Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

Pastor: Ge inte pengar till tiggare

Niklas Piensoho, föreståndare i Filadelfiakyrkan i Stockholm, menar i Svenska dagbladet att det är bra att bidra med mat, sjukvård, kläder och boplats åt behövande EU-migranter. Men inte pengar, det leder till att tiggeri kan uppfattas som ett jobb.

Nyheter · Publicerad 09:57, 4 maj 2016

Filadelfiakyrkan är en av de aktörer som tagit stort ansvar för fattiga EU-migranter i Stockholm genom bland annat härbärge. I artikeln i SvD beskrivs hur kyrkan sett hur härbärge dock inte blivit en hjälp på lång sikt för de utsatta.

Kyrkan har samarbetat med den rumänska organisationen Liv och ljus och dess ledare Florin Ianovici som är insatt i den svenska debatten om tiggeri.

– Det känns kanske bra att ge pengar, men bättre än medlidande är organiserat medlidande. Vi måste behandla roten till problemet, inte dess frukt. Ta dig istället tid att välja en organisation som du tycker gör ett bra jobb, och ge pengar till den istället, säger han till tidningen som vidare berättar att Liv och ljus, med stöd från Läkarmissionen och Filadelfiakyrkan, i september började bygga upp en verksamhet i de rumänska byarna Valea Măcelarului och Buchea.

Niklas Piensoho uppmanar numera folk att inte ge pengar till tiggare, skriver SvD.
Det beror på att det leder till att tiggeriet uppfattas som ett jobb, men förändrar inte tiggarnas situation på sikt.

Att ge mat, kläder, sjukvård och tak över huvudet är däremot något annat, menar han och Filadelfiakyrkans härbärgen finns kvar, skriver tidningen.

Ordkrig efter israeliska flygangrepp i Syrien

Missilangrepp Iran är redo att utplåna Israel, hävdar chefen för det iranska flygvapnet, sedan Israel angripit iranska mål i Syrien. – Vi slår till mot vem som än...

Det räcker inte med besvärjelser

Ledare Beklämmande röra Så här när dammet börjar lägga sig kan man fundera en del på förra veckans kaos i regeringsfrågan. Hur kunde S, MP, C och L ens komma på tanken att...