Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

P1 glömde fråga prolife – rättades av RFSU

29 minuter ägnades helt åt abortfrågan i Sverige Radios program Radiokorre-spondenterna i söndags. Flera olika personer fick komma till tals i inslaget – samtliga var abortförespråkare. – Det är skrattretande. Ska detta vara public service? säger Mats Selander från organisationen Människorätt för ofödda.

Nyheter · Publicerad 08:01, 23 mar 2017

I söndags handlade det 29 minuter långa programmet Radiokorrespondenterna i Sve­riges Radio om ”Abortfrågan i världen”. Flera personer och organisationer fick komma till tals i inslaget: Abortorganisationen Women on Web, som skickar abortpiller till kvinnor runt om i världen, en polsk abortdemonstrant, en kvinna som hade nekats abort i Polen eftersom graviditeten var för långt gången och Kristina Ljungros från svenska RFSU.

Förutom det så intervjuades Sveriges Radios korrespondent Thella Johnson som berättade om situationen i Polen, där tiotusentals kvinnor protesterade mot ett förslag om skärpt abortlag.

I programmet användes uttryck som ”Vi ser inte bara bakslag, vi ser också framsteg” och ”Än är kampen inte över”. Det som var framsteg och som kvinnor skulle fortsätta kämpa för var en liberal abortlagstiftning.

USA:s president Donald Trump och värdekonservativa regeringar var, enligt personerna som uttalade sig i inslaget, exempel på bakslag. I slutet av inslaget riktade RFSU:s förbundsordförande även en känga åt de svenska barnmorskor som inte vill arbeta med aborter.

– Abortmotståndarna har bytt strategi. De går nu via juridiken, sa hon.

Under de 29 minutrarna fick inte någon person som var kritisk till abort uttala sig.

Vid ett tillfälle ställde programledaren Palmira Koukkari Mbenga en något oväntad fråga till Kristina Ljungros:

– Hur låter argumenten hos dem som är emot abort?

– Det får man nästan fråga dem, sa Kristina Ljungros.

Mats Selander, ordförande för Människorätt för ofödda, är djupt kritisk till Sveriges Radios ensidighet.

– Det är skrattretande. Ska detta vara public service? Jag blir irriterad, säger han till Världen idag.

Han säger dock att han inte är särskilt förvånad.

– När man gör ett program så handlar det ofta om att låta olika sidor komma till tals. Men när det handlar om abortfrågan gäller tydligen inte det. Det är en sak om man utger sig för att vara ”Vänsterradikala radion”, men nu är det inte det, nu är det public service.

Han påpekar att public service utger sig för att vara neutralt.

– Demokrati bygger på att minoriteter får komma till tals. Ett sådant här program negligerar abortkritiker. Det blir en propagandamaskin.

Han tycker dock att det var hedervärt av Kristina Ljungros att säga: ”Det får du fråga dem.”

Mats Selander anser inte bara att det var ”löjligt” att inte tala med abortmotståndare, han tycker även att det var fegt.

– Jag tycker att det är ett bevis på en djup osäkerhet, säger han.  

Han menar att abortförespråkarnas argument inte är starka nog för att möta motstånd.

– Man tar inte tag i grundfrågorna. Frågor som: ”När börjar livet?” och ”Har alla människor samma värde?” säger han.

Världen idag har försökt få en kommentar av programledaren Palmira Koukkari Mbenga, men får i stället ett skriftlig svar av programmets producent Olle Hägg.

Varför lät ni endast den abortförespråkande sidan uttala sig i ert inslag?

– Programmet var inte tänkt som en debatt om aborträtten, utan en skildring av vad som händer med frågan på olika håll i världen, skriver han.

Hur rimmar det med SR:s krav på opartiskhet?

– Kravet på opartiskhet innebär inte att alla åsikter om en fråga alltid ska få utrymme i varje enskilt program. Men självklart är det vår ambition att över tid spegla även abortfrågan utifrån olika utgångspunkter. Det har vi också gjort till exempel i programmet Konflikt som sändes i slutet av februari i år.

Mats Selander tycker inte att det faktum att programmet inte var ett debattprogram rättfärdigar ensidigheten.

– När gjorde de senast ett rapporterande program där de bara talade med abortmotståndare? Det har aldrig hänt, säger han.

Nåd tema när soulartist och tv-pastor gör show

Föreställning. Till helgen kommer föreställningen Avslöjad att spelas på Nyhemsveckan och sedan på Torpkonferensen. Det är Samuel Ljungblahd och Egil Svartdahl som...

Lars Adaktusson lämnar KD:s partiledning

Politik. Lars Adaktusson lämnar Kristdemokraternas partistyrelse och rollen som andre vice partiledare, säger han till Expressen. – Jag hade förväntat mig att...

Vad är Palestina och vilka är palestinierna?

Israelkommentar Ofta talas det om ”palestinierna” som om de vore ursprungsbefolkningen i det som är dagens Israel. Men detta, som så mycket annat när det gäller...

Palestinskt bistånd kan öka med 500 miljoner

Politik. Trots att flera andra länder fryst eller minskat biståndet till palestinska myndigheten på grund av misstankar om korruption och att medel används...

90-plussare tränar för livet

I takt med en åldrande befolkning ökar intresset för motion allt högre upp i åldrarna. På Body Joy i Värmdö träffas varje vecka ett gäng...