Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Vy över kyrkan i den assyriska byn Abu Tina som nyligen intagits av Islamiska staten. Foto: Rodi Said/Reuters/TT

Oklart öde för assyrierna

Ännu finns inga besked om vad som har hänt de minst 200 kristna syrier som tillfångatagits av Islamiska staten i Syrien tidigare i veckan. I morgon, lördag kl 16.00, anordnar Assyriska riksförbundet en manifestation på Medborgarplatsen i Stockholm för att uppmärksamma de kristnas svåra situation.

Nyheter · Publicerad 00:00, 27 feb 2015

Det var på måndag morgon som terrororganisationen IS gick till massiv attack mot en rad assyriska byar i nordöstra Syrien. Även om de flesta invånarna hann fly kan så många som drygt 200 personer ha tillfångatagits, enligt Assyriska riksförbundet, som står i daglig kontakt med anhöriga och grannar till de kidnappade.

– Jag vet att det åtminstone finns fem familjer här i Sverige med anhöriga som blivit kidnappade, säger riksförbundets ordförande Afram Yakoub till Sveriges Radio.
– De är förstörda av oro. De har inte kunnat sova och känner en enorm maktlöshet.

Enligt Nuri Kino, som leder organisationen A demand for action, kan det vara så att Islamiska staten vill använda de kidnappade i en fångutväxling.

Attacken mot byarna sammanföll med en offensiv i den strategiskt viktiga regionen mot IS, utförd av den syriska kurdiska milisen YPG och understödd av luftangrepp från den USA-ledda koalitionen, enligt Reuters, som citerar Londonbaserade Syriska observatoriet för mänskliga rättigheter.

– De [IS] vill visa sig starka och spelar ut religionskortet vid en tidpunkt när de står under stark militär press, kommenterar organisationens ledare Rami Abdulrahman.
"Ett kristet folk håller på att fördrivas från sina hemtrakter och ett urgammalt kulturarv fördärvas. Det är dags för både den svenska regeringen och det svenska civilsamhället att göra mer för att rädda Mellanösterns assyrier", skriver ärkebiskopen emeritus KG Hammar på Svenska Dagbladets debattsida, tillsammans med bland andra folkrättsprofessor emeritus Ove Bring och Lena Posner-Körösi, ordförande i Judiska centralrådet.

"Det är dags att agera nu. I morgon kan det vara för sent", menar debattörerna.

Vita huset har också fördömt kidnappningen. Enligt USA har IS bränt ner hus och kyrkor samt fört bort kvinnor, barn och äldre, skriver TT.

"Detta är bara de senaste grymheterna som begås av IS mot oskyldiga människor", heter det i ett uttalande enligt AFP.

På onsdagen kom rapporter om att YPG lyckats skära av en viktig leveransled för Islamiska staten tio mil längre österut i Syrien.

De komplexa allianserna och motsättningarna i regionen, även bland de länder som ser Islamiska staten som ett hot, gör det svårt för USA att fatta beslut om större militära insatser, enligt Reuters. Att den syriska kurdiska milisen just nu framstår som den USA-ledda alliansens starkaste partner i Syrien ses heller inte med blida ögon av Natomedlemmen Turkiet, som helst vill se en uttalad kraftsamling mot Syriens president Bashar Assad, utan kurdisk inblandning.

Sverige förefaller avvakta den amerikanska hållningen, och arbetar enligt Dagens Nyheter tillsammans med EU för att den syriska oppositionen ska enas kring "en gemensam vision" som är demokratisk och inkluderande.

Sverige har heller inte velat rikta något stöd till de assyriska styrkorna i regionen. Däremot har man talat om att skicka militära rådgivare till det kurdiska självstyret i norra Irak.

Eva Janzon
Samuel Teglund
redaktionen@varldenidag.se

KD:s fall från tydlighet till förvirring

Ledare Väljarnas val av parti avgörs främst av två faktorer: Antingen uppskattar man partiets ideologi och politiska förslag, eller också har man förtroende...

En riskfylld årstid för människans bästa vän

En halväten kryddig korv, giftiga alger och varma bilar. Sommaren är härlig, men kan också bli farlig för våra fyrfota vänner. Det här ska du som...