Vem är som Herren vår Gud, han som tronar så högt, som ser ner så djupt – vem i himlen och på jorden
Psaltaren 113:5-6

Världen idag

Överläkare i P1 Sommar: ”En sekt kring den svenska strategin”

Nära sex tusen döda och ett Sverige som nästan inte är välkommet någonstans i Europa eller i resten av världen. Så hade det inte behövt vara, om bara Sverige hade vidtagit kraftfullare åtgärder mot coronaviruset. Det säger överläkaren och professorn Björn Olsen i sitt sommarprat i P1.

– Alltför många människor har dött i förtid.

Nyheter · Publicerad 14:08, 28 jul 2020

Björn Olsen, överläkare och professor i infektionssjukdomar, har varit en ihärdig kritiker av Folkhälsomyndigheten och den svenska strategin under coronapandemin, något han ger utlopp för i sitt sommarprogram i P1. Hittills har 5 700 svenskar rapporterats döda av coronaviruset, långt fler än i våra grannländer. Orsaken, enligt Björn Olsen, är de alltför svaga åtgärder som vidtogs tidigt, i början av pandemin.

– Nedstängningståget har redan gått. Där tappade vi biljetten redan på perrongen, i mitten av mars. Alltför många människor har behövt dö i förtid. Dött av ett virus som inte hade behövt spridas okontrollerat och som med olika åtgärder som tidig nedstängning, isolering av regioner, testning och smittspårning samt karantän av smittade, hade hjälpt.

Bristen på fantasi hos Folkhälsomyndigheten, samt ”följsamma medier”, som inte vågat ifrågasätta strategin, har fungerat som en farlig kombination, säger han.

– Sekterism är farligt och många medier har varit trogna proselyter i sekten kring den svenska strategin. Grupper mår bra av att ha en djävulens advokat i rummet. En ifrågasättare som utmanar grupptänkandet och tunnelseendet. Uppenbart saknades det när Folkhälsomyndigheten satte karaktären på coronapandemin som en vanlig influensa.

– Denna kombination av tvärsäkerhet från en myndighet tillsammans med en undergiven media, är en dödlig cocktail. Coronaviruset beter sig nämligen inte som en influensa. I stället för en ganska jämn spridning, orsakar coronaviruset strängar av smitta och klusterutbrott. Sjukhus, äldreboenden, skidåkare och segregerade områden där man lever trångt och i nära relation mellan generationerna drabbas hårdare. Det är ingen hemlighet att det bland dödsfallen finns en överrepresentation av utlandsfödda. Så segregationen får återverkningar även på hur en pandemi beter sig.

Dessutom, säger han, har de svenska myndigheterna inte velat ta till sig vikten av vare sig munskydd eller asymptomatisk smittspridning.

– Under coronapandemin har några av de förbjudna begreppen hos Folhälsomyndigheten varit munskydd och asymptomatisk smittspridning, trots att hela världen vet att en person utan symtom kan smitta, och att detta är en viktig orsak till spridningen, och att munskydd skyddar andra från infektion. Jag anser att det bland annat är på grund av den inställningen som smittspridningen fått fäste i samhället.

Smittspridningen har dessutom resulterat i att bilden av Sverige fått sig en törn, säger han. Minst sagt.

– För första gången sedan 30-åriga kriget är vi inte välsedda i Europa. En mycket märklig situation för Sverige och den svenska självbilden.

Denna kombination av tvärsäkerhet från en myndighet tillsammans med en undergiven media, är en dödlig cocktail. Corona-viruset beter sig nämligen inte som en influensa.

Det politiska regimskiftet kan bli ett öppnat fönster från Herren

Rekommenderat Sverige har haft ett socialdemokratiskt regeringsinnehav i ungefär hundra år, med några kortare... torsdag 6/10 00:10

Klara dig i en vecka – så packar du krislådan

En gång om året vill MSB påminna oss om att krisen kan komma. Sällan har det väl känts så aktuellt... torsdag 6/10 04:00

Nöjespark i Judeens öken lockar tusentals besökare

Israel. Mitt i Judeens öken, i ett industriområde i ett judiskt samhälle, har en världsunik nöjespark... onsdag 5/10 21:00

Ryska soldater i Ukraina varnar reservister

Ukrainakriget. Tre ryska yrkessoldater, som alla stridit i Ukraina tidigare i år, varnar för vad som kan hända med... onsdag 5/10 18:00

Israel är ett föredöme i att ta ansvar för sitt närområde och sitt land

Israelkommentar Jag kom nyligen hem från en vecka i Israel och som alltid har jag så många intryck. Vi var en grupp... torsdag 6/10 00:00

Lovsången tillhör Kristi kyrkas dna

Inför söndag Vad är lovsång? Det är ju ett begrepp som rymmer både missuppfattningar och ”aha-upplevelser”. Är... torsdag 6/10 00:00

Senaste nytt

    Ett svar på frågan om Israels styrka

    Israelkrönika Många har frågat sig hur det judiska folket har kunnat bevaras som ett folk och en kultur under de...
    Följ Världen idag i sociala medier