Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Pastor: Ge inte pengar till tiggare

Niklas Piensoho, föreståndare i Filadelfiakyrkan i Stockholm, menar i Svenska dagbladet att det är bra att bidra med mat, sjukvård, kläder och boplats åt behövande EU-migranter. Men inte pengar, det leder till att tiggeri kan uppfattas som ett jobb.

Nyheter · Publicerad 09:57, 4 maj 2016

Filadelfiakyrkan är en av de aktörer som tagit stort ansvar för fattiga EU-migranter i Stockholm genom bland annat härbärge. I artikeln i SvD beskrivs hur kyrkan sett hur härbärge dock inte blivit en hjälp på lång sikt för de utsatta.

Kyrkan har samarbetat med den rumänska organisationen Liv och ljus och dess ledare Florin Ianovici som är insatt i den svenska debatten om tiggeri.

– Det känns kanske bra att ge pengar, men bättre än medlidande är organiserat medlidande. Vi måste behandla roten till problemet, inte dess frukt. Ta dig istället tid att välja en organisation som du tycker gör ett bra jobb, och ge pengar till den istället, säger han till tidningen som vidare berättar att Liv och ljus, med stöd från Läkarmissionen och Filadelfiakyrkan, i september började bygga upp en verksamhet i de rumänska byarna Valea Măcelarului och Buchea.

Niklas Piensoho uppmanar numera folk att inte ge pengar till tiggare, skriver SvD.
Det beror på att det leder till att tiggeriet uppfattas som ett jobb, men förändrar inte tiggarnas situation på sikt.

Att ge mat, kläder, sjukvård och tak över huvudet är däremot något annat, menar han och Filadelfiakyrkans härbärgen finns kvar, skriver tidningen.

Ny missionsorganisation viktigt och uppfriskande initiativ

Ledare I en tid då fysiska gudstjänster förbjudits, då många församlingar och samfund långsiktigt krymper... tisdag 13/4 00:10

Arvet som Ebba inte bryr sig om

Ledare När Kristdemokraterna i förra veckan presenterade sitt jämställdhetspolitiska program väcktes... tisdag 13/4 00:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier