Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

David Lega. Foto: Scanpix

Partiledarfrågan orsakar hård strid inom KD

"Uppmärksamhetstörstande", kallade David Lega i KD:s partistyrelse riksdagsledamoten Roland Utbult, efter att han sagt att han vill ha en ny partiledare.Höstens interna debatter inom KD väntas nu bli hårda mellan den gruppering som vill ha Hägglund kvar, och de som vill se honom avgå.

Nyheter · Publicerad 00:00, 21 sep 2011

På fredag firar Krist­demo­kraterna 20 år i riksdagen. Men det råder ingen partystämning i partiet. Uppmärksamheten handlar i stället om ledarfrågan där det blir alltmer tydligt att det finns två grupperingar i partitoppen och riksdagsgruppen; de som tar Hägglund i försvar, och de som arbetar för att se honom avgå vid rikstinget i januari. Den första och hittills enda riksdagsledamot som offentligt sagt sig vilja se Hägglund ställa sin plats till förfogande är Roland Utbult. Något som orsakat en kritikstorm. Hans distriktsordförande Anne-Lie Sundling kallade det krypskytte mot partiledningen, och David Lega som ingår i partistyrelsen röt ifrån ordentligt i ett blogginlägg där han kallade Utbult uppmärksamhetstörstande.
– Om man enhälligt väljer en partiledare i juli, då bör man stå bakom det även efteråt. Vi har ett demokratiskt system om man vill utmana eller kritisera partiledningen, det ska man självklart kunna använda sig av. Men att gå ut för att få helsidor i riksomfattande tidningar, då sätter man sig själv före partiet, säger David Lega till Världen idag.


Lega hänvisar till en rad styrelser han suttit i och säger, att han aldrig varit med om maken till att bedriva krypskytte och ta fokus från sakfrågorna.
– Det är inte okej, jag stöttar Göran helhjärtat men det hör egentligen inte hit. Det handlar om att använda de kanaler vi har internt och att vara en lagspelare.
Roland Utbult säger att David Legas ord "får stå för honom" men förnekar att det skulle handla om att vilja promota sig själv.
– Det är absolut inte uppmärksamhetstörst, jag fick en fråga från en journalist och ville svara ärligt. Som folkvald ledamot har jag rätt att uttala mig i den här frågan. Och jag är absolut inte ensam om den här åsikten, jag tror att fler kommer att säga sin mening och att det kommer en förändring. Jag står för det jag sagt, säger Roland Utbult.

Enligt SVT:s Rapport arbetar nu flera i KD:s riksdagsgrupp för att journalisten Lars Adaktusson ska bli ny partiledare, andra namn som diskuteras är enligt Rapport Bengt Germundsson, kommunalråd i Markaryd, partisekreterare Acko Ankarberg Johansson eller Mats Odell som skulle ha Ebba Busch, kommunalråd i Uppsala, vid sin sida. I dagarna har partidistrikten fått ett brev från valberedningen där man uppmanas yttra sig i partiledarfrågan.


Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

Roland Utbult. Foto: Arkiv

En skammens vecka i FN

Israelkommentar Vad förenar skurkstater såsom Kuba, Iran, Nordkorea och Venezuela? De senaste åren har representanter för bland annat dessa regeringar samlats i...

Rapport: Rättsosäker prövning av konvertiter

Kyrkornas konvertitutredning Asylprövningen för afghaner som konverterat till kristendom är rättsosäker och godtycklig, enligt en kartläggning som omfattar 619 afghanska...