Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Örebropastor firas efter 20 år som föreståndare

Tårta, tacksägelse till Gud och en visionär blick mot framtiden. Det är planerna när Per-Åke Eliasson på söndag firar 20 år som huvudpastor i Kristet Center Örebro. – Vi finns till på grund av ett tilltal från Herren, säger han, tacksam till Gud för det som skett sedan församlingen grundades för 23 år sedan.

Nyheter · Publicerad 11:38, 3 sep 2018

Per-Åke Eliasson startade trosförsamlingen Kristet center Örebro tillsammans med Sven Nilsson, som var huvudpastor från början. Tre år senare tog Per-Åke över huvudansvaret och i helgen firas han av församlingen.

– Det har varit oerhört intensiva år med mycket arbete, men också mycket glädje över utvecklingen, säger han och förklarar att mycket har handlat om att lägga en grund för framtiden och för att kunna bära något större.

Församlingen har ungefär 550 medlemmar, vilket är dubbelt så många som för 20 år sedan.

– Det är en stor glädje att det har gett en sådan frukt. När vi sätter tro till det Gud talar finns det en växtkraft i det, säger Örebropastorn och ger exempel på hur arbetet vuxit.

– Vi har haft som mål att ge minst 50 procent till mission och det gör vi sedan några år tillbaka, säger han och berättar om olika projekt som församlingen är involverad i.

Man har bland annat satsat mycket på den unga generationen och har ett stort fadderarbete för föräldralösa barn i Uganda. Församlingen jobbar också med ett barnhem i Kenya och en barnby i Israel.

På ett college i Israel har man en fond för ungdomar som saknar ekonomiska förutsättningar att studera. Dessutom arbetar församlingen med en nystartad fakultet för judisk-kristna relationer på judisk grund, i samarbete med en professor på ett universitet i Tel Hai.

Vad har varit tuffast under de här 20 åren?

– Jag har svårt att lyfta fram något extraordinärt. Jag är luttrad och härdad, men det är så klart alltid en strid att ta för att bryta mark. Det är ju en form av pionjärarbete och då är det alltid mycket motstånd på många fält.

Hur väntar du dig att bli firad på söndag?

– Efter mötet bjuder vi på tårta och jag vet inte vad församlingen hittar på, men under mötet vill jag att vi ska stanna upp och påminna oss om allt gott Gud har gjort. Vad kan vi tacka honom för och vad sträcker vi oss efter de kommande 20 åren? Blev det som Gud sa och håller vi kursen? Vi är inte i mål än.

Det är en form av milstolpe.

Ideologisk brytning bakom regeringskris

Ledare Förändrat ideologiskt landskap Ideologier är politikens grund. Ändå ansågs allmänt att dessa var överspelade efter Berlinmurens fall. Den liberala samhällsordningen hade segrat,...

Boråspastorer avtackas efter 30 år i samma församling

Stafettväxling. I helgen avtackas Peder Teglund som pastor för Borås Kristna Center, en församling han grundade för 30 år sedan. Samtidigt installeras hans ersättare...