Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Osäker utgång efter jämnt riksdagsval

Det var nästan dött lopp mellan blocken när nästan alla valdistrikt hade räknats i söndagens riksdagsval. Mandatfördelningen var 144—142 till de rödgrönas fördel och med Sverigedemokraterna som vågmästare. Moderatledaren kräver att statsminister Stefan Löfven ska avgå.

Nyheter · Publicerad 00:56, 10 sep 2018

Valet är över, men kampen om regeringsmakten har bara börjat. Moderatledaren Ulf Kristersson uppger att Alliansledarna på måndagen ska träffas för att diskutera hur Sverige ska få en ny regering.

– Den här regeringen har gjort sitt. Nu ska den avgå, sade Moderatledaren Ulf Kristersson på partiets valvaka.

Moderaterna stöttade upp sitt avgångskrav på Löfven genom att hänvisa till grundlagsutredningen. Den tolkar grundlagen som att en statsminister bör avgå efter ett val om det är oklart om det finns stöd för regeringen i den invalda riksdagen

– Det finns bara en rimlig slutsats. Det är att Löfven imorgon bör gå till riksdagens talman och lämna in sin avskedsansökan, säger Liberalernas Jan Björklund.

Stefan Löfven å sin sida meddelade att han inte tänkte avgå.

Samtidigt bjöd SD:s ledare Jimmie Åkesson in Moderaternas ledare till politiska samtal om en ny regering.

De tre rödgröna partierna fick 40,6 procent och Allianspartierna 40,3 procent.

Socialdemokraterna såg ut att landa på 28,3 procent. Moderaterna behöll positionen som näst största parti trots att Sverigedemokraterna gick fram kraftigt. M 19,8 procent och SD 17,6 procent.

Näringsminister Mikael Damberg (S) avvisade Moderaternas krav på att Löfven ska avgå och Alliansen bilda regering.

– Det vore väldigt märkligt för svenska folket om de rödgröna blir större, sade han i SVT.

Sverigedemokraterna är som väntat vågmästare. Och det var en mycket nöjd partiledare som framträdde på partiets valvaka.

– Någon sa att det är svårt att utse en segrare. Jag vet vilka som vunnit valet, det är Sverigedemokraterna, sade Jimmie Åkesson.

Han vände sig sedan direkt till Moderatledaren Ulf Kristersson.

– Nu är det upp till bevis, Ulf Kristersson. Hur tänker du byta regering? Vänder du dig till Stefan Löfven eller vänder du dig till Jimmie Åkesson? sade han.

Han bjöd sedan in Ulf Kristersson till samtal om en ny regering.

Två partier som går riktigt bra är Kristdemokraterna och Vänsterpartiet. KD får 6,4 procent och V har 7,9 procent så här långt.

Kristdemokraterna har länge varit uträknade och de senaste åren legat klart under riksdagsspärren på 4 procent.

– Vad var det vi sa? Räkna aldrig ut en kristdemokrat igen, sa partiledare Ebba Busch Thor till jublande partivänner sent på söndagskvällen. 

– Det kommer att ta tid att bilda regering, men tro mig, Sverige behöver en ny regering.

Glad för KD:s lyft i väljarstödet var också partiets Mikael Oscarsson. 

– Det är fantastiskt kul med tanke på att vi låg tre procent under dagens nivå för en månad sedan, säger han när Världen idag ringer upp honom vid partiets valvaka i Uppsala.

Den lyckade spurten i valrörelsen har ett antal orsaker, tror han.

– Jag tror det beror på att vi fått tala om de viktiga frågorna, säger han och nämner exempelvis sjukvården. 
Han tror också att frågan om genus i förskolan, eller som Oscarsson beskriver det, genusflummet, haft betydelse.

– Det har varit ett exempel på en viktig symbolfråga där många väljare har uppskattat Ebba Busch Thors tydlighet, säger han. 

Mikael Oscarsson är inställd på att Sverige får en ny regering och han utesluter inte heller en regering som får stöd från SD.

– Nej, det skulle kunna bli som i Norge med två partier som bildar minoritetsregering och sedan får söka stöd från olika partier. 

Centerpartiet gick också bra och såg ut att landa på 8,6 procent. Liberalerna ligger på 5,5 procent. Miljöpartiet hamnade knappt över riksdagsspärren på 4,4 procent.

Stå upp mot terrorn – över hela linjen

Ledare Dådet i Christchurch Fredagens terrordåd i Nya Zeeland var en stor tragedi, då 50 människor mördades i två moskéer. Massmedier och beslutsfattare har reagerat på rimligt...