Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för befrielsens dag.
Efesierbrevet 4:30

Världen idag

Ungerns premiärminister Viktor Orbán föreslog vid en internationell presskonferens att systemet med ett direktvalt EU-parlament bör avskaffas. Foto: Szilard Koszticsak/MTI/AP/TT

Orbán vill avskaffa EU-parlament som väljs genom EU-val

Efter att minst en EU-parlamentariker avslöjats som misstänkt för korruption, föreslår nu Ungerns premiärminister Viktor Orbán att nuvarande EU-parlamentet ska avskaffas. Utspelet kommer några månader efter att EU-parlamentet deklarerade att Ungern inte längre kan anses vara en demokrati.

Nyheter · Publicerad 10:00, 28 dec 2022

Det var vid en årlig internationell nyhetskonferens i Budapest strax före jul som Orbán tog upp den nyligen uppdagade skandalen i EU-parlamentet, där bland annat den grekiska ledamoten, tillika en av parlamentets vice talmän, Eva Kaili, greps misstänkt för att ha tagit emot pengar från Qatar.

På konferensen sade den ungerske premiärministern, med ord lånade från den tidigare amerikanske presidenten Donald Trump, att det är dags att ”dränera träsket” i Europeiska unionen, uppger nyhetsbyrån AP.

Enligt tidningen Politico menade premiärministern också att det är dags att avskaffa EU-parlamentet om ”vi vill återställa allmänhetens förtroende”. Istället föreslog han att man skapar ett nytt EU-parlament med en annan utformning.

– Det här garanterar större tillsyn, ansvarsutkrävande och trovärdighet, sade Orbán.

Den amerikanska nyhetssajten Breitbart förklarar att Orbáns förslag skulle innebära ett avskaffande av EU-valet av parlamentariker, till förmån för en EU-församling bestående av representanter skickade från de nationella parlamenten.

I september deklarerade EU-parlamentet, med stor majoritet, att Ungern inte längre kan anses vara en demokrati, där de enligt AP uttryckte oro kring bland annat det ungerska rättsväsendets oberoende, oegentligheter vid offentliga upphandlingar, mediefriheten, den akademiska friheten och religionsfriheten och möjlig korruption.

Det här garanterar större tillsyn, ansvarsutkrävande och trovärdighet. Ge tillbaka kontrollen till medlemsstaterna.

Oroande att extrema läror sprids vid teologiska utbildningar

Ledare Utbildning av nästa generations präster, pastorer och ledare har stor betydelse för den kristna... lördag 25/3 00:00

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10