Om ni nu har uppstått med Kristus, sök då det som är där ovan, där Kristus sitter på Guds högra sida.
Kolosserbrevet 3:1

Världen idag

Staffan Nordstrand. Foto: Börje Norlén

Opiumodling ökar på nytt

Författaren och entreprenören Staffan Nordstrand avslutade förra året en uppmärksammad trilogi dokumentärromaner. Där satte han fokus på trafficking – handel med minderåriga i Sydostasien. Nu är han på plats där igen för att planera sin nästa romanserie, som ska behandla handeln med opium.

Nyheter · Publicerad 00:00, 24 feb 2014

Enligt passet är Staffan Nord­strand nybliven folkpensionär, men hans imponerande arbetskapacitet visar inga tecken på nedtrappning. I flera år var han chef för ett byggprojekt i Thailand. All ledig tid ägnade han åt att samla material till tre tjocka böcker om trafficking av minderåriga i Sydostasien, främst inom sexindustrin. Nu är han på plats igen för att sammanställa material till sin nästa romanserie –  samlingsnamn Opium.
– Jag började redan för flera år sedan samla fakta och kontakter och nu är jag i full fart med att sammanställa materialet. Den första romanen i serien kommer att handla om de två opiumkrigen mellan England och Kina på 1800-talet (första kriget 1839-1843, andra kriget 1856-1860).

När Staffan Nordstrand började samla fakta till sina romaner bland bergsfolket i "Den gyllene triangeln" (Laos, Burma och Thailand), var det många som börjat satsa på alternativ och laglig produktion i stället för opium. Det har då handlat om blommor, grönsaker, textilproduktion, ut­ökade risodlingar och annan småföretagsverksamhet, som stötts av det thailändska kungahuset.
– Men trots Thailands goda vilja ökar nu produktionen av opium igen. På grund av att priserna på de alternativa produkterna står stilla medan opiumpriset ökar, satsar de fattiga lantbrukarna på det som är mest lönsamt. På cirka ett år har priset på opium direkt från fälten ökat från motsvarande 9 000 sek per kilo till 12 000 sek. Men de som jobbar åt markägaren på fälten får mycket liten del av kakan.

Efterfrågan av heroin i Kina, Hongkong och Macau är så stort att Thailands polischef betecknar situationen som en "happy hour" för regionens drog-traffickers. Efterfrågan bara i Kina är så stor att Gyllene triangeln inte kan möta behovet hos miljontals användare. En talesman för UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime) tror att Kina använder ca 65 ton heroin per år. Därför smugglas även heroin från Afghanistan in i Kina.
– Ändå har opiumproduktionen fördubblats sedan 2006, säger Staffan Nordstrand.
– Små laboratorier ute i djungeln producerar hundratals miljoner metamfetaminpiller varje år. Sedan tillkommer minst lika mycket av andra varianter, till exempel ya-ma. Den drogen används av traffickingoffer, som utför slavarbete, minst 14 timmar per dygn.

UNOCD tror att marknaden omsätter motsvarande cirka 250 tusen miljoner svenska kronor. Gyllene triangeln räknas som den mest laglösa regionen på jorden. I denna region produceras näst mest opium i världen, efter Afghanistan. I Laos är det perfekta förhållanden att odla opiumblomman (papaver somniferum), den enda av cirka 200 vallmoblommor som ger opium.
Oktober är den månad som sådden av vallmon sker. Tre kilo vallmofrön räcker till en hektar äng, som efter sådden står i sin förföriskt vackra blomning fram till skördetiden, som infaller i februari. Frökapslarna beskärs upp till tio gånger på eftermiddagarna. Ur kapseln kommer en mjuk, latexliknande massa, som får stå till dagen efter, då den skördas på dess svarta opium.

Staffan Nordstrand berättar om folkstammen Akha, som i huvudsak lever i undangömda områden inom triangeln. De lever på att odla majs, ris och opium. Majsfälten, som ofta är små och ligger på otillgängliga platser, ställs om för odling av opium.
– Att nå denna minoritet är i det närmaste omöjligt. Som vit kan man få hjälp att ta sig dit, utan mobil och kamera och med en bindel för ögonen, under en lång och besvärlig färd. Men när man väl är där, är det som att förflyttas tusen år bakåt i tiden. Akhafolket är bara starten av en lång kedja av alla inblandade knarkhandlare.

Blomkapslarna transporteras på Mekongfloden till Shan-regionen eller på land till Yannan-provinsen i Kina. Av tio ton opium blir det ett ton heroin, som via provinshuvudstaden Kunming, smugglas vidare in i Kina, Hongkong, Macau och Taiwan. Eftersom Gyllene trian­geln inte klarar att möta efterfrågan, handlas heroin också in från Afghanistan. Centrum för den handeln är Guangzhou (även känd som Kanton), i södra Kina, och  regionen Xinjiang (tidigare Sinkiang), i nordvästra Kina.
– Det är kanske inte så konstigt att Guangzhou åter figurerar i dessa sammanhang. Guangzhou var nämligen en central plats för opiumhandeln redan under första opiumkriget. Att staden nu åter är aktuell kan bero på att samma familjer och syndikat fortfarande opererar. Men på den tiden var handeln ett samarbete mellan Ostindiska kompaniet i London och det brittiska kungahuset.

Det beräknas att hundratals ton av olika droger finns nedgrävda efter gränsen mellan Burma och Thailand. Dessa är tillverkade av minoritetsgrupper i norra delarna av Burma. Korruptionen i området innebär att såväl polis som militär delvis är inblandade. Enligt Bangkok Post och den thailändska polisen greps under det senaste året cirka 1 200 personer i den norra regionen för smugglingsförsök av droger in i Thailand. Huvudsakligen var det fattiga bönder.

Detta rapporterar författaren Staffan Nordstrand från bergshöjderna i Thailand, nära gränsen till Myanmar (tidigare Burma). Efter att på plats ha bedrivit noggrann research ska han nu börja skriva på den första romanen i serien Opium. I den skildras huvudpersonen Adrians resa som opiumhandlare till Kina, via Indien. Resan startar på 1830-talet från kajkanten vid floden Themsen.

Börje Norlén
redaktionen@varldenidag.se

Dubbla måttstockar allt tydligare hos Amnesty

Ledare Amnesty är en organisation som distanserat sig från sin ursprungliga värdegrund att försvara... onsdag 17/8 00:10

C bäddar för egen brakförlust

Ledare Partiledare Annie Lööf tar nu bladet från munnen i DN (15/8) och säger det rakt ut: Trots Centerns... onsdag 17/8 00:00

Om fred är målet – byt paradigm

Israelkrönika Två artiklar i söndagens Jerusalem Post såg ut att sända motsatta budskap. Den ena rubriken talade... onsdag 17/8 00:10

Lär dig njuta av livets olika säsonger

Vardagskrönika För några dagar sedan vinkade vi av ena dottern på Arlanda för ett par månader på Hawaii. Det är... onsdag 17/8 00:00

Moderaterna vill skärpa krav och sänka bidrag

Politik. Bidragstak, sänkt a-kassa, skärpta krav och fler praktikplatser. Det är en viktig del i... tisdag 16/8 20:00
Följ Världen idag i sociala medier