Din rättfärdighet når upp till himlen, Gud, du har gjort stora ting. Gud, vem är som du?
Psaltaren 71:19

Världen idag

Oro när WHO öppnar för vaccintvång i Europa

Europas länder bör överväga att införa krav på att medborgarna vaccinerar sig mot covid-19. Det menar Robb Butler, högt uppsatt chef vid WHO Europa.

– Vi anser att det är dags att ha den diskussionen, sade han till Sky News på onsdagen.

Nyheter · Publicerad 07:00, 27 nov 2021

Land efter land i EU redovisar ett allt värre läge i coronapandemin. Österrike är redan nedstängt och på torsdagen följde Slovakien efter. Frankrike varslar om nygamla munskyddskrav och Tjeckien har infört nödtillstånd, rapporterar TT.

Än så länge är Österrike ensamt om att planera för obligatorisk vaccination mot covid-19, även om det talas om saken även i Tyskland.

Det är mot bakgrund av att 54 procent av Europas en miljard invånare är vaccinerade som fler länder måste överväga att gå samma väg, menar Robb Butler, enligt Sky News.

Samtidigt medger han att vaccintvång har en baksida.

– Historien visar att obligatorium har införts till priset av tillit, social inkludering. Så det är en känslig fråga. Men vi tror att det är dags att ha den diskussionen, utifrån både individens och folkhälsans perspektiv. Det är en sund debatt att ha, säger han.

Anthony Costello, tidigare WHO-direktor och professor i global hälsa vid University College i London, varnar i The Telegraph för att vaccintvång skulle ”stöta bort många människor som saknar tillit till regering och vaccin”, och riskera att leda till fler demonstrationer och kravaller i Europa.

– Vi vill inte ha nedstängningar eller tvångsvaccinering, säger han.

Liksom Robb Butler manar han till kraftigt ökad användning av munskydd, men också till förbättrad ventilation och social distansering, för att bromsa smittspridningen.

EU:s smittskyddsmyndighet ECDC varnade i onsdags för att många länder kan behöva restriktioner under hela julen om inte smittläget förändras, skriver TT.

I Italien kommer ovaccinerade framöver att portas från restauranger och biografer, medan vaccinering blir ett krav för anställda i skolor, polisen och militären.

Danmark införde på fredagen en lag som ger arbetsgivare rätt att kräva av anställda att de ska kunna visa upp ett giltigt coronapass. Ett giltigt pass får man genom att vaccinera sig eller testa sig för corona inom en viss tidsperiod.

Obligatorisk vaccinering förekommer i en del länder redan. I Frankrike måste barn visa att de vaccinerats mot en del barnsjukdomar för att bli inskirvna i skolan. Men de de flesta länder i Europa erbjuder vaccinering på frivillig basis. I 12 EU/EES-länder är det obligatoriskt att vaccinera barn mot vissa sjukdomar, men vilka vaccin som är obligatoriska varierar.

Historien visar att obligatorium har införts till priset av tillit, social inkludering. Så det är en känslig fråga. Men vi tror att det är dags att ha den diskussionen, utifrån både individens och folkhälsans perspektiv. Det är en sund debatt att ha.

När föräldrarnas betydelse erkänns kan skolan bli bättre

Ledare För några decennier sedan hade det varit otänkbart att grovt våld, allvarliga trakasserier och... torsdag 27/1 00:10

Planen som skapar en palestinsk stat utan att följa några avtal

Israelkommentar Oslo-avtalen var de fredsavtal som Israel och PLO slöt under 1990-talet, vilka ledde fram till... torsdag 27/1 00:10

Ebba Busch mötte Bränsleupproret

Energipolitik. KD meddelade nyligen att partiet vill sänka reduktionsplikten för diesel så att dieselpriserna blir... torsdag 27/1 09:00

Nu är OS-truppen spikad

Sport. Den svenska OS-truppen är spikad. Skicrossåkaren Eliott Baralo, 23, och alpinåkaren Charlotta... torsdag 27/1 05:00

Jesus är hoppet självt

Inför söndag En Trisslott. Hoppas, hoppas … neeej, det blev bara två ”en miljon”! Jag hade ju behövt tre... torsdag 27/1 00:00

Rysslands invasionshot av Ukraina följer ett mönster

Nyhetskommentar Med över 100 000 ryska soldater utplacerade med krigsmateriel längs den ukrainska gränsen sätter... torsdag 27/1 00:00

Senaste nytt

    Rysslands invasionshot av Ukraina följer ett mönster

    Nyhetskommentar Med över 100 000 ryska soldater utplacerade med krigsmateriel längs den ukrainska gränsen sätter...
    Följ Världen idag i sociala medier