Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Danska högerextremisten Rasmus Paludan vill hålla manifes- tationer i Trollhättan och Örebro på valborg. Foto: Johan Nilsson/TT

Paludan får avslag i Örebro och Trollhättan

Danska högerextremisten Rasmus Paludan får avslag på sina ansökningar om manifestationer i Trollhättan och Örebro på lördag den 30 april. Polisen anser i båda fallen att ansökan kommit in för sent för att hinna behandlas.

Nyheter · Publicerad 10:00, 28 apr 2022

Rasmus Paludan har skickat in en ansökan om att demonstrera ännu en gång i Örebro, rapporterar SVT Örebro. Under långfredagen utbröt ett upplopp i stadsdelen efter att Paludan beviljats tillstånd att demonstrera i staden.

En ansökan har också skickats in som avser stadsdelen Kronogården, eller på annan plats i Trollhättan, skriver TTELA. Han fick dock avslag från polisen samma dag. Polisen hänvisar till att ansökan helst ska skickas in en vecka i förväg för att de ska kunna genomföra en prövning av ordning och säkerhet som krävs för ärendet. Beslutet kan överklagas till förvaltningsrätten.

”Rätten att uttrycka och manifestera sina åsikter har ett starkt skydd i grundlagen och att värna demokratin ingår i polisens uppdrag. Men enligt ordningslagen ska ansökan göras skriftligen i god tid.”, skriver polismyndigheten på sin hemsida.

I sina ansökningar beskrivs tillställningarna som valmöten för partiet Stram kurs Sverige, där Paludan ska berätta om sin politik och kritisera islam.

Tidigare har Rasmus Paludan ansökt om att få demonstrera i Stockholm och Uppsala under 1 maj. I Stockholm vill han tåga från Humlegården till Norra Bantorget, alltså samma väg som Socialdemokraternas 1 maj-tåg går. Paludan skriver i sin ansökan att han vill gå med en brinnande koran 150 meter framför Socialdemokraternas tåg.

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Låt oss ivrigt söka vinna Andens gåvor

Krönikor Måndag morgon i Kenya. Huvuduppdraget med kampanj och kvinnokonferens var avklarat. Människor hade... torsdag 11/8 00:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier