Ni ska lära känna sanningen, och sanningen ska göra er fria.
Johannesevangeliet 8:32

Världen idag

Omvändelser och folkfest på torget i Örebro

Stortorget i Örebro fylldes av människor och kärlek när Sebastian Stakset på fredagen klev upp på scenen. – Den ende som kan laga dig fullständigt är Jesus Kristus och du kan ta emot honom i dag, sa Stakset och fick se mängder av händer lyftas.

Nyheter · Publicerad 14:22, 28 maj 2017

Solen strålade och många sommarklädda örebroare var ute på stan under fredagskvällen. Oavsett om ärendet var att fira in helgen eller avnjuta en glass i värmen, fick alla som kom i närheten av Stortorget en ordentlig kärleksdos.

– Vi vill ge kärlek till Örebro! Och det är inte vilken kärlek som helst – det är Guds kärlek, förklarade Pernilla Åkesson, barnpastor i Pingstkyrkan och konferencier för kvällen. Ett uppdrag hon delade med Mikael Collin, ungdomsledare i Citykyrkan.

Publiken var delaktig och tätnade vartefter kvällen led. De som var där redan klockan 19.00 hann med att se syskonparet och popduon Emmy och Ella, dansgruppen Navyz, kören Soul Children, rapparen Allyawan och artisten Boris René. Huvudnumret tillhörde dock artisten Sebastian Stakset.

– Jesus, jag tackar dig. Jag älskar dig och jag ber att du ska uppenbara din kärlek för alla här, bad han då han klev upp på scenen.

Direkt märktes ett ökat intresse från de omkringliggande uteserveringarna. Bland sallader och ölglas fördes fortfarande samtal, men väldigt många uppmärksamma blickar vändes mot den tidigare ökände rappartisten. När Sebastian Stakset framfört låten Förlåt, som han också framförde live i TV4:s morgonprogram i början av året, började han dela med sig av sin livsberättelse.

– Jag har levt ett långt liv i mörkret. Mitt hjärta och min själ gick sönder väldigt tidigt. Jag hade inget hopp, och det finns många som växer upp utan hopp. Kanske känner du igen dig, här i Örebro? Djävulen vill lura dig och säga att det finns inget hopp. Men vet du, du är älskad, du är värdefull och du förtjänar ett bra liv. 

Stakset varvade låtar och sitt vittnesbörd, som alltsammans tydligt pekade på Jesus.

– Det finns en episod i den här boken som jag älskar som handlar om när Petrus var i fängelset, förklarade Staksets som bläddrade fram och läste berättelsen och läste ur sin Bibel.

– Jag satt också i ett fängelse men församlingen bad för mig. Och kedjorna föll! Oförlåtelsen föll! Beroendet föll! Det finns kraft i Jesu blod att förvandla vilket liv som helst! utropade Stakset.

Nyfikna helgfirare som passade på att förlägga sin rökpaus längs husväggarna kring Stortorget fick höra Stakset förklara vem Jesus är.

– Många av er har kanske aldrig känt sig älskade för de ni är, bara för vad ni gör. Det finns frihet i Jesus Kristus och han älskar dig. Jag vill att ni skall lära känna Jesus som förvandlat mitt liv. Han är ingen saga. Jag känner honom. 

Stakset berättade också personligt om hur han testat antidepressiva medel, psykologhjälp, kurser och annat för att komma på rätt spår.

– Jag hade ett stort tomrum och ingenting kunde fylla det. Inget hjälpte. Det finns många här som försökt fylla sitt tomrum. Jag kan berätta att det finns kraft i Jesu blod. Du kan säga nej till att vara en slav, du kan bli fri i dag, sa Stakset.

Det var inte bara en mäktig basgång som gick rakt in i kroppen för den som stod på Stortorget. Många fick säkert också uppleva att evangeliets ord om frihet trängde in i hjärtat. Flera hajade nog också till efter att Stakset berättat om ”en tjej” som lidit av migrän i tre år, och som blivit frisk efter förbön. Helt plötsligt stod sedan en tjej på scenen och sa ”… och det är därför jag vill sjunga för er nu”.

