Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Oklart om C och V kommer stödja regeringens budget

Varken Centern eller Vänsterpartiet vill säga om regeringens budget, som presenterades på måndagen, räcker för att de ska stödja den i riksdagen.

– Det är inte alls någon självklarhet, säger Centerns ekonomiskpolitiske talesperson Martin Ådahl (C) till TT.

Nyheter · Publicerad 20:00, 20 sep 2021

Regeringens budget innehåller utgifter på över 1 000 miljarder, men fokus är på nya satsningar på omkring 74 miljarder. De flesta av dem har redan presenterats under de gångna veckorna.

En nyhet är att vården föreslås få ett nytillskott på 5 miljarder kronor. Det handlar om insatser för kortade vårdköer till följd av pandemin, en personalsatsning i hälso- och sjukvården samt ett tillskott till hälso- och sjukvård.

En annan nyhet är förslag på att den utlovade så kallade familjeveckan införs från april 2022.

För att regeringen ska få igenom budgeten i riksdagen krävs dock sannolikt att C och V röstar för den.

– Det kommer ta lång tid innan vi tar ställning, säger V:s talesperson Ulla Andersson (V).

Martin Ådahl (C) säger att Centern nu ska göra en noggrann analys av budgeten och sedan sätta ner foten.

– Det är en blandad bild, det finns en del positiva inslag, säger han.

Regeringen måste också hålla de löften man gett Centern om att stärka äganderätten till skog, göra det lättare att bygga strandnära samt gå vidare med förändringarna av arbetsrätten, framhåller han.

Vänsterpartiets Ulla Andersson framhåller att regeringen gått partiet till mötes i ett antal krav, men inte i alla. Kraven på slopat karensavdrag och sjuklöneansvar för mindre företag samt att skattesänkningar ska motsvaras av skattehöjningar är några av kraven som regeringen inte gått till mötes.

– Vi kommer att göra en helhetsbedömning när vi vet vilken budget som gäller, säger Ulla Andersson, som förväntar sig att en del kommer att hända före statsministeromröstningen.

M:s ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson anser att budgeten missar Sveriges problem.

– Den kommer inte få ordning på Sverige. Man prioriterar mer pengar till de som inte jobbar och det kommer att leda till en nedmontering av arbetslinjen, säger hon.

L:s ekonomiskpolitiske talesperson Mats Persson anser att budgeten inte tar Sverige i rätt riktning.

– Det är häpnadsväckande att man väljer att snåla på svenska skolan, säger han.

KD:s ekonomiskpolitiske talesperson Jakob Forssmed jämför budgeten med ett dåligt renoveringsarbete där de reella reformverktygen saknas. För mycket läggs på spackel och målarfärg för att fixa ytan, medan grundarbetet brister, enligt Forssmed.

Han räknar upp en rad samhällsproblem som långtidsarbetslösheten, vårdköerna och bristerna i äldreomsorgen samt det dödliga våldet.

– Regeringens budget svarar inte upp mot den här problembilden, säger han.

SD anser att det är otillräckliga satsningar i budgeten.

– Det är otillräckligt på de saker vi behöver göra. Man skjuter inte till resurser till rättsväsendet i den mån vi hade behövt göra. Och vi har fortfarande ett underfinansierat pensionssystem, säger partiets ekonomisk-politiske talesperson Oscar Sjöstedt.

Han anser exempelvis att det behövs en riktad lönesatsning på polisen för att locka fler till yrket.

Regeringens budget svarar inte upp mot problembilden.

Utredning: Utbildade barnmorskor väljer bort sjukvården

Vård. Det råder inte brist på utbildade barnmorskor i Sverige – men de saknas inom sjukvården, inte minst... onsdag 31/5 10:00

Efter presidentvalet – Erdogan kan hålla Sverige på halster

Nato. Den turkiska valrörelsen är över – nu hoppas regeringen på ett snabbt godkännande av den svenska... onsdag 31/5 07:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00