Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

I maj stoppade den palestinske presidenten Mahmoud Abbas samarbetet med Israel. Foto: Alaa Badarneh/AP/TT

Palestinierna börjar samarbeta med Israel igen

I ett halvår har kontakten varit bruten, men nu meddelar det palestinska styret att samarbetet med Israel återupptas.

– Vi kommer att återuppta kontakterna med israelerna i ekonomiska frågor, hälsofrågor och politiska frågor, säger palestiniernas premiärminister Mohammad Ishtayeh på en videokonferens.

Nyheter · Publicerad 15:00, 19 nov 2020

FN och EU nämns bland de som har försökt få i gång samarbetet mellan det palestinska styret och Israel igen och beskedet innebär exempelvis att organiseringen av transporter av palestinska patienter till israeliska sjukhus kan återupptas.

Det var i maj som den palestinske presidenten Mahmoud Abbas stoppade det gemensamma arbetet, vilket även bland annat omfattade det USA-stödda säkerhetssamarbetet, som svar på Israels planer på att ta kontroll över delar av Judeen/Samarien (även kallat Västbanken).

Dessa planer lades på is i augusti, när Israel skrev under ett USA-förhandlat avtal om normaliserade relationer med Förenade arabemiraten – ett avtal som det palestinska styret har fördömt.

– Mot bakgrund av Mahmoud Abbas internationella kontakter ... och med tanke på de skriftliga och muntliga åtaganden som vi har fått från israelerna, kommer vi att återuppta relationerna där de var före den 19 maj 2020, säger Hussein al-Sheikh, civilminister i det palestinska styret.

Beskedet kommer inför att Israel på onsdagen får besök av USA:s avgående utrikesminister Mike Pompeo.

Under president Donald Trumps republikanska styre har relationen mellan USA och det palestinska styret kollapsat och Abbas har öppet sagt att han hoppas att relationen förbättras när demokraten Joe Biden tillträder som ny amerikansk president.

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00