Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

P1 glömde fråga prolife – rättades av RFSU

29 minuter ägnades helt åt abortfrågan i Sverige Radios program Radiokorre-spondenterna i söndags. Flera olika personer fick komma till tals i inslaget – samtliga var abortförespråkare. – Det är skrattretande. Ska detta vara public service? säger Mats Selander från organisationen Människorätt för ofödda.

Nyheter · Publicerad 08:01, 23 mar 2017

I söndags handlade det 29 minuter långa programmet Radiokorrespondenterna i Sve­riges Radio om ”Abortfrågan i världen”. Flera personer och organisationer fick komma till tals i inslaget: Abortorganisationen Women on Web, som skickar abortpiller till kvinnor runt om i världen, en polsk abortdemonstrant, en kvinna som hade nekats abort i Polen eftersom graviditeten var för långt gången och Kristina Ljungros från svenska RFSU.

Förutom det så intervjuades Sveriges Radios korrespondent Thella Johnson som berättade om situationen i Polen, där tiotusentals kvinnor protesterade mot ett förslag om skärpt abortlag.

I programmet användes uttryck som ”Vi ser inte bara bakslag, vi ser också framsteg” och ”Än är kampen inte över”. Det som var framsteg och som kvinnor skulle fortsätta kämpa för var en liberal abortlagstiftning.

USA:s president Donald Trump och värdekonservativa regeringar var, enligt personerna som uttalade sig i inslaget, exempel på bakslag. I slutet av inslaget riktade RFSU:s förbundsordförande även en känga åt de svenska barnmorskor som inte vill arbeta med aborter.

– Abortmotståndarna har bytt strategi. De går nu via juridiken, sa hon.

Under de 29 minutrarna fick inte någon person som var kritisk till abort uttala sig.

Vid ett tillfälle ställde programledaren Palmira Koukkari Mbenga en något oväntad fråga till Kristina Ljungros:

– Hur låter argumenten hos dem som är emot abort?

– Det får man nästan fråga dem, sa Kristina Ljungros.

Mats Selander, ordförande för Människorätt för ofödda, är djupt kritisk till Sveriges Radios ensidighet.

– Det är skrattretande. Ska detta vara public service? Jag blir irriterad, säger han till Världen idag.

Han säger dock att han inte är särskilt förvånad.

– När man gör ett program så handlar det ofta om att låta olika sidor komma till tals. Men när det handlar om abortfrågan gäller tydligen inte det. Det är en sak om man utger sig för att vara ”Vänsterradikala radion”, men nu är det inte det, nu är det public service.

Han påpekar att public service utger sig för att vara neutralt.

– Demokrati bygger på att minoriteter får komma till tals. Ett sådant här program negligerar abortkritiker. Det blir en propagandamaskin.

Han tycker dock att det var hedervärt av Kristina Ljungros att säga: ”Det får du fråga dem.”

Mats Selander anser inte bara att det var ”löjligt” att inte tala med abortmotståndare, han tycker även att det var fegt.

– Jag tycker att det är ett bevis på en djup osäkerhet, säger han.  

Han menar att abortförespråkarnas argument inte är starka nog för att möta motstånd.

– Man tar inte tag i grundfrågorna. Frågor som: ”När börjar livet?” och ”Har alla människor samma värde?” säger han.

Världen idag har försökt få en kommentar av programledaren Palmira Koukkari Mbenga, men får i stället ett skriftlig svar av programmets producent Olle Hägg.

Varför lät ni endast den abortförespråkande sidan uttala sig i ert inslag?

– Programmet var inte tänkt som en debatt om aborträtten, utan en skildring av vad som händer med frågan på olika håll i världen, skriver han.

Hur rimmar det med SR:s krav på opartiskhet?

– Kravet på opartiskhet innebär inte att alla åsikter om en fråga alltid ska få utrymme i varje enskilt program. Men självklart är det vår ambition att över tid spegla även abortfrågan utifrån olika utgångspunkter. Det har vi också gjort till exempel i programmet Konflikt som sändes i slutet av februari i år.

Mats Selander tycker inte att det faktum att programmet inte var ett debattprogram rättfärdigar ensidigheten.

– När gjorde de senast ett rapporterande program där de bara talade med abortmotståndare? Det har aldrig hänt, säger han.

Ny missionsorganisation viktigt och uppfriskande initiativ

Ledare I en tid då fysiska gudstjänster förbjudits, då många församlingar och samfund långsiktigt krymper... tisdag 13/4 00:10

Arvet som Ebba inte bryr sig om

Ledare När Kristdemokraterna i förra veckan presenterade sitt jämställdhetspolitiska program väcktes... tisdag 13/4 00:00

Sverigedemokrater kritiserar SR-podd på arabiska

Public Service. I helgen lanserades Ekot Radio Swedens nya fördjupande veckopodd på arabiska. Podden ska... tisdag 13/4 08:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier