År 2014 kom beskedet att det israeliska företaget Soda Stream skulle flytta från Västbanken till södra Israel. En av anledningarna till flytten var att BDS-rörelsen uppmanat till bojkott av företaget.
BDS står för bojkott, desinvestering och sanktion och är ett internationellt nätverk som vill påverka Israels ekonomi för att åstadkomma politiska förändringar i landet.
– Det innebär en isolering av Israel på de mest vitala samhällsområdena, men främst ekonomiskt, förklarar Tomas Sandell, ledare för organisationen European Coalition for Israel.
– Man vill frysa ut Israel ur det internationella samfundet, fortsätter han.
Han berättar att ett av rörelsens mål är att minska det israeliska inflytandet i Västbanken och Gazaremsan, bland annat genom att hindra judar från att leva och verka i de omtvistade områdena.
– I praktiken är det palestinierna som är de största förlorarna i den här rörelsen. Över 10 000 palestinier har förlorat sina jobb på grund av BDS, säger han.
I fallet med Soda Stream förlorade 500 palestinier jobbet, men enligt Tomas Sandell var det uppemot tjugo gånger fler personer som påverkades.
– Ofta försörjer en anställd en hel familj, förklarar han.
Enligt Tomas Sandell är de israeliska jobben populära bland vanliga palestinier eftersom de innebär betydligt högre löner än i palestinska företag.
– De allra flesta palestinier har samma drömmar och målsättningar som alla andra: De vill kunna försörja sig, ge skolgång till sina barn och se kommande generationer få en bättre framtid. Det är tråkigt att de ska bli en bricka i ett politiskt spel bara för att några i väst vill klämma åt Israel, säger han.
Staten Israel drabbas inte så hårt av BDS-rörelsen, menar Tomas Sandell. Att flytta industrier från en plats till en annan behöver inte ge någon förlust, och rörelsens supportrar är, enligt honom, ”högljudda snarare än många”.
– Min upplevelse är att rörelsen har tappat terräng. Samtliga europeiska länder säger i dag att man inte stödjer BDS, och några länder har förbjudit företeelsen. Men visst är det något att vara vaksam över, säger han.
Vilka är rörelsens motiv?
– Ren och skär antisemitism. Ledarna för den här rörelsen anser inte att det ska få finnas någon judisk stat.
Tomas Sandell påpekar att BDS-rörelsen inte nöjer sig med att israeliska företag och judar flyttar från omstridda områden, utan är av uppfattningen att de inte ska få finnas i övriga Israel heller.
– Man anser inte att judar har rätt att bo i en judisk stat. Detta strider mot internationell rätt och klassas som antisemitism, eftersom man inte tillåter det judiska folket dess självklara rättighet till självbestämmande som gäller för alla andra folkgrupper.
I Sverige är den svenskkyrkliga prästen Anna-Karin Hammar en av de starkaste förespråkarna för BDS, tillsammans med bland andra förre biträdande utrikesministern Pierre Schori (S).