Under artistnamnet HOPE sjöng sedan tjejen som hette Therése med ljuv stämma en lugn låt om att vilja visa på Jesus. Om eftermötet inte redan hade börjat så började det då. Sedan tog Stakset vid igen.

– Jag skäms inte för evangelium för det är kraft. Min älskade Jesus gör feta grejer. Vet du varför vi är här? Therése som precis sjöng hade ont i huvudet i tre år. Jag hade ont i min själ i tjugo år. Den enda som kan laga dig fullständigt är Jesus Kristus och du kan ta emot honom i dag. 

När Stakset frågade hur många som mött Jesus, visade det sig att det var stor uppslutning från alla stadens församlingar på plats. När frågan sedan kom om vilka som ville ta emot Jesus, räcktes minst ett fyrtiotal händer mot himlen. Stakset ledde dem i en ”frälsningsbön” och under avslutningsnumret, som i själva verket var en lovsång som sjöngs tillsammans av alla artister som medverkat under kvällen, började människor söka sig till de uppföljningsstationer som Stakset hänvisat till.

Edward Sköllerfalk, en av pastorerna i Pingstkyrkan och den som lett initiativet Kärlek till Örebro, fanns på plats efteråt.

– Kvällen har varit över förväntan. Vädret, publiken, och det klara budskap om Jesus som världens hopp och ljus som fick gå ut till så många. Vi har en siffra på cirka 4 000 i publiken, och även om många troende slutit upp är det också många här som aldrig haft med Gud att göra, konstaterade han.

– Vi har förberett och planerat uppföljningsarbete tillsammans med andra kyrkor, och det har varit fantastiskt att se den enhet som har kommit när vi börjat i uppdraget och inte i ekumeniken, sa Edward Sköllerfalk.

I konsertavslutningen inbjöds människor till Pingstkyrkan, som ligger på bekvämt gångavstånd från Stortorget, för grillning och gemenskap. Vid den långa grillkön på Pingstkyrkans innergård stod fotbollsprofilen och artisten Boris René.

– Det har varit en helt fantastisk kväll. Jag är så glad att jag fick uppleva detta. Så mycket kärlek i hjärtat av min hemstad, sa han till Världen Idag.

En bit bort fanns Eva-Lena Andersson, som var en av förebedjarna på Stortorget.

– Jag fick be med en kille som kom fram och sa att han ville ha frid. Jag sa att Jesus är friden och frågade om han ville ta emot Jesus. Det gjorde han, och hans flickvän fick hjälp att be av en annan förebedjare, säger hon.

– Och han där tog också emot Jesus i kväll, säger hon, och visar på en kepsprydd kille som är mitt i ett samtal.

Kärlek till Örebro fortsatte med kvällsmöte på lördagskvällen och gudstjänst på söndagseftermiddagen. Sebastian Stakset medverkade vid samtliga tillfällen.

Jag vill att ni skall lära känna Jesus som förvandlat mitt liv. Han är ingen saga. Jag känner honom.

Ny teknik bäddar för antikristligt system

Ledare På SVT Play kan man titta på en dokumentär vid namn ”Det kinesiska experimentet”. Den ger en skrämmande inblick i det enorma system för...

Utan den närvaron skulle mycket av vårt samhälle falla samman.

Ledarkrönika Om jag ska skriva några rader om hur jag i början av januari vände stegen upp mot Clarion Sign i Stockholm, till pingströrelsens årliga nationella...

Utstött – men pånyttfödd

Missionsglimten Jag är helt omtumlad av mötet med Alamak! Hon är strax över tjugo år och bor i ett av Asiens tuffaste länder. I dag står hon utanför sin...
Senaste nytt
Mest lästa just nu

Utstött – men pånyttfödd

Missionsglimten Jag är helt omtumlad av mötet med Alamak! Hon är strax över tjugo år och bor i ett av Asiens tuffaste länder. I dag står hon utanför sin...