Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Palestinskt konto raderades efter kritik

Efter protester, bland annat från Israels ambassadör i Sverige, raderade Facebook kontot för Svensk-palestinska centret i Helsingborg. Bakgrunden var en bild som utpekats som antisemitisk. Samtidigt utreder polisen om de slagord som skanderades under centrets demonstrationer kan betecknas som hets mot folkgrupp.

Nyheter · Publicerad 14:00, 2 aug 2017

Polisen har på eget initiativ startat en utredning om att judar ska ha kallats "apornas och svinens avkommor" under en manifestation nyligen, rapporterar SVT Nyheter Helsingborg.

- Vi kan se att det finns inslag i de här manifestationerna som är oroväckande och allvarliga därför att de innehåller antisemitiska tillmälen och antisemitiska påståenden i kombination med en våldsbejakande retorik på ett väldigt olyckligt sätt, säger Josefin Thorell, ordförande i judiska församlingen i nordvästra Skåne, till tv-kanalen.

Företrädare för Svensk-palestinska centret säger att kritiken som framförts inte riktar sig mot judar som grupp utan mot staten Israel.

På ett liknande sätt förklarar centret det inlägg på Facebook som raderades efter protester, samtidigt som kontot stängdes ner.

"Det är så här sionistiska judar kom till Palestina, halvnakna och utan någonting. Så kommer de också att återvända", löd den engelska texten till en svartvit, historisk bild som föreställde unga män med upphalade byxor.

Flera personer anmälde bilden som antisemitisk till Facebook, som raderade både den och föreningens konto.

Centrets ordförande Ahmed Suleiman säger till Världen idag att han inte kan förstå kritiken.

– Vi palestinier är kusiner med judar, och vi är ju själva semiter. Så vi kan inte vara antisemiter, säger han.

Bilden ser Ahmed Suleiman i stället som ett sätt att markera mot Israel och sionism, alltså den rörelse bland judar som strävade efter att upprätta en judisk stat i det brittiska Palestinamandatet.

– Bilden är antisionistisk. Vi accepterar judar i Palestina, men inte de askenasiska judar som kommer från länder som Polen och USA, säger Ahmed Suleiman, med hänvisning till den stora judiska grupp som före andra världskriget framför allt levde i centrala och östra Europa.

– Vi accepterar aldrig dem och tror att en dag kommer Jesus och kastar ut dem.

Ahmed Suleimans resonemang avspeglar en eskatologisk tolkning inom islam som jämställer Israel och judarna med det fiendefolk, Gog och Magog, som ska samlas i Palestina innan Jesus kommer tillbaka för att döma människorna.

– När Jesus kommer tillbaka samlas först alla judarna i Palestina. De som tror på honom ska stanna, och de andra ska ut, säger Ahmed Suleiman.

Bilden la föreningen ut som ett led i sina protester mot Israels säkerhetskontroller vid al-Aqsamoskén på Tempelberget i Jerusalem.

Att Facebook stängt av föreningens konto ger Ahmed Suleiman inte mycket för.

– Det spelar ingen roll. Vi kan skaffa tusen Facebook-sidor. Och just nu söker vi tillstånd för att ha en demonstration i Helsingborg den här helgen där vi tänker protestera, både mot Israels hantering av säkerheten i Jerusalem och mot anklagelserna om antisemitism.

Tomas Sandell, som leder European Coalition for Israel, vänder sig mot Ahmed Suleimans sätt att skilja mellan antisemitism och antisionism.

– Både FN:s generalsekreterare, Frankrikes nya president och EU:s nya definition av antisemitism gör en alldeles klar koppling mellan antisemitism och antisionism, alltså påståendet att judarna inte skulle ha rätt till en egen nationalstat, säger han.

– Att sedan gå längre och säga att europeiska judar borde lämna Israel, det är antisemitism i kvadrat.

Dessutom menar han att det är fel att hävda att den tänkta staten Israel endast skulle komma de judar som redan levde i området till godo.

– Det framtida Israel skulle bli en judisk stat för judar från hela världen, som ansågs ha en historisk rätt att rekonstituera sig i regionen. Och de flesta av de judarna fanns ju i Europa. Det här folkrättsliga prejudikatet är något som [Ahmed Suleiman] på något sätt vill bortse från och kullkasta.

Ambassadör Isaac Bachman anser att inlägget på Facebook "var så uppenbart antisemitiskt att någon kommentar från min sida knappast är nödvändig".

"Bilden i fråga, som visar judiska sionister, uppmanar till deras förnedring och deportation och går därmed långt bortom varje acceptabel kritik av Israel och är rent antisemitisk – oavsett hur den ansvariga organisationen försöker rättfärdiga sig".

Viktig strid för livet har inletts i USA

Ledare Krig inleds inte alltid med en stor smäll. Ibland smyger de i gång, tills det en dag står klart att man står mitt i en stor strid. Det är en sådan...

Sparare kan tänka sig offra chipsen

Godis, hämtmat och uteluncher är sådant som många kan tänka sig offra för att spara mer. Män har större sparmarginaler än kvinnor och kan i snitt...