Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Världen idag träffa Jean Kabuidibuidi i ett av besöksrummen på Migrationsverkets förvarsenhet i Märsta. Hans utvisning blev på tisdagen inställd på grund av omständigheter i mottagarlandet Kongo-Kinshasa. Beslutet står dock fortfarande fast. Foto: Erik Lundström

Pastor Jean förtröstar på Gud

MÄRSTA Pastor Jean Kabuidibuidi skulle utvisats till Kongo i tisdags, men efter krångel med inhemska myndigheter blåstes resan i sista stund av.– Gud har kontroll. Han vill inte att jag ska dö. Därför har han gjort så, säger pastorn när Världen idag möter honom i Migrationsverkets förvar i Märsta.

Nyheter · Publicerad 00:00, 21 okt 2011

När Världen idag kommer till Migrationsverkets lokaler i Märsta utanför Stockholm är det många församlingsmedlemmar från immigrantförsamlingen Les ambassadeur de Christ som samlats i entrén.
De är här för att stötta sin pastor Jean Kabuidibuidi som sitter inlåst i förvaret en trappa upp.
– Jag vågar inte tänka på vad som kommer att hända med pastorn om han utvisas till Kongo. Det är fruktansvärt, säger Benjamin Onandika, kongoles och vaktmästare i Svenska kyrkan i Högdalen.

Efter att följt vakten genom gröna korridorer kommer vi så småningom till det rum där pastor Jean väntar. Vore det inte för alla dörrar vi just passerat skulle det vara svårt att tro att mannen framför sitter inlåst på Migrationsverket. Han är fint klädd i grå kostym och vit skjorta, och ur kavajfickan sticker en rosa näsduk upp med lila prickar på.
Här sitter han i väntan på gränspolisens verkställighetsbeslut. Eller rättare sagt - i väntan på att Gud ska gripa in.
– Gud som har kontroll över allting, säger pastorn som tackar Gud för det faktum att polisen på tisdagen ställde in hans utvisningsflight till Kongo.
– Gud vill inte att jag ska dö. Därför har han gjort så.

Framför sig på bordet har han sin bibel uppslagen. Ett bibelord som styrkt honom i Migrationsverkets förvar är från sjunde kapitlet i profeten Mikas bok.
– I sjunde versen står det att man ska söka efter Herren och hoppas på honom och att han ska höra mig. Det bibelordet bär mig just nu.
Jean berättar att han ofta ber till Gud. På förvaret här i Märsta finns ett speciellt andaktsrum som han brukar gå till.

Till Sverige kom Jean 2003, efter att flera gånger blivit fängslat av regimen.
Han greps på grund av att militären påstod att han hade samröre med den gamla presidenten.
För fem år sedan blev han pastor i immigrantförsamlingen Les ambassadeur de Christ, för kongoleser. Församlingen står i nära kontakt med Stefan Swärd och Elimkyrkan i Stockholm.
– Jag tror inte att Gud vill att jag ska återvända för att dö i Kongo, säger Jean.
Han är säker på att regimen kommer att döda honom om han kommer tillbaka till Kongo, säger han.
– Det är viktigt för Migrationsverket att veta vad deras beslut att utvisa mig får för konsekvenser i Kongo. Jag kommer att bli mördad av regimen i Kongo eller i bästa fall bli inspärrad i fängelse, säger Jean.
Han nämner bland annat pastorskollegan Kutino Fernando, som suttit  fängslad i snart sex år. Han arresterades i maj 2006 efter att ha kritiserat regimens avsaknad på respekt för mänskliga rättigheter. Därför åtalades han för "uppvigling till hat" och dömdes till 20 års fängelse.
– Jag ber Migrations­verket om en ny prövning i mitt ärende och inte skicka mig tillbaka till Kongo eftersom det kommer att kosta mig mitt liv.
Blir du inte arg på Gud? Känns det inte som att han har övergett dig?
– Nej, Gud är med mig. Han står på min sida.
Hur kan din tro på att Gud ska hjälpa vara så stor?
– Det finns många exempel i Bibeln på hur Gud har hjälpt andra som suttit fängslade, ta exempelvis Josef, Petrus eller Daniel som räddades av Gud ur lejongropen. Jag tror att Gud kan göra samma sak med mig, säger han.

Erik Lundström
erik.lundstrom@varldenidag.se

 

Pastor Jeans hälsning till Migrations­verket!
Kära Migrationsverket!
Titta igen på mitt ärende. Om jag återvänder blir jag dödad. Regimen i Kongo letar efter mig. De vet allt som händer. De känner väl till den situation jag befinner mig i just nu - att jag är inlåst i Märsta. Allt som händer här vet man i Kongo. Makten i Kongo dödar människor. Många av mina pastorskollegor har blivit dödade i Kongo. Hur kan ni garantera min säkerhet i Kongo?

Sverige är ett lagligt land, men hur kan ni då ta beslutet att skicka tillbaka mig när ni vet att det är en fara för mitt liv där? Jag är förvånad att ni på Migrationsverket inte tar min situation på allvar, trots att alla hotbrev jag visat er från människor runt om i världen som är upprörda efter mina predikningar mot regimen på internet.
Därför ber jag nu er på Migrationsverket att återigen se över mitt ärende. Jag är inte kallad till döden just nu. Gud behöver mig just nu. Mina barn och min familj behöver mig. Jag vill leva.

Hur kan ni garantera min säkerhet i Kongo? Varför vill Migrationsverket skicka mig till döden?
Snälla Migrationsverket inse att jag i och med ert beslut är i slutet av mitt liv.
/Jean


Förvirrande när kristna ledare kallar muslimer ”trossyskon”

Ledare I ett pluralistiskt samhälle med en mångfald av religioner och livsåskådningar sida vid sida blir... lördag 13/8 00:00

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

Allt fler vårdas för covid på sjukhusen

Pandemin. Spridningen av covid-19 fortsätter öka och allt fler smittade patienter vårdas på sjukhusen. Det... söndag 14/8 08:00

KD vill att polisen dna-testar vid utlänningskontroller

Politik. KD vill återuppliva Reva-projektet med skärpta inre utlänningskontroller, säger partiledaren Ebba... lördag 13/8 17:00

”Tack vare er har jag lärt känna Jesus”

Inför söndag När jag skriver detta är det mitt i semestern. Flera veckor av att få koppla av, uppleva saker,... torsdag 11/8 00:30

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

V vill se ”svenska elpriser” – utmanar EU:s konkurrenslag

Energipolitik. Vänsterpartiet vill införa ett lägre pris för svenska elkonsumenter och behålla marknadspriset för... lördag 13/8 12:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier