Alla som drivs av Guds Ande är Guds barn.
Romarbrevet 8:14

Världen idag

Sörjande människor bar på onsdagen ut den ihjälskjutna reportern Shireen Abu Aklehs kropp från Al Jazeeras kontor i Ramallah. Både palestinierna och Israels militär utreder nu hur dödsskjutningen gick till. Foto: Nasser Nasser/AP Photo/TT

Oklara omständigheter kring dödsskjutning av reporter

Den palestinska myndigheten vägrar låta Israel undersöka den kula som på onsdagsmorgonen dödade en känd kvinnlig journalist som arbetade för tv-bolaget Al-Jazeera.

Myndigheten, som anklagar Israel för dödsskjutningen, har också tillbakavisat Israels förslag om en gemensam utredning.

Nyheter · Publicerad 07:00, 13 maj 2022

Den 51-åriga kristna reportern Shireen Abu Akleh var amerikansk medborgare men bodde i Jerusalem. Hon beskrivs som en mycket erfaren korrespondent av sina kollegor på det arabiska tv-bolaget Al-Jazeera.

Hon ska ha dödats av ett skott i huvudet tidigt på onsdagsmorgonen, när hon rapporterade om en israelisk räd i ett flyktingläger i staden Jenin i Samarien.

En annan journalist, som arbetade för tidningen Al-Quds, skadades samtidigt, men hans tillstånd beskrivs som stabilt.

Omständigheterna kring dödsskjutningen är oklara och utreds nu av den israeliska militären och den palestinska myndigheten separat.

Enligt Jerusalem Post använder sig både Israels militär (IDF) och de palestinska araberna av den ammunition som träffade journalisterna. Men palestinierna vill vare sig låta Israel undersöka kulan som dödade Shireen Abu Akleh, eller gå med på att göra en gemensam utredning.

Företrädare för IDF uppger att man vid tidpunkten hade soldater posterade omkring 150 meter från Shireen Abu Akleh. Soldaterna som besköts av de palestinska araberna avfyrade ett dussintal skott under morgonen, skriver Jerusalem Post, samtidigt som araberna avfyrade ”tusentals skott”.

”Ett tiotal beväpnade palestinier besköt och kastade explosiva föremål mot soldaterna, som svarade med att skjuta mot våldsverkarna”, säger IDF i ett uttalande.

Enligt en första utredning konstaterar IDF att soldaterna i området inte sett journalisten i fråga eller skjutit mot henne, skriver Israel Dateline på Instagram.

Andra journalister som befann sig på platsen säger till Al-Jazeera att det inte funnits några beväpnade palestinska araber i närheten när israeliska soldater öppnade eld mot gruppen på fyra journalister, som samtliga bar skyddsvästar med ordet ”Press” på.

– Vi skulle filma den israeliska armén och plötsligt sköt de mot oss, utan att be oss att ge oss därifrån eller att sluta filma, säger Ali al-Samoudi, som träffades av en kula i ryggen.

– Den första kulan träffade mig och den andra träffade Shireen … det fanns inget palestinskt motstånd alls på platsen.

Den palestinska myndigheten anser det redan klarlagt att Shireen Abu Akleh dödades av en kula från israelisk militär, och Al-Jazeera menar att dödsskjutningen var avsiktlig.

Men i en video som cirkulerar på sociala medier kan en palestinsk man ses skjuta runt ett hörn, varefter andra ropar att han träffat en israelisk soldat. Ingen soldat ska dock ha träffats under sammanstötningen, enligt Israels premiärminister Naftali Bennett.

Såväl EU som USA fördömer dödsskjutningen och kräver en oberoende utredning.

De senaste månaderna har spänningarna ökat i området. Israel har drabbats av en våg av attacker som dödat minst 18 personer sedan den 22 mars. Den israeliska militären har sagt att vissa av gärningsmännen kommit från Jenin, och har därför trappat upp sin aktivitet där de senaste veckorna.

Cirka 30 palestinska araber har dödats av bland annat israeliska räder under samma period.

Varken provokation eller rasismstämpling hjälper i religonsdebatt

Ledare Samtal om religion havererar ofta i den offentliga debatten. Som efter Uppdrag gransknings program... tisdag 17/5 00:10

Sömnbrist kan påverka hur man uppfattar andra

Ett argt ansiktsuttryck kan tolkas som mindre trovärdigt, och ett neutralt kan uppfattas som mindre... tisdag 17/5 04:30

Stakset möter unga i Clara kyrka

Ungdomsmöte. UMU bjuder in till ekumeniskt ungdomsmöte i S:ta Clara kyrka i Stockholm onsdagen den 18 maj.... måndag 16/5 20:00

Religionsfriheten får aldrig dribblas bort

Gästkrönika Religionsfriheten har kommit på tapeten efter påskhelgens kravaller på grund av koranbränning. Det... tisdag 17/5 00:00

Må antikristliga ”statyer” falla i vårt land

Bönekrönika Varje år vid denna tid blir jag lika förundrad över vad som sker i naturen. Att det på några dagar... tisdag 17/5 00:00

Stegrande rysk ilska över svensk-finskt Natobesked

Nato. Sveriges och Finlands planer på att gå med i Nato är ett ”allvarligt misstag”, säger Rysslands vice... måndag 16/5 15:50

Man ska inte tillåta sig behandlas som en slagpåse

Israelkommentar Israel har känsliga säkerhetsintressen i Syrien, där relationer med Ryssland måste hanteras på ett...
Följ Världen idag i sociala medier