Men jag vet att min återlösare lever, att han till sist ska träda fram över stoftet.
Job 19:25

Världen idag

I maj stoppade den palestinske presidenten Mahmoud Abbas samarbetet med Israel. Foto: Alaa Badarneh/AP/TT

Palestinierna börjar samarbeta med Israel igen

I ett halvår har kontakten varit bruten, men nu meddelar det palestinska styret att samarbetet med Israel återupptas.

– Vi kommer att återuppta kontakterna med israelerna i ekonomiska frågor, hälsofrågor och politiska frågor, säger palestiniernas premiärminister Mohammad Ishtayeh på en videokonferens.

Nyheter · Publicerad 15:00, 19 nov 2020

FN och EU nämns bland de som har försökt få i gång samarbetet mellan det palestinska styret och Israel igen och beskedet innebär exempelvis att organiseringen av transporter av palestinska patienter till israeliska sjukhus kan återupptas.

Det var i maj som den palestinske presidenten Mahmoud Abbas stoppade det gemensamma arbetet, vilket även bland annat omfattade det USA-stödda säkerhetssamarbetet, som svar på Israels planer på att ta kontroll över delar av Judeen/Samarien (även kallat Västbanken).

Dessa planer lades på is i augusti, när Israel skrev under ett USA-förhandlat avtal om normaliserade relationer med Förenade arabemiraten – ett avtal som det palestinska styret har fördömt.

– Mot bakgrund av Mahmoud Abbas internationella kontakter ... och med tanke på de skriftliga och muntliga åtaganden som vi har fått från israelerna, kommer vi att återuppta relationerna där de var före den 19 maj 2020, säger Hussein al-Sheikh, civilminister i det palestinska styret.

Beskedet kommer inför att Israel på onsdagen får besök av USA:s avgående utrikesminister Mike Pompeo.

Under president Donald Trumps republikanska styre har relationen mellan USA och det palestinska styret kollapsat och Abbas har öppet sagt att han hoppas att relationen förbättras när demokraten Joe Biden tillträder som ny amerikansk president.

Mer förskola kan inte lösa språkproblemen

Ledare Det finns i Sverige cirka 520 000 barn i förskoleåldern, alltså mellan 1 och 5 år. Av dessa är alla... lördag 5/12 00:00

Kyrkor i Europa tar strid för mötesfrihet

Corona. Kristna runt om i Europa förbereder sig för ett julfirande utifrån olika förutsättningar. I... fredag 4/12 08:00

Låt judar och araber få samarbeta!

Israelkrönika Han heter Mansour Abbas och sitter i Knesset, det israeliska parlamentet, för det arabiska partiet...