Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

Oklart om abortlag ledde till gravid polsk kvinnas död

Aborträttsförespråkare hävdar att det var Polens abortlagar som gjorde att en 37-årig kvinna avled sedan hennes båda tvillingfoster dött i livmodern. Abortkritiker menar dock att kvinnan dog på grund av felaktig medicinsk hantering. Nu utreds sjukhusets agerande av åklagare.

Nyheter · Publicerad 15:00, 4 feb 2022

Kvinnans familj hävdar att det var landets abortlagar som hindrade läkarna från att omedelbart ta ut det ena tvillingsfoster som avlidit, och sedan det andra.

Detta förnekas av sjukhuset, som i ett uttalande säger att ”läkarnas agerande inte påverkades av något annat än medicinska överväganden och omsorg om patienten och hennes barn”, skriver Notes from Poland.

Anhängare till landets nya abortlag, som inte tillåter abort annat än efter våldtäkt, incest eller då kvinnans liv är i fara, menar att de gravida kvinnor som avlidit det senaste året inte gjort det på grund av abortlagen, utan på grund av en felaktig medicinsk hantering, skriver nyhetssajten.

Trebarnsmodern befann sig i den första tredjedelen av sitt havandeskap när hon strax före jul togs in på sjukhus i Czestowchowa i södra Polen med magsmärtor, uppger TT.

Enligt nyhetssajten Euractiv konstaterades den 23 december att den ena av de tvillingar hon bar inte längre var vid liv. Läkarna avvaktade då i en vecka, varpå hjärtslagen upphörde även för det andra fostret. Två dagar senare genomfördes aborten.

En knapp månad efter att det andra fostret avlägsnats avled kvinnan. Innan dess ska hon ha vårdats på tre olika sjukhus, och dessutom ha diagnosticerats med covid-19 under sin sista vecka i livet, skriver polska medier.

En av de personer som ska granska ärendet är Krzysztof Czajkowski, nationell konsult för Polens gynekologer och obstetriker. Han säger till nyhetsbyrån PAP att det inte är ovanligt att man låter graviditeten fortsätta opåverkad om ett av två tvillingfoster dör före 16:e eller 17:e graviditetsveckan.

– Detta är inte farligt för den gravida kvinnan och gör att det andra barnet kan utvecklas vidare, säger han.

Om det ena fostret dör efter 30:e graviditetsveckan, däremot, är risken för komplikationer större, liksom chanserna för att den andra tvillingen ska överleva utanför livmodern.

Åklagaren kommer nu att tala med både vårdpersonal och den avlidna kvinnans familjemedlemmar, och ta del av sjukhusjournalerna och det kommande obduktionsprotokollet.

Samtidigt pågår en rättslig kamp på EU-nivå för att ändra på Polens abortlag, uppger Human Rights Watch.

Sedan den nya lagen trädde i kraft den 27 januari förra året har fler än 1 000 kvinnor vänt sig till Europadomstolen för mänskliga rättigheter, och hävdat att Polen med sin abortlag kränker deras rätt till privatliv och till frihet från tortyr och omänsklig behandling.

Beslut i de första av dessa ärenden väntas i vår, enligt organisationen.

Kanal 10 vädjar om ökat ekonomiskt stöd

Media. Den svenska tv-kanalen Kanal 10 står inför en tuff ekonomisk utmaning och behöver få in... lördag 28/1 18:00

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10