Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Mitri Raheb, palestinsk präst från Betlehem och mottagare av 2016 års pris till Olof Palmes minne. Debattören och skribenten Annika Borg kritiserar valet och menar att Mitri Raheb Raheb är känd sin ersättningsteologi. Foto: Pressbild

Palmepris till omtvistad präst

Olof Palme-priset går i år till den israeliska journalisten Gideon Levy och den palestinske prästen Mitri Raheb. Men ingen av dem stöder en tvåstatslösning, påpekar Annika Borg, teologie doktor och skribent.

Nyheter · Publicerad 14:00, 22 jan 2016

"Levy förespråkar en palestinsk sekulär storstat, hur nu det ska gå till med en ökad islamistisk radikalisering", skriver Annika Borg i en debattartiklen i Svenska Dagbladet på onsdagen.

"Mitri Raheb driver en historierevisionistisk linje och hävdar att judarnas koppling till området är en konstruktion, ja, även 'judar' är en konstruktion från 1800-talet. Den 'mångfald' de båda pristagarna förespråkar inkluderar således inte Israel som den nation vi känner i dag och inte heller judar, om man drar ut konsekvenserna av Rahebs synsätt".

I sin prismotivering har Palmefonden tagit fasta på Mitri Rahebs budskap till den unga generationen palestinier om att leva, inte dö, för Palestina.

När det gäller Gideon Levy lyfts att han, vars föräldrar flydde från naziockuperade Tjeckoslovakien, har gjort försoningen med palestinierna till sin livsuppgift.

Men redan när pristagarnas namn kungjordes den 7 januari kom kritik mot valet.

Ulf Cahn, som arbetar för Förenade Israelinsamlingen, jämförde på Facebook Gideon Levy med kommunisten Jan Myrdal.

– Gideon Levy ses som en extremist av israelerna själva, det är därför jag jämför honom med Jan Myrdal, sa Ulf Cahn till Dagen den 6 januari.

Annika Borg kritiserade även Svenska kyrkan när man bjöd in Mitri Raheb att predika i Uppsala domkyrka på Teologifestivalens avslutningsgudstjänst i feburari 2015.

"Mitri Raheb driver i sin bok [Tro och ockupation] tesen att Israel, 'imperiet', är en rasistisk apartheid- och terrorstat, arvtagare till såväl den romerska ockupationen av området som korsfararna. Med samma metoder och motiv som dessa imperier terroriserar israelerna den palestinska befolkningen", skrev hon och prästen Johanna Andersson på DN Debatt då.

Hans-Erik Nordin, biskop i Strängnäs stift, försvarade Mitri Raheb i samma tidning:

"[Boken] Tro under ockupation är Mitri Rahebs kärleksförklaring till det palestinska folk av judar, muslimer och kristna som bebott det heliga landet under olika imperier och förtryck. Den kärleken vill vi lyssna till utan att förskräckas av olika former av kritik."

Årets Palmepris delas ut den 29 januari.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

Vikten av ordningar kring det profetiska

Ledare Med anledning av SVT:s Uppdrag gransknings serie om Knutby har en intensiv debatt förts om vilka... torsdag 6/8 00:00

Vilka fallna mantlar ligger i dag på vår egen kontinent?

Ledarkrönika En berättelse från det Gamla testamentet har levt länge i mitt hjärta. En historia om två män – en... torsdag 6/8 00:00

Sol-Britt och Bengt Sundberg

Diamantbröllop. Den 6 augusti 1960 lovade Sol-Britt och Bengt Sundberg att älska varandra i nöd och lust. 60 år...