Utdragen väntan tär på hjärtat, uppfylld önskan är ett livets träd.

Världen idag

Två tyska turister attackerades i helgen av stenkastande palestinska araber när de färdades i en israeliskregistrerad bil i staden Nablus i Samarien. (Bild: Vägskylten klargör att israeliska medborgare inte får vistas i Nablus.) Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT

Palestinier kastade sten mot tyska turister i israelisk bil

När två tyska turister körde in i staden Nablus i Samarien i lördags misstogs de för att vara israeler och attackerades av palestinier som kastade sten mot deras israeliska hyrbil. Turisterna lyckades fly till fots med hjälp av en arabisk israel.

Nyheter · Publicerad 15:00, 22 mar 2023

Bilder som publicerats av palestinska medier visar hur den israeliska hyrbilen blir angripen av en grupp palestinier som kastar stenar mot den och försöker öppna dörrarna, rapporterar tidningen Times of Israel.

De två turisterna ska dock till slut ha lyckats fly till fots, enligt israeliska Kanal 12, med hjälp av en arabisk israel. Enligt en militärkälla fick de sedan också vård av armésjukvårdare för ytliga skador.

– Vi ville bra dricka kaffe, ska en av tyskarna ha sagt.

Gerald Hetzel, en av två turisterna, uppgav senare för Kanal 12 att han fruktade för sitt liv och beskrev mobben som ”full av hat”.

– Jag har aldrig varit med om något liknande förut. Det var en väldigt, väldigt farlig situation, och vi trodde verkligen att de skulle döda oss, sade Hetzel, som vid tidigare resor i regionen har besökt Ramallah och Hebron och reste till Nablus på rekommendation från vänner.

– De drog fram en kniv och stack hål i däcken och hotade även min vän.

Steffen Seibert, Tysklands Israelambassadör, publicerade en skarp kommentar på Twitter efter händelsen.

”En mobb som attackerar turister för att de inte gillar deras registreringsskylt är vidrigt och fegt. Jag tackar den palestinska israeliska medborgaren som räddade dem, från djupet av mitt hjärta.”

Efter attacken ska palestinska myndigheter ha bett om ursäkt, rapporterar AFP. Talal Dweikat, talesperson för de palestinska säkerhetsstyrkorna, menade att ”vi hyser självklart ingen som helst fientlighet mot ett land vars invånare besöker våra städer”.

I enlighet med Osloavtalet är israeler grundläggande portade från områden som står under den palestinska myndighetens kontroll, såsom Nablus och Betlehem.

– Detta förändrar inte min totala bild av Israel, jag tycker Israel är ett väldigt vänligt land, sade Gerald Hetzel.

– Men det förändrar definitivt min bild av palestinier och den palestinska myndighetens områden i Judeen och Samarien.

Enligt Times of Israel har den israeliska armén utfört räder i Judéen och Samarien nästan varje natt under det senaste året relaterat till en rad dödliga palestinska terrorattacker, där spänningarna ökat ytterligare under de senaste veckorna med både palestinska hämnd­attacker och ökat våld från judar som bor i området.

Fjorton israeler ska ha dött genom palestinska terrorattacker i Israel, Judéen och Samarien bara under de senaste månaderna.

Av de 85 palestinier som uppges ha dött i konflikt­sammanhanget sedan årsskiftet ska majoriteten ha dött medan de utförde attacker eller drabbade samman med säkerhetsstyrkor.

”Men några var ej inblandade civila och andra dog under omständigheter som är under utredning”, skriver Times of Israel.

En mobb som attackerar turister för att de inte gillar deras registreringsskylt är vidrigt och fegt.

På spaning efter morgondagens församling

Ledare Nya tider formar nya strukturer av hur den kristna gemenskapen gestaltas. Genom kyrkans... torsdag 8/6 00:10

Kristen antisemitism i ny förpackning?

Israelkommentar Få ämnen är lika tabubelagda som den kristna antisemitismen. Efter att Förintelsens fasor hade... torsdag 8/6 00:00