HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

PA bojkottar köpcenter för samexistens

Nyheter · Publicerad 11:45, 6 feb 2019

För omkring en månad sedan skrev vi på denna sida om öppnandet av ett nytt Rami Levi-köpcenter i norra Jerusalem, på gränsen till Ramallah. Centret rymmer företag som ägs av både judar och palestinska araber och söker kunder från båda grupperna. Rami Levis filosofi är att hans köpcenter ska leda till samexistens.

Nu angriper flera palestinsk-arabiska grupper centret och ber sin befolkning att bojkotta det. Mahmoud Abbas Fatah-parti säger i ett uttalande: ”Att köpa eller hyra butiksplats där är ett förräderi mot hemlandet.” Det palestinska självstyret, PA, inser att de inte kan bötfälla de arabiska butiksägarna eftersom de är bosatta i Israel, men de kommer att neka dem att öppna butiker i det palestinska självstyret.

Det palestinska självstyrets ledarskap ser alla försök till samexistens och normalisering som ett hot mot kampen mot Israel. Affärscentret ligger intill säkerhetsmuren, och palestinska araber har redan kastat brandbomber över muren och in på centrets parkeringsplats i ett försök att skrämma bort kunder.

Dagen efter katastrofen – men före jublet

Ledare Under en vecka på året blir de vanliga samtidspolitiska diskussionerna jämförelsevis små. Frågor som annars utlöser stora och infekterade debatter...