Alla som drivs av Guds Ande är Guds barn.
Romarbrevet 8:14

Världen idag

Palestinska araber drabbas när Israel bojkottas

Bojkotta israeliska varor, upphäv investeringar i israeliska företag och inför sanktioner mot Israel. Det är uppmaningen från den så kallade BDS-rörelsen. – Antisemitism, säger Israelkännaren Tomas Sandell. och påpekar att de som drabbas värst är palestinierna.

Nyheter · Publicerad 16:00, 2 apr 2018

År 2014 kom beskedet att det israeliska företaget Soda Stream skulle flytta från Västbanken till södra Israel. En av anledningarna till flytten var att BDS-rörelsen uppmanat till bojkott av företaget.

BDS står för bojkott, desinvestering och sanktion och är ett internationellt nätverk som vill påverka Israels ekonomi för att åstadkomma politiska förändringar i landet.

– Det innebär en isolering av Israel på de mest vitala samhällsområdena, men främst ekonomiskt, förklarar Tomas Sandell, ledare för organisationen European Coalition for Israel.

– Man vill frysa ut Israel ur det internationella samfundet, fortsätter han.

Han berättar att ett av rörelsens mål är att minska det israeliska inflytandet i Västbanken och Gazaremsan, bland annat genom att hindra judar från att leva och verka i de omtvistade områdena.

– I praktiken är det palestinierna som är de största förlorarna i den här rörelsen. Över 10 000 palestinier har förlorat sina jobb på grund av BDS, säger han.

I fallet med Soda Stream förlorade 500 palestinier jobbet, men enligt Tomas Sandell var det uppemot tjugo gånger fler personer som påverkades.

– Ofta försörjer en anställd en hel familj, förklarar han.

Enligt Tomas Sandell är de israeliska jobben populära bland vanliga palestinier eftersom de innebär betydligt högre löner än i palestinska företag.

– De allra flesta palestinier har samma drömmar och målsättningar som alla andra: De vill kunna försörja sig, ge skolgång till sina barn och se kommande generationer få en bättre framtid. Det är tråkigt att de ska bli en bricka i ett politiskt spel bara för att några i väst vill klämma åt Israel, säger han.

Staten Israel drabbas inte så hårt av BDS-rörelsen, menar Tomas Sandell. Att flytta industrier från en plats till en annan behöver inte ge någon förlust, och rörelsens supportrar är, enligt honom, ”högljudda snarare än många”.

– Min upplevelse är att rörelsen har tappat terräng. Samtliga europeiska länder säger i dag att man inte stödjer BDS, och några länder har förbjudit företeelsen. Men visst är det något att vara vaksam över, säger han.

Vilka är rörelsens motiv?

– Ren och skär antisemitism. Ledarna för den här rörelsen anser inte att det ska få finnas någon judisk stat.

Tomas Sandell påpekar att BDS-rörelsen inte nöjer sig med att israeliska företag och judar flyttar från omstridda områden, utan är av uppfattningen att de inte ska få finnas i övriga Israel heller.

– Man anser inte att judar har rätt att bo i en judisk stat. Detta strider mot internationell rätt och klassas som antisemitism, eftersom man inte tillåter det judiska folket dess självklara rättighet till självbestämmande som gäller för alla andra folkgrupper.

I Sverige är den svenskkyrkliga prästen Anna-Karin Hammar en av de starkaste förespråkarna för BDS, tillsammans med bland andra förre biträdande utrikesministern Pierre Schori (S).

BDS

Grundades 2005 och står för bojkott, desinvesteringar och sanktioner.

Rörelsen drivs av palestinska ledare, men har internationella supportrar.

Målet med rörelsen är att skapa politiska förändringar i Israel genom ekonomiska påtryckningar.

Vissa kyrkor har uttryckt stöd för rörelsen.

Samtal om religion havererar ofta i den offentliga debatten

Ledare Varken provokation eller rasismstämpling hjälper i religonsdebatt … tisdag 17/5 00:10

Skytt slogs ner av pastor

USA. Sex personer har skjutits vid en kyrka i Laguna Woods i Kalifornien, USA. Kyrkobesökare övermannade... tisdag 17/5 19:00

Lavinartad smittspridning av covid-19 befaras i Nordkorea

Covid-19. Nordkoreas diktator Kim Jong-Un kritiserar myndigheter för långsamma medicinleveranser och har... tisdag 17/5 13:00

Religionsfriheten får aldrig dribblas bort

Gästkrönika Religionsfriheten har kommit på tapeten efter påskhelgens kravaller på grund av koranbränning. Det... tisdag 17/5 00:00

Må antikristliga ”statyer” falla i vårt land

Bönekrönika Varje år vid denna tid blir jag lika förundrad över vad som sker i naturen. Att det på några dagar... tisdag 17/5 00:00

Kristen student blev brutalt mördad

Nigeria. En kristen student i Nigeria stenades förra veckan till döds av en grupp manliga studenter, som... tisdag 17/5 10:00

Senaste nytt

    Man ska inte tillåta sig behandlas som en slagpåse

    Israelkommentar Israel har känsliga säkerhetsintressen i Syrien, där relationer med Ryssland måste hanteras på ett...
    Följ Världen idag i sociala medier