Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Naghmeh Abedini, hustru till Saeed Abedini, i bön till sammans med kongressledamoten Jeff Duncan i Washington den 2 juni. Den fängslade pastorn hotas nu av förlängt fängelsestraff. Foto: Jacquelyn Martin / AP / TT

Pastor Abedini hotas med förlängt straff - "När ska mardrömmen ta slut?"

Iransk-amerikanske pastorn Saeed Abedini har nu suttit fängslad i tre år i Iran, och hotas av att domen på åtta år ska förlängas. Anhöriga berättar att han utsatts för tortyr under förhör samtidigt som han nekas vård för skador från när han blivit misshandlad tidigare.

Nyheter · Publicerad 00:00, 29 sep 2015

Den 26 september var treårsdagen för fängslandet av pastor Saeed Abedini, som greps i Teheran under ett besök i hemlandet för sitt arbete med uppstarten av ett barnhem.

Han dömdes i januari 2013 till åtta års fängelse och har under de tre år som gått uthärdat hot och misshandel, samtidigt som hustrun Naghmeh Abedini kämpat för honom från USA, där de båda är medborgare.

I förra veckan rapporterades om en oroande utveckling, då Saeed berättat för anhöriga besökare att han utsatts för övergrepp under hårda förhör. American Center for Law and Justice, ACLJ, en medborgarrättsorganisation som leder arbetet för Saeeds frigivande, rapporterar att att förhörsledare upprepade gånger använde en elpistol mot Saeed under förhör på tisdagen.

Saeed hotas också med nya åtalspunkter. De påstod att han haft kontakt med regeringsfientliga grupper och agerat mot regeringen. Saeed förnekade alla anklagelser och försäkrade ännu en gång att han är opolitisk, skriver ACLJ.

Hustrun Naghmeh är förtvivlad över utvecklingen.
– När ska den här mardrömmen ta slut? Saeed är ingen brottsling. Att vara kristen och motiverad av kristna värderingar för att hjälpa de fattigaste och mest behövande barnen i Iran borde ses som något gott för det iranska samhället, säger hon i ett uttalande.

Förra helgen träffade Naghmeh över 100 parlamentariker från nära 50 länder och uppmanade dem att skriva under ett upprop för hennes makes frigivande, skriver Christian Post. Uppropet görs inför FN:s generalförsamlings möte som nu pågår i New York. I fredags talade Irans president Hassan Rouhani inför generalförsamlingen.

Den amerikanska kommissionen för internationell religionsfrihet, USCIRF, uppmanade på tisdagen i förra veckan Iran att "omedelbart och ovillkorligt" frige Saeed Abedini.

"Den iranska regeringens fortsatta fängslande av pastor Abedini är ett grovt brott mot den internationellt skyddade religionsfriheten", skriver USCIRF och uppmanar den amerikanska regeringen att frysa alla iranska myndighetspersoners tillgångar i landet och stoppa dem från att resa in i landet.

David Högfeldt
david.hogfeldt@varldenidag.se 

Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Inflytelserik fransk filosof anklagas för pedofili i ny bok

Frankrike. Var den franska filosofen Michel Foucault, som är känd för sina reflektioner kring maktstrukturer... söndag 11/4 12:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier