Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

Oro och förstärkt bön för fred i spänt Sydkorea

Säkerhetsläget på Koreahalvön är spänt efter Nordkoreas sjätte kärnvapensprängning i söndags. För de kristna i landet, oavsett politisk inriktning, betyder det att man samlas till bön som aldrig förr. Det säger Sally Sandberg, pastor i Vällingby internationella församling, norr om Stockholm.

Nyheter · Publicerad 10:26, 6 sep 2017

Även bland koreaner i Sverige ber man just nu för en fredlig lösning på den hotfulla upptrappningen, av både retorik och militärövningar.

Koreanska församlingen i Stockholm, som är ansluten till Equmeniakyrkan, samlas för bön för Korea i Olaus Petri kyrka fredagen den 29 september klockan 19, berättar överdiakon Hanna Hey-Young Lundmark.

– Människor i Korea är väldigt oroliga nu, men vad ska de göra? De lever ju där, säger hon till Världen idag.

– Många här i Sverige har avbokat sina flygresor till Korea nu, så det är verkligen värre än på många år. Vad vi behöver är bön, och att människor ber med oss för fred.

Sally Sandberg i Vällingby inter­na­tionella församling reser till Sydkorea i oktober, och har inga planer på att avstå från besöket. Något hon gör i huvudstaden Seoul är att gå till vad hon kal­lar sin moderförsamling, landets största pingstkyrka, Yoido Full Gospel Church.

– Där samlas man i bön varje dag just nu. Men jag har absolut intrycket av att bönen har vaknat till i hela landet nu, säger hon.

Sally Sandberg berättar att koreanerna förhåller sig olika till hotet om de nordkoreanska robottesterna, och till Sydkoreas och USA:s samordnade militärövningar.

– En del är övertygade om att det blir krig. De är så oroliga och nervösa att de förbereder sig praktiskt, köper in nödproviant och annat. Andra är oroliga men förtränger det och går in i en passiv trygghet, eftersom inget hänt förut, säger hon.

– Och så finns det de som inte tror att det blir krig, och som vägrar att hetsa upp sig. Så är det också bland de kristna.

En ständig fråga bland sydkoreanerna är dessutom hur man förhåller sig till drömmen om, och de praktiska möjligheterna till, en återförening mellan folken i Nord och Syd.

– Det finns de som ställer sig bakom den nuvarande regeringen och dess strävan efter en fredlig återförening, och som vill fortsätta att söka dialog och kompromiss, säger Sally Sandberg.

– Den andra sidan säger att man måste vara hård för att uppnå resultat, och att det behövs fler bojkotter och sanktioner.

Själv tror hon inte att Nordkoreas ledare Kim Jong-Un skulle avstå från sin kärnvapenutveckling, ens om det blev en återförening.

– Det är hans enda maktfaktor. Och även om han har sagt att han vill se en återförening, så kommer han vilja ha kvar nyckeln till de här vapnen i sina egna händer, säger hon.

– I grund och botten har vi inget annat att göra än att be om Guds nåd för en fredlig återförening.

Hanna Hey-Young Lundmark hälsar att alla som vill veta mer om Korea och solidarisera sig med koreanerna i bön, är välkomna till Koreanska församlingen i Stockholm, och Olaus Petri kyrka på Armfeldtsgatan i Stockholm.

– Att be tillsammans är det bästa vi kan göra, nu och alltid, säger hon.

Nordkorea

Nordkorea grundades med sovjetisk hjälp 1948, sedan Korea delats upp i en amerikansk och en sovjetisk ockupationszon efter andra världskriget. Ett inbördeskrig mellan Nord och Syd rasade 1950–53, sedan nordkoreanska trupper korsat gränsen och gått till anfall.

De båda länderna har aldrig slutit fred, utan ett vapenstillestånd råder fortfarande. En fyra kilometer bred demilitariserad zon skiljer de båda länderna åt.

Den officiella ideologin i Nordkorea hyllar "nationellt oberoende" och "självtil-lit". I praktiken har det inneburit isolationism, förtryck och svält.

Godtyckliga gripanden av regimkritiker, brist på rättssäkerhet samt tortyr och misshandel av fångar i landets fängelser och fångläger är omfattande. Uppgifter visar också på att landet praktiserar offentliga avrättningar för brott som stöld av statlig egendom och hamstring av mat, liksom för grova brott. Enligt Amnesty International och människor som flytt Nordkorea under 2000-talet förekommer stora arbetsläger för dissidenter.

Källa: TT

Nordkorea och kärnvapnen

Den 9 oktober 2006 genomför Nordkorea sin första provsprängning av kärnvapen, och den 25 maj 2009 den andra. Nordkorea fortsätter sedan med sin tredje provsprängning den 12 februari 2013, en fjärde 6 januari 2016 och en femte den 9 september samma år. Det femte bedöms vara det kraftigaste landet dittills utfört.

Testerna följs av fördömanden från världsledare. FN:s atomenergiorgan IAEA kallar provsprängningarna "djupt oroväckande" och "beklaglig".

Augusti 2017: Nordkorea sprider oro under sommaren genom att två gånger testskjuta långdistansrobotar med potential att nå USA. Man säger sig även vara mitt uppe i att göra klart en plan för att avlossa robotar mot amerikanska baser i Guam i Stilla havet.

USA:s president Donald Trump svarar att hot från diktaturen kommer att mötas med "eld och raseri". Han säger också att nordkoreanerna bör vara "väldigt, väldigt nervösa".

FN:s säkerhetsråd röstar enhälligt ja till nya, tuffare sanktioner mot Nordkorea. De innebär bland annat ett totalt förbud för export av kol och järn till landet.

Källa: TT

S-förbund i Instagram-inlägg: ”Förbjud koranbränningar!”

Politik. Det socialdemokratiska sidoförbundet Tro och Solidaritet uppmanar till förbud mot koranbränningar.... fredag 31/3 15:00

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00