Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Flera danska politiker kräver att Folketinget agerar för att få stopp på hatbrotten mot judar i Köpenhamn. Foto: Lars Krabbe / Scanpix

Ökat judehat i Köpenhamn

Hatbrotten mot judarna i Köpenhamn ökar, och judehatet i huvudstaden har blivit ett nationellt problem. Det anser flera danska politiker, som nu kräver att Folketinget engagerar sig för att få stopp på antisemitismen.

Nyheter · Publicerad 00:00, 19 dec 2012

Det är inte bara i Malmö som judar känner av ett bistert klimat. Också i grannstaden Köpenhamn blir de antisemitiska yttringarna allt fler. Någon statistik över hatbrott mot judar finns inte i Danmark, men enligt nyhetsbyrån Ritzau har Mosaiska trossamfundet bara i år fått in 37 anmälningar av brott med antisemitisk karaktär – allt från okvädningsord till reella överfall.

Situationen har nu blivit så tillspetsad att både tros­samfundet och Israels ambassadör i landet, Arthur Avnon, avråder judar från att, för sin egen säkerhet, synligt bära religiösa symboler som kippa och Davidsstjärna.
Enligt överrabbinen Bent Lexner är det två grupper som står bakom kränkningarna; dels unga muslimer med palestinska och arabiska rötter, dels högerextremister. Det är i synnerhet på Nørrebro, en stadsdel där andelen invandrare är bland de högsta i Danmark, eller området kring synagogan på Krystalgade i centrala Köpenhamn, som de flesta antisemitiska brotten sker.

Men att det skulle vara muslimer som står för trakasserierna, tillbakavisas av Imran Shah, talesperson för Islamisk trossamfund, som menar att Bent Lexners uttalande är en "orättvis beskyllning":
– Det kan faktiskt vara alla möjliga andra. Muslimer har ingen hudfärg, och det har inte heller kristna och judar, säger han till Jyllands-Posten, och påpekar att det på Nørrebro finns många olika kulturer.
Från politiskt håll höjs nu röster för att krafttag måste sättas in för att få stopp på den ökande antisemitismen. Lars Aslan Rasmussen, socialdemokrat i Köpenhamn, och som på fädernet härstammar från Turkiet, kräver nu att också Folketinget inser situationens allvar och erkänner att det faktiskt är tal om ett nationellt problem när en befolkningsgrupp kränks.
– Det är en katastrof att det har utvecklat sig på det här sättet, och att judar i Köpenhamn trakasseras och utsätts för hatbrott är något som vi har sett ske under längre tid. Att man trakasseras för den man är, är oacceptabelt, säger han till Ritzau.
Anna Mee Allerslev, Radikale Venstre, kommunalråd med ansvar för integration i Köpenhamn, erkänner att kommunen inte tillräckligt har uppmärksammat antisemitismens utbredning, och Tom Behnke, Konservative Folkeparti, ser situationen som mycket bekymrande:
– Att muslimer skulle behöva dölja sin religion eller homosexuella sin läggning skulle aldrig accepteras. Det är mycket problematiskt att offer ska behöva ändra sitt beteende, säger han.

Marlene Borst Hansen, folke­tingsledamot för Radi­kale Venstre, håller fullständig med, och menar att politikerna nu måste blåsa till strid.
– Att kunna röra sig utan att bli trakasserad är en grundläggande frihet, säger hon, och betonar att antisemitism är ett uttryck för fördomar.
– Och jag är öppen för att vi tar ett helhetsgrepp för hur sådana fördomar ska kunna brytas ner, säger hon.

Annica Skenberg

Borde EFK byta identitetsmarkör?

Ledare Evangelikal kontra evangelisk Begreppet evangelikal har diskuterats på Evangeliska frikyrkans Torpkonferens. Tidningen Dagen har på ledarplats utmanat EFK att överge beteckningen...

Brandmän räddade ekorre i brunnslock

Tyskland. Räddningstjänst, polis och personal från en veterinärklinik slog sina kloka huvuden ihop för att få loss en ekorre som fastnat med huvudet i ett...

Känslig fråga om ungdomar borde bidra till hushållet

Grattis till jobbet, men nu vill vi ha några kronor i bidrag till hushållet. Är det okej att ställa ett sådant krav på ett sommarjobbande barn? Svårt...