Vår nöd, som är kortvarig och väger lätt, bereder åt oss en väldig och överväldigande härlighet som väger tungt och varar för evigt.
2 Korintierbrevet 4:17

Världen idag

Debatten om Israel och apartheidanklagelserna skulle ha hållits på Globala torgets utrymme på Bokmässan under fredagen, men fick ställas in. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Palmecentret stoppar israelisk debattör från Bokmässan

Enligt Vänskapsförbundet Sverige-Israel så har Globala torget, ett område på Bokmässan som Palmecentret är värd för, stoppat israeliske debattören Itai Reuveni från NGO Monitor att medverka vid seminarium på mässan där han skulle bemöta anklagelser om att Israel är en apartheidstat.
– Poängen med hela evenemanget är ju det fria ordet och yttrandefriheten, säger Mats Fält på vänskapsförbundet som är starkt kritisk till beslutet.

Nyheter · Publicerad 13:16, 23 sep 2022

Under Bokmässan anordnas seminarier där aktörer som Amnesty och B’Tselem hävdar att Israel är en apartheidstat. På plats under mässan är också Vänskapsförbundet Sverige-Israel som ville bemöta påståendena med ett eget arrangemang.

Som gäst bjöd förbundet därför in Itai Reuveni, kommunikationsansvarig på NGO Monitor som granskar antidemokratisk utveckling och antisemitism. Men Reuveni har nu portats från att medverka, något som tidningen Inblick var först med att rapportera om.

Det är Olof Palmes internationella center som är värdorganisation för Globala Torget under Bokmässan, med finansiellt stöd från biståndsmyndigheten Sida.

Under fredagseftermiddagen medverkade representanter för Amnesty och B’Tselem vid ett seminarium där Israel beskylldes för att vara en apartheidstat. Seminariet skulle därefter följas upp av ett samtal arrangerat av Vänskapsförbundet Sverige-Israel där man framhöll varför påståendet om Israel som apartheidstat är falskt.

Den ursprungliga tanken var att det sedan skulle bli en debatt mellan B’Tselem och vänskapsförbundet. Initiativet till debatten ska enligt Inblick ha tagits av Globala torget.

Under torsdagen möttes därför Itai Reuveni och representanter från B’Tselem för att samtala om debatten, men företrädarna för B’Tselem ska under mötet ha blivit upprörda över vem som skulle företräda vänskapsförbundet.

– På torsdag vid halv tre-tiden fick vi veta att det inte blir någon debatt, säger Lotta Jansson på vänskapsförbundet till Inblick.

– Itai Reuveni är inte ens välkommen upp på scenen som det var planerat, säger hon.

Jansson säger att den anledning som uppgavs var att Itai Reuvenis medverkan hade annonserat för kort tid innan seminariet.

– Det finns ingen saklig grund för det påståendet. Många ändrar sina talare och program i sista minuten.

– Det värsta är inte att själva debatten togs bort, utan att NGO Monitor inte ens får vara med i ett seminarium som vi själva arrangerar, säger hon.

Mats Fält, vice ordförande i Vänskapsförbundet Sverige-Israel, är upprörd över hur det hela har hanterats.

– De säger att vi var för sent ute. Men att de inte skulle hinna kolla en känd och erkänd debattör på två dygn, det köper vi inte, säger han till Världen idag.

– Poängen med hela evenemanget är ju det fria ordet och yttrandefriheten.

Världen idag har sökt Palmecentret.

Både möjligheter och faror med ett mediedominerat samhälle

Ledare Drottning Elizabeth II symboliserar på flera områden de stora förändringar som skett i västvärlden... lördag 24/9 00:10

Putin trappar upp sitt krig – hur ska vi som kristna tänka?

Ledare I helgen har Vladimir Putin annonserat ”folkomröstningar” i de ockuperade regionerna Luhansk,... fredag 23/9 00:10

Om kristenheten och valresultatet

Ledarkrönika Sverige är i process att få en ny regering. Sådana lägen, när fasta strukturer luckras upp, fogas... torsdag 22/9 00:10

Klimatkamp utan Gud kan skada både samhälle och miljö

Ledare Tolv klimataktivister limmar fast sig själva på E4:an med trafikkaos och livsfara för människor som... torsdag 22/9 00:10

Hemliga dokument får granskas i Trump-utredning

USA. USA:s justitiedepartement får återigen tillåtelse att granska de hemliga dokument som beslagtogs... söndag 25/9 07:00

Därför backar Kyrkornas världsråd i Israelkritiken

Israelkommentar I efterdyningarna av det svenska riksdagsvalet har det noterats att de unga väljarna skiljer sig...
Följ Världen idag i sociala medier