Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Anhöriga och åskådare utanför en kyrka i staden Tanta i Egypten på söndagen där attacken ägde rum. Foto: Nariman El-Mofty

Över 40 döda i bombdåd mot egyptiska kyrkor

Minst 21 människor har mist livet i en explosion i en kyrka i Egypten. Statlig tv rapporterar att 50 personer har skadats.

Nyheter · Publicerad 16:27, 9 apr 2017

Uppdatering

Fler än 40 människor har dödats och över 100 har skadats i bombattentat mot två koptiska kyrkor i norra Egypten. Terrorrörelsen IS påstår sig ligga bakom dåden. I staden Tanta ska minst 27 människor ha mist livet och minst 78 skadats. I Alexandria dödades 16 människor, varav tre poliser, och 41 skadades, enligt Egyptens socialdepartement.

Båda kyrkorna ligger i Nildeltat och de koptisk-ortodoxa församlingarna firade palmsöndagen, minnet av Jesu intåg i Jerusalem. I Mar Girgis-kyrkan i Tanta, mellan Alexandria och huvudstaden Kairo, ska detonationen ha skett inne i kyrkan mitt under firandet.

Vid Markuskatedralen i Alexandria — där den koptiska kyrkans påve Tawadros II hade deltagit i mässan — ska explosionen ha ägt rum på utsidan, några timmar senare än den första explosionen. Tawadros var kvar i byggnaden, men skadades inte. Explosionen i Alexandria var en självmordsbombning, enligt statliga medier.

Terrorrörelsen IS påstår via ett av sina propagandaorgan att den har utfört dåden i Tanta och Alexandria. Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi fördömer dåden och har beordrat ut militär för att skydda "vital och viktig infrastruktur" över hela landet. I ett uttalande säger han att "attacken kommer bara att stärka beslutsamheten att fortsätta kursen mot säkerhet, stabilitet och mångsidig utveckling".

I december utsattes kopternas största katedral, belägen i Kairo, för ett bombdåd. Det attentatet var det allvarligaste på flera år mot Egyptens kristna. Många av de närmare 30 dödsoffren och cirka 50 skadade i december var barn.

Det finns en mängd kristna minoriteter i Egypten. Kopterna är den största gruppen. I många år har Egyptens kristna känt sig pressade av attentat utförda av företrädare för militanta inriktningar av islamism.

Det faktum att kyrkliga ledare uttryckte stöd för militärkuppen 2013 har också ökat spänningarna över religionsgränsen. När militären ingrep 2013 var det Muhammad Mursi, medlem av Muslimska brödraskapet, som blev avsatt som president — och han hade nått posten genom allmänna val.

I grova drag brukar andelen kristna i Egypten anges till en tiondel av befolkningen, men utvandring gör att gruppen minskar.

Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Inflytelserik fransk filosof anklagas för pedofili i ny bok

Frankrike. Var den franska filosofen Michel Foucault, som är känd för sina reflektioner kring maktstrukturer... söndag 11/4 12:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier