Innan bergen blev till och du skapade jorden och världen, från evighet till evighet är du, Gud.
Psaltaren 90:2

Världen idag

Ann Linde (S) blir EU- och handelsminister. Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

”Palestinavän” ny EU-minister

I samband med regeringsombildningen utsåg statsminister Stefan Löfven Ann Linde (S) till ny EU-minister och handelsminister. Linde har tidigare utsetts till årets Palestinavän, men om hon är en Israelvän råder det tvivel kring.

Nyheter · Publicerad 09:00, 27 maj 2016

”Nya handelsministern verkar tyvärr inte vara någon vän av Israel. Tvärtom, faktiskt.”

Det skriver Liberalernas Mathias Sundin på twitter efter utnämningen av Ann Linde till statsråd. Sundin är ordförande i Samfundet Sverige-Israel och länkar till ett stort antal inlägg om Israel som Ann Linde skrivit på twitter mellan 2010 och 2015.

Där finns bland annat hänvisningar till uttalanden om att Israel begår ”brott mot mänskligheten och internationell lag”, hänvisning till medieuppgifter om att Israel förstör biståndsprojekt och att bosättare ”tar över” på Västbanken.

Ann Linde har suttit i styrelsen för Olof Palmes internationella center och länge arbetat som internationell sekreterare för Socialdemokraterna och då bland annat återkommande mött representanter för S palestinska systerparti Fatah.

2011 fick Ann Linde pris som ”årets Palestinavän” av Palestinska föreningen.

Motiveringen löd bland annat att hon ”lyft fram palestiniernas situation med klarsynthet, tydlighet och mod, nu senast vad det gäller erkännandet av östra Jerusalem som huvudstad i en framtida palestinsk stat”.

Det hänvisas också till ett uttalande från 2008 då Linde menade att den viktigaste förutsättningen för fred är att ”den israeliska ockupationen upphör”.

Senast kommer Ann Linde från rollen som statssekreterare hos inrikesminister Anders Ygeman.

Om frikyrkan och samkönade relationer

Ledarkrönika Debatten har gått hög sedan Joel Halldorfs text i Expressen om att frikyrkan fullt ut bör acceptera... torsdag 17/6 00:10

Majoritet vill fälla regeringen Löfven

Regeringskris. Fyra partier tänker rösta för att fälla statsminister Stefan Löfven och hans regering i en... torsdag 17/6 16:00

Vårtecken för oföddas rätt till liv en utmaning till Sverige

Ledare Det finns tecken som låter ana en växande förståelse för kritiken mot abortsituationen i världen.... torsdag 17/6 00:10

Fortsatt stöd för Israels regering från kristna Israelvänner

Israelkommentar Efter tolv år med Benjamin Netanyahu vid makten svors på söndagskväll en ny regering in i det...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier