligt land, men hur kan ni då ta beslutet att skicka tillbaka mig när ni vet att det är en fara för mitt liv där? Jag är förvånad att ni på Migrationsverket inte tar min situation på allvar, trots att alla hotbrev jag visat er från människor runt om i världen som är upprörda efter mina predikningar mot regimen på internet.
Därför ber jag nu er på Migrationsverket att återigen se över mitt ärende. Jag är inte kallad till döden just nu. Gud behöver mig just nu. Mina barn och min familj behöver mig. Jag vill leva.

Hur kan ni garantera min säkerhet i Kongo? Varför vill Migrationsverket skicka mig till döden?
Snälla Migrationsverket inse att jag i och med ert beslut är i slutet av mitt liv.
/Jean


Väljarna är trötta på det politiskt korrekta

Ledare År 1994 publicerade den tidigare folkpartiledaren Per Ahlmark boken Vänstern och tyranniet: Det galna kvartseklet. Det var en svidande uppgörelse med... torsdag 12/12 00:00

Mässan gav alternativ Israelbild: ”Så mycket bättre”

Arbetsliv Israel. När företagarmässan Arise Summit hölls för andra gången var det med över sexhundra deltagare från drygt fyrtio länder. – Många från alla jordens hörn... onsdag 11/12 16:59

Solen gick ner för sista gången

Vardag I går, tisdag, gick solen upp över Kiruna för sista gången. I år. Nu råder polarnatt fram tills efter nyår. onsdag 11/12 11:00

När ska Svenska kyrkan komma till samma insikt?

Israelkommentar Israelkommentar. I ett uppmärksammat utspel inför dagens parlamentsval i Storbritannien har landets judiske överrabbin, Ephraim Mirvis, varnat för konsekvenserna av... torsdag 12/12 00:00

Nye försvarsministern konfronterar EU

Israelkommentar Naftali Bennet har inte suttit mer än fyra veckor i försvarsministerstolen, men har redan lyckats utmärka sig på flera områden. För ett par veckor... onsdag 11/12 00:20

Abortfrågan lyftes fram inför torsdagens ”brexitval”

Nyhetskommentar Brittiska valrörelsen. Brexitfrågan dominerar inför torsdagens brittiska underhusval, det vill säga frågan huruvida ett utträde ur Europeiska unionen (EU) till sist ska bli... onsdag 11/12 00:10

Modevärlden satsar på svensk ull

Vardag Varje år slängs eller bränns majoriteten av svensk ull, men det är på väg att förändras. Nyligen togs ett avgörande steg när flera modeföretag... tisdag 10/12 11:00
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Företagande kan vara ett sätt att manifestera Guds rike.

Arbetslivskrönika Samhället har förändrats enormt de sista tvåhundra åren. Det gör att kyrkans roll i samhället också måste förändras. Evangeliets budskap är...

Var fotbollshuligan – förvandlades av Jesus

Församlingsliv Torbjörn Lindkvist arbetar som trygghetsvärd på en skola i Tynnered, förorten där han själv växte upp och påbörjade ett liv med droger. Efter femton...