Din rättfärdighet når upp till himlen, Gud, du har gjort stora ting. Gud, vem är som du?
Psaltaren 71:19

Världen idag

Open Doors manar till bojkott av OS i Peking

Med USA i spetsen har flera länder inlett en diplomatisk bojkott av vinter-OS i Peking. Nu manar Open Doors till en mer praktisk bojkott.

Troende människor bör rata stora kinesiska varumärken och ”stå upp för sina förföljda bröder och systrar i Kina”, anser organisationen.

Nyheter · Publicerad 14:00, 13 jan 2022

Australien, Nya Zeeland, Kanada och Storbritannien har anslutit sig till USA:s diplomatiska bojkott av de olympiska spelen, som inleds den 4 februari. Detta som en markering mot Kinas brott mot mänskliga rättigheter, bland annat i Xinjiang-regionen.

”[President Joe] Bidens diplomatiska bojkott har banat vägen. Nu är det dags för trosmänniskor att slå in på den”, skriver David Curry, som leder Open Doors USA, och Sam Brownback, USA:s tidigare ambassadör för internationell religionsfrihet, i The Hill.

”Det är dags för USA:s kristna att bryta tystnaden och stå upp för sina förföljda bröder och systrar i Kina”, skriver de och föreslår en period av bön och fasta under evenemanget.

I ett debattinlägg välkomnar de den diplomatiska bojkotten av de olympiska spelen, men påpekar att den framför allt är symbolisk.

”Det enda sättet att utöva tillräcklig press på Kina är att slå till där det verkligen gör ont: i plånboken”, skriver de, och uppmanar kristna att sikta in sig på de ”mer än 80 stora varumärken som har koppling till tvångsarbete bland muslimska uigurer” varav flera, så som Panasonic och Samsung, sponsrar vinter-OS.

Alla troende människor borde låta dessa företag veta att de som konsumenter inte står bakom Kinas behandling av religiösa minoriteter, menar Open Doors.

”Kongressmedlemmar borde överösas med samtal och e-mail från sina väljare, med frågor om hur de tänker stoppa folkmordet på uigurer och förföljelsen av kristna”, menar David Curry och Sam Brownback.

”Religiösa ledare i USA:s moskéer, synagogor och kyrkor borde uppmana sina medlemmar att passa på att be och fasta till stöd för de förföljda i Kina under de olympiska spelen.”

Open Doors rankar Kina som nummer 17 på sin lista över världens farligaste länder för kristna.

EU har inte tagit ställning till en diplomatisk bojkott av vinterspelen. Hittills har endast Belgien och Litauen – som brutit rank med EU genom att erkänna Taiwan som självständig diplomatisk enhet – uttryckligen sagt att de inte kommer att sända någon regeringsföreträdare till Kina.

Utrikesminister Ann Linde (S) sade till Svenska Dagbladet i slutet av december att hon ”knappast” tror att Sverige kommer att delta med någon regeringsföreträdare.

Ett visst politiskt tryck finns i frågan.

Elva riksdagsledamöter, från M, L, KD och C, vände sig tidigare i december i ett öppet brev till till regeringen och kungahuset, och bad dem bekräfta att de inte skulle skicka någon representant till vinter-OS.

Senast USA genomförde en fullskalig diplomatisk bojkott av de olympiska spelen var 1980, efter Sovjetunionens invasion av Afghanistan.

När föräldrarnas betydelse erkänns kan skolan bli bättre

Ledare För några decennier sedan hade det varit otänkbart att grovt våld, allvarliga trakasserier och... torsdag 27/1 00:10

Planen som skapar en palestinsk stat utan att följa några avtal

Israelkommentar Oslo-avtalen var de fredsavtal som Israel och PLO slöt under 1990-talet, vilka ledde fram till... torsdag 27/1 00:10

Ebba Busch mötte Bränsleupproret

Energipolitik. KD meddelade nyligen att partiet vill sänka reduktionsplikten för diesel så att dieselpriserna blir... torsdag 27/1 09:00

Nu är OS-truppen spikad

Sport. Den svenska OS-truppen är spikad. Skicrossåkaren Eliott Baralo, 23, och alpinåkaren Charlotta... torsdag 27/1 05:00

Jesus är hoppet självt

Inför söndag En Trisslott. Hoppas, hoppas … neeej, det blev bara två ”en miljon”! Jag hade ju behövt tre... torsdag 27/1 00:00

Rysslands invasionshot av Ukraina följer ett mönster

Nyhetskommentar Med över 100 000 ryska soldater utplacerade med krigsmateriel längs den ukrainska gränsen sätter... torsdag 27/1 00:00

Senaste nytt

    Rysslands invasionshot av Ukraina följer ett mönster

    Nyhetskommentar Med över 100 000 ryska soldater utplacerade med krigsmateriel längs den ukrainska gränsen sätter...
    Följ Världen idag i sociala medier