Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för befrielsens dag.
Efesierbrevet 4:30

Världen idag

Sofia kyrka på Södermalm är en av kyrkorna som står värd för prideevent. Foto: Christine Olsson/TT

Över 60 event när kyrkor satsar under prideveckan

Regnbågskaféer, mässor, drop-in-vigsel och öppen förskola. Kyrkorna i Stockholm har gott om programpunkter under årets pridevecka. Ord som Jesus, synd och omvändelse lyser dock med sin frånvaro.

Nyheter · Publicerad 17:00, 1 aug 2022

Kyrkor i Stockholm har över 60 evenemang under årets pridefestival. Det handlar om regnbågskaféer, drop-in-vigslar, öppen förskola, pysselverkstad, gospelworkshop, konstutställningar, regnbågsmässor och seminarier, men även ett ”bordssamtal om queer mystik” och en ”sing-along-kväll” med operasångaren Rickard Söderberg.

De flesta av arrangemangen äger rum i svenskkyrkliga församlingar – som Kungsholms kyrka, Högalidskyrkan, Uppenbarelsekyrkan, Adolf Fredriks kyrka, Markuskyrkan, Vantörs kyrka, Engelbrektskyrkan, Årsta kyrka, Kvarterskyrkan, Sofiakyrkan och Sundbybergs kyrka – men några evenemang äger rum i frikyrkliga Norrmalmskyrkan, som tillhör samfundet Equmeniakyrkan.

Där bjuder man in till ”lovsång under regnbågen” samt ett seminarium om att vara ”trans och kristen”.

Den kristna trons grunder och en biblisk syn på sexualitet och äktenskap lyser dock med sin frånvaro i de kyrkliga programpunkterna. Ord som Jesus, synd och omvändelse nämns inte över huvud taget.

Däremot förkommer ordet ”omvändelseförsök” – det vill säga att förmå en person att lämna en exempelvis homosexuell livsstil. Kyrkorna på Pride arrangerar nämligen ett seminarium som handlar om ”omvändelseförsök i frikyrkliga miljöer”.

Det handlar dock inte om att kyrkorna ska predika omvändelse, utan om hur man kan arbeta för att det ska upphöra.

Oroande att extrema läror sprids vid teologiska utbildningar

Ledare Utbildning av nästa generations präster, pastorer och ledare har stor betydelse för den kristna... lördag 25/3 00:00

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10