Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Partikamrater: Kandidaterna har olika styrkor

Jonas Segersam har arbetat tillsammans med Ebba Busch Thor under flera år och Simon Rundqvist var den som en gång rekryterade Jakob Forssmed till KD. Världen idag har pratat med dem för att fördjupa bilden av personerna som nu kvarstår i kampen om att bli nästa partiledare.

Nyheter · Publicerad 00:00, 4 mar 2015

Jonas Segersam är kristdemokratisk lokalpolitiker i Uppsala och före detta lokalavdelningsordförande som arbetat tillsammans Ebba Busch Thor under flera år. På sin blogg förordar han Busch Thor som ny partiledare och skriver: "Jag hoppas inte valberedningen gör samma misstag som jag gjorde när jag 2010 som nomineringskommitténs ordförande i Uppsala föreslog Ebba på tredje plats på kommunvalsedeln".

– Jag resonerade som många gör när man tittar på Ebba, att man ser henne som för ung och oerfaren. Men jag underskattade kraften i hennes kandidatur. Hon får brett stöd och förmår skapa engagemang. Jag har sett på vilket positivt sätt hon fungerat som gruppledare och politiker.

Enligt Segersam är Ebba Busch Thor en person som många lokalt fått respekt och sympati för och som förmår skapa god stämning. Han tycker att hon står för mer av nytänkande, medan Jakob Forssmed som jobbat åtta år i regeringskansliet kanske mer identifieras med det som varit.

När det skrivs om Ebba Busch Thor återkommer ofta en uppgift, att hon gått på Livets ords skola. Lokalt har det inte varit en stor sak enligt Segersam.

– I Uppsala har man i mångt och mycket kommit över den diskussionen, men det är klart att nationellt lyfts det här ofta fram. Det är ett försök att klistra etiketter i syfte att svartmåla. Vi är inte aktiva politiskt utifrån att vi gått i en viss skola eller viss församling utan utifrån ett engagemang för de kristdemokratiska värderingarna, det är det man ska bedömas utifrån politiskt.

Och där tror han att Busch Thor kan lyfta partiet.

– Hennes kärnfråga handlar om den enskilda människans möjlighet att påverka. Det är ett underifrånperspektiv och med den ideologiska drivkraften tror jag att partiet kan komma väldigt långt.

En som i stället förordar Jakob Forssmed är Simon Rund­qvist, gruppledare för Krist­demo­krat­erna i Jönköping. Han var den som en gång värvade Forssmed till partiet.

– Det var på gymnasiet där vi bildade en KDU-avdelning, jag var ordförande och han vice ordförande.

– Han är en väldigt genuin person som gör det han gör helhjärtat. Han står för en klassisk kristdemokrati med ett internationellt perspektiv och den solidariska tanken där människor som har det svårt står i fokus.

Simon Rundqvist lyfter fram att Forssmed har stor erfarenhet från regeringens innersta krets som statssekreterare i samordningen. Och att han är en person med förmåga att hitta lösningar.

– Han är väldigt konstruktiv i sin politiska gärning och vill ha saker gjorda, men står hela tiden för den kristdemokratiska linjen.

Simon Rundqvist tycker att Forssmed är den av kandidaterna som tydligast presenterat vad han vill göra i sitt ledarskap.

– Det är lätt att man väljer en kandidat som presterar i dag och för hur man framtonar i media, men jag menar att det är jätteviktigt att det finns en ideologisk förankring bakom detta.

En aspekt som har lyfts fram är hur mycket av förnyelse som det skulle bli med Forssmed som arbetat nära Göran Hägglund under många år.

– Förnyelse är bra, men det är också bra att ta avstamp i var man står i dag och inte bara få förnyelse för förnyelsens skull, det måste finnas en röd tråd i partiets utveckling, menar Simon Rundqvist.

Det finns personer inom partiet som uttryckt oro för att en strid mellan olika kandidater som i något avseende representerar olika grupperingar inom KD kan skada partiet.

– Det finns risk för en falangstrid och att det som läkt efter Odell och Hägglunds strid rivs upp. Det är upp till kandidaterna, som jag tycker hanterat situationen jättefint så här långt, men också upp till oss andra, hur vi behandlar varandra och de som förordar en annan kandidat, säger Simon Rundqvist.

– Rätt hanterat blir detta något positivt, att vi har en bredd och flera som är beredda att leda partiet.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

Läkare bekräftar fosterbild i abortfilm

Ofödda. På nätet finns det många filmer som uppges visa fostret vid en verklig abort. Världen idag lät överläkaren Eva Uustal titta på en av dessa filmer för...

Svenskar kritiska till lagförslag om könsingrepp

Könsdysfori. Åtta av tio svenskar tycker att det är en dålig idé att låta 15-åringar genomgå kirurgiska ingrepp i könsorganen utan sina föräldrars medgivande. Det...