Bedröva inte Guds helige Ande, som ni har fått som ett sigill för befrielsens dag.
Efesierbrevet 4:30

Världen idag

Transpersonen Tone Sekelius tog emot pris av statsminister Magdalena Andersson vid galan. Foto: Christine Olsson/TT

Omvärldskris och Nato-debatt – då gick statsministern på gaygala

Krigets fasor fortgår och Nato-debatten aktualiseras. Då tog statsminister Magdalena Andersson (S) sig tid till att sexskämta samt dela ut pris på en gaygala.

Statsministern nämnde även om kristna kyrkor när hon hyllade par som ingår ”första samkönade äktenskapet i församlingen”.

Nyheter · Publicerad 12:00, 3 maj 2022

Statsministern fanns på plats under tidningen QX gaygala på Cirkus i Stockholm för att dela ut pris till ”årets hbtq”, transpersonen Tone Sekelius, som tidigare i år deltog i Melodifestivalen.

I sitt tal hyllade Magdalena Andersson dem som ”vågar gå först”. Hon omnämnde sig själv som första kvinnliga statsminister, skolminister Lina Axelsson Kihlblom (S) som första transperson på en ministerpost, den som blev först i sin släkt med att ”komma ut”, först på förskolan med två kvinnliga föräldrar eller första samkönade äktenskapet i församlingen.

– När jag fick frågan om att dela ut pris på QX-galan så tänkte jag direkt: ”Äntligen”. Det finns en första gång för allt, sade hon.

Publiken på Cirkus uppfattade dessa ord som ett skämt med sexuell anspelning, rapporterar Aftonbladet.

– Ja, kanske inte på det sättet som ni tänker på, fortsatte statsministern.

Mitt i de sociala mediernas hyllningskörer över Magdalena Anderssons medverkan på galan undrar några hur statsministern, i rådande världsläge, kunde ta sig tid till detta.

”Uppenbarligen är det ett viktigt event eftersom statsministern måste gå dit. Jag trodde faktiskt att hon hade viktigare uppdrag i dessa tider”, skriver en person i en kommentar på Magdalena Anderssons Facebooksida.

Gaygalans programledare Sissela Kyle missade inte sin chans att göra narr av Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch.

– Då fick vi ett önskemål från Ebba Busch Thor. Nej förlåt, förlåt, hon heter inte det. Från Ebba Le Pen, sade Sissela Kyle.

”Skämtet” syftade till att koppla ihop franska högerpolitikern Marine Le Pen med att Ebba Busch ifrågasatt varför polisen inte sköt skarpt under upploppen.

Oroande att extrema läror sprids vid teologiska utbildningar

Ledare Utbildning av nästa generations präster, pastorer och ledare har stor betydelse för den kristna... lördag 25/3 00:00

Hans rike ska aldrig ta slut

Ängeln Gabriel besöker en tonårsflicka i Nasaret och säger till henne de mest fantastiska saker:... lördag 25/3 00:00

Bred kritik vittnar om surrogatmödraskapets orimlighet

Ledare När vänsterfeminister och konservativa kristna är överens i en fråga kan man ana att den har en... fredag 24/3 00:10